Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt v bahně

29. 08. 2012
8
13
2065
Autor
Tragicus

 

„Jsem sám,“ poznamenal muž, ale nebyl v tom ani tak povzdech, jako spíše překvapení: „Jsem sám. Tolik lidí dnes zemřelo a ... Jsem sám.“ Být někdo poblíž, nejspíše by poznamenal, že je to dost možná právě proto - že jsou všichni mrtví, že nezbyl nikdo, kdo by s ním byl, že v tom tedy není žádný rozpor, že je sám.

Ale v okolí jinak nikdo nebyl, jak ostatně trefně Osamocený poznamenal: byl sám. Jen z povzdáli vyli psi a z přicházejících mraků se spustil déšť, čeřící krev v bahně.

„Společnost,“ usmál se.

Psi zpomalili, když přiběhli blíž. Obezřetně se rozhlédli, a pak, beze spěchu, se pustili do těl mrtvých. Osamoceného si nevšímali.

Když jeden přiběhl příliš blízko, mávl rukou, aby jej odehnal, ale nic se nestalo, nezvířila se ani pára stoupající z mrtvých. Pes se zakousl do těla, ležícího u jeho nohou, bylo to jeho tělo, jeho tvář, díval se do ní s chladnou odevzdaností.

Odněkud se ozval křik.

Muž se rozhlédl.

„Věčnost,“ podotknul a otřásl se.

Být někdo poblíž, nejspíše by poznamenal, že se spíše jen zamžil, tělo samo, hltané na zemi, se ani nehnulo. - Tedy až na prsty ryjící v agónii bahnem. Ale opět – v okolí jinak nikdo nebyl, nad čeřenou krví se neslo jen mlaskání a křik. A pára, stoupající z mrtvých.

„Psi mne opustí. Zbude jen mlha, mrholení, bahno a krev a mé kosti. A věčnost.“

Pohlédl něžně na psa kousajícího jeho hrdlo.

„Psi mne opustí,“ zopakoval. „Psi mne opustí ohlodaného na kost.“

Zarazil se. Zvednul své ruce před oči, oddaloval je a přibližoval.

„Cítím, jak mizím,“ řekl a přízračné ruce se mu zamžily. „Cítím, jak kousky mého těla mizí a jako drobné víry nicoty postupně vsávají své okolí, jako kapky tuše se prázdnota rozpíjí po mém těle…“

„Cítím, jak mizím a jsem…“

Být někdo poblíž, nejspíše by se mu ulevilo – křik ustal, z Osamoceného se zamihotaly už jen rty visící v povětří.

„Nicota,“ usmály se.

Ale v okolí nikdo nebyl, jen psi, hodující v bahně.


13 názorů

Tragicus
17. 10. 2014
Dát tip

A ještě jednou díky.


smyčka
16. 10. 2014
Dát tip
Jednim dechem.

Tragicus
19. 10. 2012
Dát tip

Díky, to mne těší.


Tragicus
11. 09. 2012
Dát tip
Díky.

Janina6
11. 09. 2012
Dát tip
Nějaké "zasazení do kontextu" by mi taky nevadilo, ale vlastně ani nechybí, beru to jako snový obraz. Jediné, co mi obsahově přijde navíc, jakoby na efekt, je ten křik. Jako by ses obával, že je to snad málo děsivé - ale není... naopak, tiché hodování by mi přišlo působivější. U vět "v okolí jinak nikdo nebyl" bych škrtla to slůvko "jinak". "Pes se zakousl do těla, ležícího u jeho nohou, bylo to jeho tělo..." - psovo? (Já vím čí, ale to souvětí by možná stálo za úpravu.)

Tragicus
03. 09. 2012
Dát tip
To máš asi pravdu, bylo to v plánu, ale nějak z toho sešlo, v tu chvíli mi to nepřišlo potřebné. Ale byl bych tedy raději kdyby ses, potažmo čtenář jako takový, vžil do "někoho poblíž", než do té postavy. Takový byl tedy alespoň plán. Každopádně díky.

StvN
02. 09. 2012
Dát tip
Celkem fajn. Mozna mi chybi nejaky jako ny vyssi motiv. Celkove to totiz vyzniva umele, ta situace. Sama o sobe je dobra, ale neskodilo by ji nekam nenapadne usouvztaznit. Ta neurcitost mi nedovoluje vzit se do postavy.

Tragicus
01. 09. 2012
Dát tip
unisex: To bych se na toho Gibsona měl konečně podívat. :) Díky.

ach ty podmety a prisudky :-)

unisex
29. 08. 2012
Dát tip
takový apokalyptický výjev.. místy mi to přijde až vtipný.. hlavně ty opakovačky.. a trochu jako gramatický cvičení, ve kterým bych nasekal asi hafol chyb.. se mi vybavil ten gibsonův obraz mrtvých těl z apokalyptica ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru