Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kratochvíle

Výběr: Jinovata
02. 09. 2012
7
14
1016

Kratochvíle

Černobyl nebyl, zato já jsem hned pětkrát!

Štrůdl mi vnucuje jablka, neoloupaná, obubákovaná —

miluje lipovou alej, její kilometrové copy

Záření leze mu z důlku, plutonium vykukuje z očí

 

Až se mi zrak oběsil ve vrbách při nočním lovu

Kam letopočet, tam vítr posílá plášť, vaří z větví

ulámaných bouří, které voní

čerstvě flekovaným mariášem nad řekou


14 názorů

úplná pravda. některé úklony jdou příliš nízko. ale jsou jako napjatý luk a vystřelují do nebe. - jakkoliv to znám jen z vyprávění, i sv. Vavřince mohli žalovat za to, že jim svou spečenou hmotou znehodnotil rožeň.

"A co když žádná cesta není? Smutek jej nádherně prorostl, asi jako lůj výřez z uzeného boku. Bazální smutek z nepřítomnosti, nedostatku, necelistvosti. Pociťoval, že bez Marie Panny není ničím, až se podivoval."

Pája
04. 09. 2012
Dát tip
;) "Tu Muž vyšel. Nesl brašnu a pušku. Snad se též podivil, ale jen málo, jen jak se na muže sluší."

Jinovata
03. 09. 2012
Dát tip
Abych se vyjádřil přesněji, snažil jsem se říci, že požadavek na logičnost je něco, co si vynucuje text sám a že tento text si to nevynucuje, že se mi k němu daří poměrně dobře přistoupit jinak, než na základě sledování nějakých kauzalit a podobně. Nejsem nějaký robot, který by ke každému textu přistoupil stejně. Rád se nechám zlákat k odpoutání se od rozumového vnímání, od doslovnosti. Většina textů (nemyslím teď tvých) se tomu ale brání, i když by chtěly být čteny co možná nejuvolněněji. Když to v tom textu není, když tam není něco geniálně spojujícího na pozadí, tak je z požadavku na uvolněnost čtenáře jen dožadování se alibi a na to jsem citlivý - protože to chce docela hodně lidí. Tvé dvě poslední básně, co jsem kritizoval, bych ze svého pohledu označil za dva případy téhož tvůrčího principu. Jeden byl ten dožadující se uvolněnosti čtenáře a druhý ten tuto uvolněnost využívající a rozdmýchávající. Ze dvou básní těžko něco obecnějšího soudit, jen se snažím nastínit pohyb, který já v tvé tvorbě sleduji.

Jinovata: myslím, že tě docela chápu. hledáme v poezii něco jiného. ještě přesněji, pokud jde o logiku, principy apod. - mě zas nebaví uzavřené texty. ale vcelku bych řekl, že otevřenost a uzavřenost jsou dvě strany jedné mince.

Jinovata
03. 09. 2012
Dát tip
ne že by to bylo nějak extra očividně logicky provázanější, ale snad i ten kratší rozsah dodal řádkům váhu a dovolil je z kombinovat skrze současné představení si. Vidím v tom až domáckou českou polní krajinu. Dráždí mne jen ten vtípek na začátku, je to taková spíš klukovina, než opravdový vtip, ale zase to text nějak oživuje autorem, jeho neomalenou přítomností.

až se ucho utrhlo

babočka: "Šel pro krev"

Stavák
02. 09. 2012
Dát tip
zaujalo

mě jste naopak potěšili, na kratší procházce je toho někdy víc vidět :))

čím jsme Tě zklamali, Zdendo?

feferonka
02. 09. 2012
Dát tip
Mě ne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru