Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na jaře

11. 09. 2012
1
9
1343
Autor
Or

Svět víří V každodenním víru

Jsme v boji s větrnými mlýny

Semleti na plevy a viny

S podzimem dotkneme se hlíny

Na jaře vzejdem

V trsech pýru


9 názorů

...já ti nevim...mně se přepracovat nikdy nepodařilo, jednou, když už se to vylilo na papír, tak to už tak zůstalo, já osobně zpět nezasahuju, ale to je věc názoru

Elvien
11. 09. 2012
Dát tip
neoOpica: Doufám, že můj příspěvek nevyzněl tak, že "když ty jsi líný rozebírat to verš po verši, tak já nebudu", tak to rozhodně být nemělo. Spíš že jsem řekla, že s tebou úplně nesouhlasím, tak jsem chtěla ukázat kde to jak vidím. Navíc, jeden z důvodů mého působení tady, je ten, že se snažím prohloubit svoje schopnosti pochopení a hodnocení poezie (Studuju totiž český jazyk a literaturu na FF MU), takže se snažím na básně dívat zevrubněji, což je občas nejtěžší u básní, které bych pospala slovy "ta není špatná". Dalším důvodem k delšímu komentáři bylo také to, že jsem sama velmi vděčná, pokud se k mému dílu někdo vyjádří víc než dvěma slovy, a tak se to samé snažím udělat i pro druhé. A k tomu, že jsem poslala avízo - vždycky ho posílám, když reaguji na něčí komentář, aby dotyčný měl možnost se vyjádřit. Or: Pokud chceš předělat celý druhý verš a zároveň ještě i rytmus, aby se nestřídal, bude to chtít asi rozsáhlejší přepracování básně. Pokud se podaří, rozhodně dej vědět, jsem nesmírně zvědavá =)

Or
11. 09. 2012
Dát tip
NeoOpica, Odlety jsou právě přepracovaná věc, s původně nevydařenou první slokou a teď konečně sedly mé představě. Díky moc za reakci na ně. Vždy jsem ráda za konkrétní připomínky.

Or
11. 09. 2012
Dát tip
Fakt jsem vám oběma vděčná za reakci. Mnohokrát víc než kdyby mi přistálo několik tipů. S těmi mlýny souhlasím. Zkouším na tom pracovat. Mně osobně tam ještě nesedí to střídání rytmu.

Elvien
11. 09. 2012
Dát tip
Já tak úplně nesouhlasím, líbí se mi motivy mlýnů, mletí a plevele. Co se týče prvního verše, to velké "V" mi přijde trochu rušivé, nesedí mi tam. Buď bych to celé rozložila do dvou veršů "Svět víří/V každodenním víru" nebo bych dala malé v. Ale to je můj subjektivní dojem. Druhý verš, při téhle frázi si prostě vždycky vybavím Don Quijote de la Mancha a okamžitě je to celé špatně. Prostě klišé. Ono se to dá použít i tak, aby to jako klišé neznělo, ale tady se to, zdá se mi nepovedlo. K závěru. Není špatný. Líbí se mi poslední verš, představa trsů pýru. Ale ta symbolika jara je taková holá, příliš obehraná bez přidání něčeho jiného. Zvlášť v protikladu k podzimu to vyznívá trochu obehraně. Na druhou stranu celá báseň má zvláštní atmosféru, která pro mě osobně má jisté kouzlo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru