Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černý jelínek

06. 09. 2012
20
36
3579
Autor
kočkopes

Fotografie: Martin Berka, Staré město

 

Vyhrnul si límec více ke krku a proplétal se svižně starým městem. Měl rád obrysy domů, které zdobily krátké uličky. Hlavně si liboval ve všeobjímající tmě. Byla výhodná, daly se do ní skrýt černější myšlenky, než byla ona sama. Silueta vrhaná na dlažební kostky zabírala polovinu chodníku. Jeho mohutná postava vzrostla do Goyovských rozměrů, byl jak přízrak vstupující do lidských životů. Uchechtl se té představě a prošel okolo Ghelova mlýna. 

Něco ho vyrušilo z přemítání nad rodícím se plánem. Tupý zvuk předmětu padajícího na dlažbu upoutal jeho pozornost. Nevěděl co to je, pouze stín, který se mihl před jeho očima a ten zvuk. Mírně ho zamrazilo v zátylku. Pootočil hlavu, zadíval se na místo, které ozařoval pruh světla z nedaleké lampy. Pár kroků od něj ležela mrtvá vrána. "Je docela tlusťoučká, na polívku dobrá" pomyslel si. Sklonil se k ní, ale pohyb nedokončil. Zase ten zvuk. 

A z nebe začali padat mrtví ptáci. Jeden, dva ,deset, třicet mrtvých ptáků. 

Měl strach, velký, panický, ten, co svazuje nohy. Ze samé úzkosti se dal do smíchu. Bylo to nelogické, ale osvobozující. Vypadal jako ďábel uprostřed apokalypsy. Dávalo mu to novou sílu. Nevěděl proč ptáci padali, nevěděl co se děje, ale cítil se vyvolený. Odhodlaný ke všemu. Dnešní noc se otevřela zlu. 

Rozrazil dveře přízemního domu a vstoupil do hostince. S pokřiveným úšklebkem objednal korbel vína. Hospodskou chytil za zápěstí a přimáčkl ji prudce na sebe. To aby poznala, jak vypadá pořádné, vzrušené mužství. Bránila se, škrábala, křičela. Bylo mu to jedno. Dělá to každá, no a pak se jí to líbí, když do ní vtrhne, vyplení ji jako švédská jízda. Roztrhl živůtek na halence a mlsnými rty trhal bradavky jako zralé borůvky. Smál se u toho, polykal víno s jejími slzami. Užíval si tělesné slasti, moci, všeho, co mu noc mrtvých vran nabídla. 

Marie Anna, tak se žena jmenovala, křikem přivolala svého muže. Josef Hoffmann, krčmář a majitel hospody se vrhl na neznámého. Možná ten den Bůh spal, nebo si vyměnil s Ďáblem místo, protože mladému muži nedal jedinou šanci. Obrovský chlap, ve kterém zloba kvetla jako leknín na jezeře, dobře mířenou ranou zasáhl mladíka. Byl rozlícený, posilněný vínem i vztekem. Sekerou zabil nejdříve Annu, vrátil se dokonat dílo na krčmáři a neušetřil ani devítiměsíční dcerku. 

Jan Masson léta páně 1815 spáchal trojnásobnou vraždu. Když ho policie zatýkala, lidé z přihlížejícího davu tvrdili, že měl na krku vraní pírka a v očích ďábelský lesk. Než byl popraven, pokusil se několikrát uprchnout z cely, zosnoval vzpouru. Všem byl nebezpečný. 

 Popravčí mistr Vincent Nessl vykonal rozsudek oběšením léta páně 1816. Legenda tvrdí, že mrtvé tělo se záhadně ztratilo a toho dne začaly z nebe padat mrtvé vrány. 

To je historie pražského domu U Černého jelínka čp. 135. Jedná se o barokní a později klasicistně opravenou stavbu. Dům stojí v řadě rázovitých domů v ulici Pod Bruskou, vedoucí z Malé strany k Písecké bráně, Praha 1. Starousedlíci uličku nazývají po svém, Myší díra. Možná netuší, že jejich předkové hostinec nepojmenovali jinak, než hospoda U mrtvé vrány. 

Každý staropražský dům si žije svým životem. I když je z kamene, má svou historii, povídku, legendu, radost, smutek, lásku. 

Příště se zajdu podívat do Zlaté uličky, vyslechnu co si domy mezi sebou povídají a budu tiše doufat, že zase nezačnou padat z oblohy mrtví ptáci.


36 názorů

kočkopes
26. 10. 2012
Dát tip

Dlouho jsem tady nebyl.Moc chci všem poděkovat za názory, kritiku apod, jsem tomu rád. Vše si podrobně přečtu.Ještě jednou děkuji všem


bestye
18. 10. 2012
Dát tip

ještě přidám pár slov - povídka se mi líbí pro určitou poetičnost, kterou v ní vidím - pro příběh z minulosti - pro interpretaci a výborný popis něčeho, co by se jindy v noviných odbylo dvěmi řádky a tady je z toho příběh hodný zaznamenání. Proto jsem povídku tipovala.


StvN
13. 10. 2012
Dát tip

Celkem fajn, ale chybi tomu hloubka. Popsane skutecnosti nedavaji dohromady moc velky smysl. Tady bych se primlouval o par vet navic. Je to az moc strucne. Pak se muze stat, ze neni jasne, kdo na koho se vrhnul. I kdyz to je spis gramaticka nepresnost. Podmet prechazi z jedne vety do druhe, pokud neni receno jinak. Napad ale neni marny. 


Janina6
08. 10. 2012
Dát tip

Oceňuji nápad psát příběhy, které se vážou k pražským domům. Závěr, kdy se setkají historická fakta s napínavým, trochu hororově laděným vyprávěním, příjemně překvapí.

Na začátku mě trochu zarazila zmínka o tmě, v níž se „daly skrýt černější myšlenky“ – skrýt myšlenky určitě nevyžaduje tmu, takže mi to připadne použité spíš pro efekt.

Chování hlavní postavy mi podobně jako rekovi přijde dost nelogické.


reka
07. 10. 2012
Dát tip

"Měl strach, velký, panický, ten, co svazuje nohy. Ze samé úzkosti se dal do smíchu. Bylo to nelogické, ale osvobozující. Vypadal jako ďábel uprostřed apokalypsy."

 

Tady mě to přestalo zajímat. Ta hlavní postava neuvěřitelně šustí papírem. Začne jako někdo, kdo zná Goyovy obrazy, pak se sklání nad vránou a chce si ji dát k snědku, pak se z úzkosti dá do smíchu a vypadá jako ďábel uprostřed apokalypsy  (stalo se ti někdy, že by ses z úzkosti dal do smíchu? Co tohle je když ne nesmyslné klišé? Takový ten obraz a la strašlivý záporák z disneyovky, který se pod zataženým nebem ďábelsky řehtá?)

Pak to najednou přeskočí do hostince, kde znásilní hospodskou a zabije manžela, aniž by čtenář chápal, proč, a to vše je popsané naprosto nezajímavě, bez dynamiky, jiskry nápadu, s nezvládnutými obrazy (je dost mimo popsat znásilnění jako "mlsnými rty trhal bradavky jako zralé borůvky").

 

Jediné, co mě těší, je chuť zachytit v příběhu historii starých domů. Jako literární cvičení, proč ne. Zkus jich napsat několik desítek, ale zkus při tom aspoň trochu myslet na psychologii postav (proč dělali, co dělali?), ne to prostě shrnout pod "a najednou se zbláznil", takže je všechno možné. To je pro mě jako čtenáře těžko zkousnout.


Fruhling
06. 10. 2012
Dát tip
Líbilo se mi víc než s houslistou. "Měl rád obrysy domů, které zdobily krátké uličky." První a čtvrtý pád v jedné větě nedělá dobrotu. Poslední odstavce bych si asi odpustil, působí zbytečně "edukativně", stačila by asi jen laxní zmínka - pak bych si sérii takovýchto momentek dokázal představit.

Alissa
02. 10. 2012
Dát tip
Zajímavé... *

Skarabea
02. 10. 2012
Dát tip
na mňa text pôsobí skôr rozpačito...akoby autor nevedel nejak zaujímavo podať príbeh...a možno preto stavil na faktickosť...nič mi to nedalo

K3
30. 09. 2012
Dát tip
Chybu vidím v tom, že sis asi pořádně neujasnil záměr, jaký žánr vytvořit - zda převyprávět na povídku, nebo na pověst, či legendu... Mně se to líbí až do místa vykonání zločinu. To je povídka. Potom už jde spíš o dobový záznam nebo o pověst. Pokud by to mělo být celé jako povídka, bylo by lepší do té poslední třetiny vložit více svého a vytvořit dobrou pointu. Jinak tip.

prohnily
23. 09. 2012
Dát tip
Styl na začátku je opravdu značně krkolomný, už zmíněné skrytí myšlenek a "Nevěděl co to je, pouze stín, který se mihl před jeho očima a ten zvuk." je pak také značně podivná věta (spíše jen fragment, tedy). Psychologie postavy je dost nevyrovnaná, v jednu chvíli referuje Goyu, aby následně, podoben spíše babě Jaze než ohromnému chlapovi, používá výraz "pěkně tlusťoučká". A vystraší ho mrtvé vrány, aby naprosto (ten přerod je moc hrr) vzápětí se smíchem znásilňoval ženu a vyhlazoval její rodinu... A kde se v něm pak vzal zase ten vztek? Ono použití "mladého muže" jakožto výrazu pro krčméře je dost nešťastné, mládí není zrovna typická charakteristika, takže mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, komu z nich to nebyla dopřána šance. Následné utnutí a poněkud banální popis historie a zbytečné zopakování už řečeného (trojnásobná vražda) udusí začínající atmosféru, "Všem byl nebezpečný." pak zardoušení dokoná (je to hrozná berlička). A tak nějak nechápu, z jakého rodícího se plánu to byl vyrušen. Pokud tam nemá pak už žádnou roli (žádnou jsem nepostřehnul), je zbytečné o něm mluvit... Pokud ten plán byl od začátku znásilnění a ty další kratochvíle, vyrušení moc nedává smysl, popř. by to chtělo napsat za "odhodlání ke všemu" vysvětlení ve smyslu: "Náhle plán nabyl zcela konkrétních obrysů...". Nápad je to ale pěkný. Nejsem si sice jistý, kolik takových domů zajímavých bude, ale každopádně bych si zašel spíše než do zlaté uličky do knihovny se starými výtisky novin. Osobně si pak myslím, že by nebylo špatné začít naopak historií a popsat, co se oné noci odehrálo a vedlo k danému výsledku, očekávání neodvratitelného je mnohdy účinnější než takovýto planý popis. Vcelku poněkud nevyrovnané.

kočkopes
16. 09. 2012
Dát tip
Děkuji Lakrove, příště si na to dám pozor. Díky za přečtení i podrobný a pro mě důležitý komentář. Já bych ty chyby jinak neviděl.Dík

Lakrov
15. 09. 2012
Dát tip
Setkání dokonavého a nedokonavého slovesného vidu je v první větě poněkud zarážející; snad změnit příslovce (dál namísto svižně), pro odělení těch dvou "časových linií". Ve třetí větě prvního odstavce doporučuji změnit slovosled: Liboval si hlavně... Tolik k podrobnější "kritice" úvodního odstavce. ...pruh světla z nedaleké lampy... # vynechat nedaleké nebo možná i z lampy. Dál pak dostává ten příběh dějový spád, takže si nestíhám poznamenávat připomínky. Trochu temnější, než to minulé, je tohle (druhé?) staropražské zastavení. Nanapadá mě, že by z těch příběhů byly dobré komentáře do průvodce starým městem, doplněného fotkami, kresbami (možná taky adresami a "ordinačními hodinami" hostinců); ale třeba mě to napadá proto, že už to předtím napadlo autora. Tenhle nápad (nebo mu říkejme po novu nadneseně "projekt"), dotáhl-li by se do konce, by pak mohl mít šanci na "papírové" vydání. Někteří turisté přece jen stále raději listují v sešitě či knize, než posouvají stránky na PDA apod. Přeju hodně nápadů a trpělivosti v tomhle smysluplném díle.

Janina6
14. 09. 2012
Dát tip
Davide, díky za nominaci, zařazuji povídku do soutěže na příští měsíc.

DavidPetrik
13. 09. 2012
Dát tip
Janino nebo StvN, nominuji se znacnyk predstihem - abych na to pozdeji nezapomel - tuhle povidku na PM za zari.

kočkopes
13. 09. 2012
Dát tip
Dobré ráno. Děkuji za komentář, postřehy i ty kritické.Ty jsou třeba vždycky. Já k povídkám obrazy a obrázky nevkládám. tady to je tématicky k domům, aby k příběhu mapovaly i místo. Pro černobílé jsem se rozhodl proto,že mi příjdou méně rušivé a více zapadají do staré Prahy. A samozřejmě souhlasím a zároveň děkuji

DavidPetrik
13. 09. 2012
Dát tip
Zaujalo me predevsim necekane michani zanru a stylu. Text nakroci celkem banalne, popisne. Dokonce rusi kostrbatymi vyrazy ("cernejsi myslenky, nez ona sama"). Po odrazujicim odtavci ale prijde zajimavy zvrat: text je spadny, temer hororovy. Vstupuje dynamicky pribeh. A pak nastane dalsi zvrat: necekane ochlazeni, zaramovani textu do historickeho kontextu. Celkove velmi povedene. Osobne me odrazuje, kdyz text doprovazi obrazovy doplnek: omezuje to totiz ctenarovu obrazotvornost. Tady tomu neni jinak. Text si nepotrebuje vypomahat obrazy. Pryc s nim. Pokud souhlasite, rad bych tuhle povidku navrhnul do povidky mesice za zari. At se vam dari.

kočkopes
10. 09. 2012
Dát tip
Díky, jsem potěšen, že se ti líbí

bestye
09. 09. 2012
Dát tip
je stejně krásná jako ta předchozí - resp. následující :c)*

kočkopes
08. 09. 2012
Dát tip
Díky ještě jednou všem za návštěvu a čtení. On to byl můj záměr, psát o pražských domech. Tak snad z toho něco vzejde:)

Kapsa
08. 09. 2012
Dát tip
Krásný, i když mrazivý, příběh. Měl by z toho vzniknout cyklus krátkých příběhů o pražských domech.

Overkill
07. 09. 2012
Dát tip
Seriál by rozhodně neuškodil *t

8hanka
06. 09. 2012
Dát tip
pribehy starych domov milujem, maju svoje kuzlo, niekedy priam desive tajomstva... vyborne spojenie skveleho textu s fotografiou... prosim aj nieco zo Zlatej ulicky:)* ***

Výborné! Víc takových, prosím :)

kočkopes
06. 09. 2012
Dát tip
díky. Zamýšlel jsem se věnovat pražským domům, dělo se tam spousta zajímavého. ale těch mordů zase až tolik nebylo:-)

Historická soudnička? To je originální a neotřelý žánr. Přimlouval bych se za další díly.

VH64
06. 09. 2012
Dát tip
*

kočkopes
06. 09. 2012
Dát tip
Díky všem

Petr.II
06. 09. 2012
Dát tip
*

srozumeni
05. 09. 2012
Dát tip
Poucne a presto zajimave a poutave napsane...***

Čudla
05. 09. 2012
Dát tip
Líbí *

Alegna
05. 09. 2012
Dát tip
trochu mě mrazí, ale děkuji za přiblížení historie*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru