Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DOBRÁ OTÁZKA

25. 08. 2012
11
18
1031
Autor
NaNov2

 

Pachatele jsme měli tak rychle, že to bylo na vyznamenání. Jenže právě tehdy se vyznamenání nedávají. Zřejmě pro mylný dojem, že když se podaří pachatele chytit brzy, tak to nebylo nijak složité, a moc velkou práci to nedalo.
A protože jsme je lapili včas, tak ještě nestihli „zašantročit“ svůj lup. Tahle dvojice mladých mužů sice obvykle bývala součástí větší skupiny, ale tentokrát se na malou trafiku vydali sami. Přesto ji dokázali vybílit téměř dokonale. Ponechali na místě pouze noviny a časopisy. Asi nebyli zrovna zapálení čtenáři.
„No, potěš, to si dáš!“ vyhodnotil situaci technik, když jsme pytle vysypali v kanceláři na zem. Oba jsme věděli, co to obnáší. Všechno porovnat, spočítat, zaprotokolovat, nafotit. Ale byl můj kamarád, a tak mě v tom nenechal. Lezl se mnou po zemi, třídil a skládal na jednotlivé hromádky cigarety podle druhů, dutinky, zapalovače, paklíky tabáku, výherní losy, a všemožné další zboží.
„Tak tomu teda říkám dobře vybavená trafika! Koukni, bába tam prodávala i šprcky,“ ozval se najednou z rohu kanceláře.
„To jako myslíš prezervativy?“ zeptala jsem se trošku pohlouple.
„No, jasně! Bába jde asi s dobou. Sortiment podle potřeb zákazníků. Ale když se může v trafikách prodávat chlast, tak co by se tam nemohly prodávat šprcky,“ uzavřel to, a pokračoval ve třídění.
„A ve kterým pytli byly? Já si toho při vysypávání ani nevšimla,“ nedalo mi to.
„V žádným. Byly v tý igelitce, co v ní nahoře ležely Startky,“ odpověděl mi.
 
Když jsem za pár hodin předávala zajištěné zboží majitelce obchodu, pečlivě ho přepočítala, naházela do velkých cestovních tašek, a zeptala se, kdo jí to odnosí do auta. Policejní servis zjevně očekávala ve všem.
„Poděkovala ti aspoň?“ zeptala jsem se technika, když se z té odnášky vrátil.
„A poděkovala snad tobě za skvěle odvedenou práci?“ ušklíbnul se.
„Ani nemusela. Na to tu jsme. Ale snad chápe, že naše práce končí předáním zboží, a tohle byla tvá gentlemanská výpomoc ženě, ne?“
„Co chápe ona, to teda nevím. Já zase chápu, že měla poděkovat hlavně tobě. Když pro mě někdo něco udělá, tak je to slušnost. A tys lítala jak bodnutá svině, aby ona nemusela mít zavřeno ani den. Kdyby tu ty věci ležely třeba tejden, nadělala by prd. By mě zajímalo, co by pak chudá trafikantka celou dobu prodávala! Ale vona stejně ještě přijde,“ pokynul na hromádku na stole.
„Jako že to tu zapomněla? Kdepak, kamaráde, to prej není její. Nasyp to zpátky do tý tašky, a odnes do skladu. Pochybuju, že se frajeři přiznají, že kradli i jinde,“ odpověděla jsem, a pomohla mu shrnout do tašky hromadu prezervativů.
„Ale ty Startky, co byly u toho, ty její byly, co?“ zeptal se technik s mírnou dávkou jedu v hlase a odkráčel s víc než  půlroční zásobou kondomů. A to by se těmhle aktivitám musel  věnovat denně.
 
„Nemáš cigarety?“ zeptal se mě můj muž, když jsme večer konečně zasedli v klidu ke kávě.
„Matičko skákavá, hlavně mi nemluv o cigaretách. O těch se mi dnes snad bude i zdát. Ale ráno jsem kupovala dvě krabičky, tak si je, prosím tě, vezmi u mě v kabelce. Mně už se ani zvedat nechce,“ odpověděla jsem, pěkně se uvelebila ve velkém křesle, opřela hlavu a ve vteřině usnula.
„Můžeš mi vysvětlit, na co potřebuješ tohle?!“ probudil mě ne zrovna vlídný hlas mého muže. Stál přede mnou s mojí otevřenou kabelkou, ze které vykukovaly nejméně dvě plné hrsti prezervativů.
„Dobrá otázka. Tak na to se budu muset technika zejtra zeptat,“ odpověděla jsem, a usnula definitivně. Ani to kafe jsem neochutnala, protože když jsem se za dvě hodiny probudila k přesunu do postele, bylo studené. A studené já ho nemusím.
 
„Přijde za tebou můj muž“, utrousila jsem ráno mezi řečí směrem k technikovi.
„Proč? Něco potřebuje?“
„Ani nevím. Akorát se mě ráno ptal, s kým jsem včera sloužila. Tak jsem řekla, že s tebou. Říkal, že se za tebou zastaví,“ odpověděla jsem, a raději se otočila. Jinak by poznal, že se mi smějí oči.
„Ty vole, to je průser! Já ti narval do tašky ty šprcky. Že jako budeš mít doma veselý vysvětlovaní. A teď jsem v tom jako v hnoji! Co s tím budem dělat?“ zeptal se vyděšeně.
„No, já nic. Ty si hlavně vezmi, cos mi kam nastrkal, a koukej to všechno konečně odnést do skladu. Víš, že je to spočítaný,“ otočila jsem se na patě, vrazila mu do ruky svou kabelku a rychle jsem odešla.
Měla jsem naspěch. Pečlivě připravený papír od Romaduru jsem musela vlepit na spodní stranu jeho výjezdového kufru. Byla jsem si jistá, že mu večerní veselé vysvětlování taky neuškodí.

 

 

Až časem jsem pochopila o čem bývá skutečné vysvětlování. To když mého druhého muže popadaly výbuchy žárlivosti, o níž jsem nevěděla zda je projevem lásky nebo jen obav ze ztráty jistot či přebujelé ješitnosti a touhy vlastnit.
Vysvětlování nevysvětlitelného. Protože nelze objasnit, co se nestalo, co se jen zrodilo v něčí hlavě. A tam už nepomůže říct: „To je  dobrá otázka. Zítra se někoho zeptám.“
 
 

 

 


18 názorů

NaNov2
28. 08. 2012
Dát tip
K.Z.: Mě spíš trápí otázka, kam se ta zásoba pryžové antikoncepce pak poděla? Mám obavy, že bez užitku zteřela v policejním skladu, když se nepodařilo hodnověrně ustanovit, odkud byla odcizena. Asi by bylo lépe ji rozdat chudým mladistvým, ale žádný předpis to neumožňuje :o)))

Jenom mi vrtá v hlavě, kde se ta zásoba pryžové antikoncepce tedy vzala? Že by i ve vaší branži fungoval zákon který říká, že pokud něco rozebereme a pak znovu sestavíme, vždycky nám nějaká součástka zbyde, aniž by funkce přístroje utrpěla?

NaNov2
27. 08. 2012
Dát tip
guy: Jsem ráda, že jsi se zastavil i u téhle poněkud odlehčenější vyprávěnky. Pokud vím, použilo se už za podobným účelem s obdobným efektem ledacos a ledaskde... obaly od ryb, kočičince... Přiznám se, že já jsem "umírněný" typ - když už jsem něco takového provedla, tak jako odpověď na akci jiného, a v realizaci jsem se držela "při zemi". Jednak nevím, jestli by mě skutečná "perla" napadla, ale rozhodně bych ji nedokázala realizovat.

guy
26. 08. 2012
Dát tip
Jsem si u toho zase - tentokrát příjemně - zauvažoval a zavybavoval .. a radši jsem moc nevyhodnocoval - teda - nemyslím dílo, to je o.k., myslím jako své postoje k tomu či onomu, co dílo obsahuje U toho obalu od romaduru se mi vybavil táta Miroslava Horníčka, jak o něm vykládal v nějakých Hovorech H nebo v něčem takovém, akorát on použil obal od olomouckých tvarůžků a připlácl ho na návštěvě na spodní stranu stolku v obýváku :-)

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
renegátka: Myslím, že tohle je jediný správný postoj... čím víc to člověk "rozpatlává", tím je to divnější, a budí to dojem, že má podezřele velký zájem to nějak "okecat". Když důvěra je, není stejně velké vysvětlování třeba... a když není, žádné nepomůže.

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
Marcela.K.: Občas se mi zdá, že vysvětluji nevysvětlitelné (nejen v partnerských vztazích). Říkám, že těžko někomu vysvětlit, že je něco červené, když to nechce nebo není schopen vidět. Pak není nic platné, že tu červenou všichni vidí, aniž by o tom museli přemýšlet. A to se těžko hledají argumenty :o))

renegátka
26. 08. 2012
Dát tip
Já už od jisté doby nic nevysvětluji, protože čím poctivější vysvětlení, tím je to celé ještě podezřelejší.Nechám to na důvěře.

Marcela.K.
26. 08. 2012
Dát tip
Vysvětlovat nevysvětlitelné je kravina...a žít se žárlivcem asi trest...naštěstí tohle nemusím řešit a vzhledem k mému věku, už mě to asi ani nečeká... Dobré čtení*

NaNov2
25. 08. 2012
Dát tip
potomekšibeničníhodítěte: Měla jsem jednu známou, která takhle zoufale vysvětlovala nevysvětlitelné svému až chorobně žárlivému partnerovi... a nakonec mu skutečně zahnula. Něco se v ní zlomilo, řekla si, že když už to musí snášet, tak ať je aspoň proč. Já jsem tenhle postoj nezaujala (já jsem si to postavila docela jinak), ale musím říct, že jsem ji snad i pochopila. Díky :o)

NaNov2
25. 08. 2012
Dát tip
8hanka: Říkáš to přesně... někteří děkují i za absolutní maličkost, jiní všechno berou jako absolutní samozřejmost. Zažila jsem šestnáctiletého puberťáka, který mi se slzama děkoval, když jsem mu vracela rozhrkaný starý kazeťák, ale taky jednu paní doktorku, která na mě řvala, abych si nalezenou varnou konvici strčila kam chci, protože ona ji používat nebude, když na to sahal kdekdo, a že na nějakou mou aktivitu nebyla zvědavá, protože takhle jí teď dá pojišťovna kulový. Jsme, my lidé, opravdu každý jiný... někdy odhadnu (docela často), ale občas jsem bývala a bývám překvapena :o))

NaNov2
25. 08. 2012
Dát tip
baaba: Máš pravdu! Přehánět se to nesmí, ale když je to v mezích, a mezi lidma, kteří to snesou (protože ne každý), tak to nejen neuškodí, ale mnohdy pomůže... i žertíků je ke zlepšení nálady občas třeba :o))

NaNov2
25. 08. 2012
Dát tip
srozumeni: Já bych za ten Romadur taky škrtila, postihnout mě to nějak "neodstranitelně"... ale kufry techniků nemohly utrpět zásadní újmu. Umývaly se docela často, byly na to uzpůsobené, neb je pánové občas museli položit opravdu ledaskam a do ledasčeho. Akorát si kamarád užil smrádek, než přišel na to, že tomu s kufrem v ruce prostě neuteče :o))) Ale věř mi, že se na mě nezlobil... věděl hned, od koho a za co to má :o))

8hanka
25. 08. 2012
Dát tip
aki sme niekedy ludia divni...niektori s pokorou podakuju za kazdu malickost, ini nevedia, co to je podakovat sa ani za mimoriadnu pomoc... *****

baaba
25. 08. 2012
Dát tip
...trochu Kanady neuškodí :c)

srozumeni
25. 08. 2012
Dát tip
Dobbrá dobrá otázka. Jen tak mimochodem, kdyby mi někdo udělal to s tím romadůrem, tak bych ho asi uškrtila. Jsou věci, z kterých ten pach fakt nejde odstarnit ani za sto let...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru