Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budějovice na sklonku léta a noci

17. 09. 2012
6
11
2275
Autor
Movsar

Kosmické náměstí

Českobudějovické centrální náměstí svírá noční oblohu. Voda v kašně hledí vstříc temnému nekonečnu, jako by je chtěla smířit s časem, kdy se tohle město vynořilo z prázdna, aby zahlaholilo písní kamenických kladiv: Tady jsem! A v rohu náměstí sedí malý Marťan sochaře Róny a protírá si oči. I on si myslel, že je v kosmu sám.

 

Jak se tu ponocuje

Nad nespavci dnes už nedohlíží rytmické volání ponocného. Některé chlad, jiné, ty otrlejší, vyhání domů až nervózní vrchní. I tady v starých uličkách Českých Budějovic se schýlilo k té chvíli. Židle drhnou o zem a opilci se rozjařile loučí na několikrát. Jen ať si jdou po svých (čtyřech). A bude pak chvíli klid, a teprve tehdy začnou ulice mluvit kočičí řečí.

 

Zákoutí za milion

V igelitové tašce, přesně takové, v jakých se v devadesátých letech nosily miliony, mám úlovek v podobě knihy Genius loci autora Norberga-Schulze. Směřuji na Piaristické náměstí, do stínu svatých z kamene, do malé klášterní zahrady. Červená otlučená zeď konventu, bílá věž kostela a do toho ticho skryté v zákoutí. Ta kniha tu působí jako příslovečné dříví v lese.

 

Návrat do tramvaje

Příjezd do Prahy rozčísnul vlnu poezie. Próza, próza, próza dne, velkoměsta, pobyt v napěněném šumu milionů mravenců, kteří dáví svou kyselinu (za několik dní ji ministr zdravotnictví plošně zakáže, neboť otrávila mnoho životů). Ale pak cesta tramvají a štíhlá šíje přede mnou. Pne se v tom malém a vydýchaném prostoru jak houževnatá rostlina k životu. Jen poprvé vyhrnuté triko dívky v sobě může uchovávat tolik erotického, kolik ty vyčesané vlasy. Proces stávání se tu funguje: stávání se tramvaje ložnicí.


11 názorů

StvN
29. 09. 2012
Dát tip
Doma je doma:) I kdyz nevim, kdo tu pije vodku. Snad jenom prazaci.

VH64
22. 09. 2012
Dát tip
Sakra, a já celý devadesátý léta nosil plátěnou brašničku, co jsem si čmajznul na vojně. Moh jsem taky mít milióny, nosit igelitku...

Movsar
19. 09. 2012
Dát tip
m: už to začíná vypadat, ajko by si tu kauzu někdo objednal. kolik lidí takhle mohlo zemřít před ní, možná je to stabilní číslo, jen je zakázka vinařů, pivovarníků, tiskařů kolků. kdoví. vytisknout etiketu třebas hennesy nebude problém nikdy, a kdo kontroluje kolky.. tohle nikdy neskončí. jinak opravdu vtipné značky. na slovensku vyrábějí rum značky UM. f: tak je ttrochu upovídaný, ale čb antikvariát mi ho prostě přihrál. koolhasův NY nemám, ale jednu dobu jsem ho z jednoho antiku pořídit chjtěl. chtěli za něj ale moc. btw antiky prodávají často knihy dráž než knoihkupectví.

Fruhling
18. 09. 2012
Dát tip
Stávání bylo fajn .) Za to: kontrast poezie/prózy mi přišel možná moc "nahoněný". A Norbert Schulz je přece jen trochu kýčař. Rem Koolhaas forever.

Max Hutar
18. 09. 2012
Dát tip
vodka lunar... mě nejvíc oslovila albánská borovička. A taky to, že je na všech těch vodkách napsáno "velmi jemná". Paradoxně nakonec těch 21+ obětí a ztráty výrobců a státu bude kompenzováno masakrem na černém trhu s tvrdým, a to i ve vyšších patrech, což?

Movsar
17. 09. 2012
Dát tip
díky, přátelé písmáčtí. kdoví, jak to tam vyzerá na ulicích teď, kdy je dočasně neskrápí vodka lunar.

Janina6
17. 09. 2012
Dát tip
Pěkné... nejvíc snad proces stávání se :-)

srozumeni
17. 09. 2012
Dát tip
Líbí se mi....ulice začnou mluvit kočičí řečí...***

Max Hutar
15. 09. 2012
Dát tip
Ty... ty... Norberg-Schulz! (bledá závist) Celek miniatur mi přijde svěží, mnohé obrazy fungují vícevrstevnatě (třeba to dříví v lese, které by vlastně mělo být do lesa, ale to je právě ten vtip). Celek je sevřený, nepůsobí útržovitě, název svírá vhodně. Pro mě jednoznačně na tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru