Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LET´S DANCE - REVOLUTION: Pomáda 21.století

01. 09. 2012
11
11
1919
Autor
aleš-novák

 

Spojit nákup školních pomůcek s návštěvou kina se mi zdálo jako dobrý nápad. Výběr jsem nechal na své nezletilé dceři s tím, že to klidně odzívám, případně si chvíli zdřímnu. Ale přiznám se, že od začátku jsem byl z filmu téměř u vytržení. A to nejen kvůli 3D projekci.

Teenagerské filmy nesleduji nijak soustavně, možná že v tomto případě se jednalo o pokračování nějakého staršího kousku. Z nějakého mě neznámého důvodu byl v originálních titulcích název STEP UP - REVOLUTION, přičemž v českém programu se film jmenuje LET´S DANCE -REVOLUTION. A o tanec tu jde především. Už v úvodní scéně vidíme dobře secvičenou partu hip-hoperů z Miami, kteří neváhají kvůli svému vystoupení zastavit provoz na hlavní třídě. Jde totiž o to, aby se natočené vystopuení dostalo na youtube a tam nasbíralo co nejvíc shlédnutí a tím i šanci vyhrát sto tisíc dolarů.

Příběh filmu je poměrně laciný a jako by sloužil jako průběžný můstek mezi jednotlivými tanečními čísly. Slovo REVOLUTION mělo možná naznačit, že tancem lze něco změnit. Ano, je fakt, že mladí rebelové systematicky nabourávají snahy developera o přebudování části města na komplex luxusních hotelů. Nicméně po celý film jde jen o zábavu (vlastně o těch sto tisíc dolarů, i když se v jedné z tanečních scén objeví NEJSME NA PRODEJ). Zcela náhodně se "chudý " Sean (Ryan Guzman) - jeden z vůdců taneční BANDY, zamiluje do "bohaté" Emily (Kathryn McCormick) - dcery zmíněného developera, která usiluje o místo v jiném, profesionálním tanečním souboru. Končí to samozřejmě happyendem (nikoli ten konkurs pro Emily, ale vztah s Seanem), ale to není až tak překvapivé.

Silnou stránkou filmu jsou taneční čísla. Nejedná se jen o exhibice, ale o dokonale promyšlené a po všech stránkách výborně zvládnuté klipy, s mnoha parádními nápady. Kvůli "akci" BANDY v galerii bych klidně šel do kina ještě jednou. To už nebyl jen obyčejný street dance, to byla hra s barvami a světly, s oživlými sochami a užaslými návštěvníky galerie, kteří se asi moc necítili být pohoršeni, protože si celý výstup nadšeně nahrávali na mobily.
Davová scéna, která využila i industriální prvky přístavu, zapojila nápaditě trampolíny a bungee-jumping, donutila k náznaku tance i o mnoho staršího starostu města, dokonce i tvrdé podnikatelské srdce developerovo bylo zlomeno a chudinská čtvrť byla zachráněna. Když BANDA dostane nabídku  k účinkování v reklamě, nikdo se nepodivuje, že heslo NEJSME NA PRODEJ je najednou zapomenuto. 
Finálový sólový tanec hlavních hrdinů už byl jen třešničkou na dortu, oko nezůstalo suché. V koutku duše jsem si přál, aby se na scéně v tu chvíli objevila přísná šéfka profesionálního souboru a podala Emily smlouvu. Pak by byl happyend dokonalý.

Patřím ke generaci, pro kterou se Horečka sobotní noci (Saturday night fever) stala kultovní, protože žádný podobný film v té době v kinech prostě nebyl. Víckrát jsem viděl už jen rokenrolový film V zajetí rytmu (American hot wax). Nevím, kde se to vě mě vzalo, ale STEP UP - REVOLUTION mě několikrát dojal až k slzám. Kdyby nebyli dnes teenageři podobnými filmy přesyceni, mohl by se i tento kus stát kultovním. Něco jako Pomáda 21. století...

Let’s Dance: Revolution
orig.Step Up Revolution , 3D
USA, 2012, 93 min

Režie:Scott Speer
Hrají:Adam G. Sevani, Megan Boone, Tommy Dewey, Morgane Slemp a další

 
 


11 názorů

Toscana
02. 09. 2012
Dát tip
Zajímavé - to video vůbec nevypadalo špatně, i když jsem taky z generace vyrostlé na Pomádě. Uvidíme až to uvidíme... A tu korekci titulků bych si asi neodpustila taky, je to fušeřina nemít to česky správně. :-)) *t

Marš: jo, v titulcích bylo "...tady jsme jako malé děti blblY..."

Tangens: na csfd jsem koukal až pak, abych nebyl ovlivněn. A tam to komentují větší znalci než já :o) znají kontext.

"mě několikrát dojal až k slzám..." mě dojal k slzám výkřik "tam patří měkké i!" který pohnul jedinou diváky obsazenou poslední řadou (jednalo se o hlasitou korekturu gramatické chyby v titulcích))

unisex
02. 09. 2012
Dát tip
prima

Diana
02. 09. 2012
Dát tip
Výborně napsaná recenze! Film si nenechám ujít!***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru