Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Legenda o samlunzích

25. 09. 2012
33
56
2165
Autor
Vaud

Ve Švýcarsku chcípla Lajka. Neděje se tu nic. Země je na zážitky sterilní jak toaleta vyčištěná doktorkou Šuralovou. Je tu nádherně, ale pořád stejně. U nás na vsi v podhůří Jurských Alp žijevíc krav než obyvatel. Nemáme jediný automat na coca-colu, zato je tu několik automatů na čerstvé mléko. Na statcích si můžete vzít domácí chleba nebo místní pálenku z mirabelek, natrhat třešně či květiny. Na místě pak necháte peníze, případně si sami naberete z kasičky nazpět kolik potřebujete. Nikde není prodavač a slovo hlídač je tu skoro neznámé. Náš tenisový klub se nezamyká. Jen jednou před deseti lety tu někdo ukradl pár piv a pokladničku s drobáky, o čemž se dodnes vášnivě diskutuje. Neorganizují se tu běhy s býky, občané tu po sobě nehází rajčaty, nekopou ohnivé koule nebo nestaví mnohapatrové lidské pyramidy, jako tomu bylo v mém předchozím bydlišti ve Španělsku. Použít městskou hromadnou dopravu, veřejné toalety či elektrickou zásuvku tu není adrenalinovou zábavou. Dokonce se tu ani nesestřelují jablka ani jiné ovoce z hlav potomků, jak by se mohlo zdát z historie.

 

Přestal jsem nosit vystřelovací nůž a bicykl nezamykám na dva řetězy a nesundávám přední kolo, sedlo a všechny odmontovatelné části, když jedu na pivo. Jediným vzrušením na vsi je sběr. Jak se v Česku žije odvýplaty k výplatě, ve Španělsku od fiesty k fiestě, tak Švýcaři žijí od Samlungu k Samlungu. Samlung je sběr čehokoliv. Na národním výboru (či jak se zdejší Gemainde překládá) dostane každý občan propagační brožuru o vesnici. Jsou na ní obrázky šťastných sběračů odpadků a mapka sběrných míst s jejich GPS souřadnicemi. Pokud by tu skutečně chcípla Lajka, pak patří do kontejneru vedle parkoviště, které je určeno pro mršiny. Dále jsou tu kontejnery na olej, baterky, plechovky, tři druhy skla a na věci,o kterých jsem netušil, ze vůbec existují. Spolu s mapkou si vyzvednete a zaplatíte kupony na odpadkové pytle, koupíte si značkové super pytle nebo levnější neznačkové pytle Coop a hra může začít. Sběr je částečně turistickou záležitostí, připomínající hru geocatching. Najít kontejner a uložit je pouze jednou z disciplín. Další se odehrává každý měsíc, kdy probíhá sběr starého papíru. Švýcaři mezi sebou soutěží, kdo složí úhlednější balíček starých novin a převáže ho motouzem do helvétského kříže. Vše je uvedeno podrobně v brožuře a v návodu na webu vesnice. Můžete rovněž souseda přátelsky pokárat zaporušení pravidel jako je větší než malý  či přítomnost nepapírových složek. V den sběru lze sledovat rozesmátou školní mládež a komunální zaměstnance, jak nakládají starý papír na nákladní vozy. Můžete jim zamávat a případně si vyslechnout oprávněnou kritiku svých balíčků či obdržet uznalé poklepání na rameno: „Na Východoevropana je to dobré! Velmi dobré. Jen tak dál.“ Zkrátka si tu užijeme kopec kvalitní ekologické zábavy.

 


56 názorů

Vaud
25. 03. 2013
Dát tip

:-) musim ted dopsat asi 10 fejetonu za mesic, tak sebou potrebuju hejbnout :-)


MKbaby
24. 03. 2013
Dát tip

Jsem tu po půl roce zpátky, jako obvykle potěšilo :)


Vaud
05. 01. 2013
Dát tip

vsak ja se snazim :-))


Milly
03. 01. 2013
Dát tip

Ja Ti nevim- mne to az tak vtipny neprijde- asi i proto, ze ten recyklacni system se mi dost libi. (nesnasim, kdyz nekdo nerecykluje) a ze se nekde nekrade by mi taky urcite nevadilo.


Vaud
01. 11. 2012
Dát tip

diiik :-)


BBarkku
01. 11. 2012
Dát tip

tíííp


Vaud
13. 10. 2012
Dát tip

zrovna se chystám recyklovat, tak mi nekaž krásně strávené sobotní dopoledne :-))) 


jejdavilda
13. 10. 2012
Dát tip

ti Švýcaři vážně neumí žít*


Vaud
03. 10. 2012
Dát tip
Dekuji dekuji :-) Toscano- na jidlo se vzdycky pridam :-)

podezdívka
02. 10. 2012
Dát tip
Přesné. Jak švýcarské hodinky :-) *

Toscana
01. 10. 2012
Dát tip
Vaudíku, tak to mi chválabohu odborný zásah až tolik nehrozí, čili bych s tebou mnohem raději respirovala vůně nějakého dobrého pokrmu v restauraci, než pach nemocniční desinfekce... :-)))

Vaud
01. 10. 2012
Dát tip
To je nejaky strasne slozity i na me :-)))

Oldjerry
01. 10. 2012
Dát tip
Dobře mi tak - neměl jsem si začínat... (:-D))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) na mě se najde už všechno. Pro kardio sice nic závratného, ale trifascikulární síňokomorový hemiblok by se našel v kombinaci s blbě saturovanou hypertenzí... nicméně zatím to jde. Jsem v pohodě.

Vaud
01. 10. 2012
Dát tip
:-)) kardiolog jsem, ale živí mě respirační medicína :-) (v HK bych asi dělal trochu od obého :-))

8hanka
30. 09. 2012
Dát tip
to je krasa, to by som chcela tiez:) Priplatila si zetony na vrecia pre politikov, to by bolo odpadu, urcite by som vyhrala v mnozstevnom zbere:)

Oldjerry
30. 09. 2012
Dát tip
Škoda, že nejsi kardiolog :)

Toscana
30. 09. 2012
Dát tip
A jaký že to děláš obor, Vaudíku? Že bych si event. vymyslela nějakou nemoc z oboru, abych ti pohlédla okem v oko v tom Hradci :-)))) (Pokus o srandu - já fakt radši budu zdravá.)

Vaud
30. 09. 2012
Dát tip
Mam nabidku zacit zas pracovat 1-2 dny v mesici v Hradci ve spitale, tak je sance, ze se zas budu vyskytovat v okoli :-)

Oldjerry
30. 09. 2012
Dát tip
Já tě mám v oblíbených i bez chlastu... i když slivovice mi nijak zvlášť protivná není. Holt - ty moravské kořeny se nezapřou (:-D

Vaud
29. 09. 2012
Dát tip
Dneska jsem vystoupil a vstoupil do nejvyse polozene hospody v Anglii (534 m n m), ale k zastizeni jsem v Rincon de Praga v Barcelone, kde se snad brzy dockam pametni desky za vytrvalou konzumaci ;-)

Miroslawek
29. 09. 2012
Dát tip
V tom případě doporučuju pozvat Papoucha, výsledek zaručen - Jenom ne strach Jen žádný strach takovou fugu nezahrál sám Sebastian Bach co my tu zahrajem až přijde čas až přijde čas Kůň bronzový kůň Václavův se včera v noci třás a kníže kopí potěžkal Myslete na orál Malověrní Myslete na orál

Vaud
29. 09. 2012
Dát tip
Pratele-kamaradi ;-) - vsak se stavte ve Svajcu ;-) moc rad vas uvidim a mam dostatecne zasoby slivovice, ze staci pro cely Pismak. Je pravda, ze behem party se musi septat, po 22 hodine nesmime spachovat a pouzite lahve recyclujeme - ale i tak ;-)

StvN
28. 09. 2012
Dát tip
kopec kvalitní ekologické zábavy:)

Vaude, FAEmu nevěř, asi nemá doma televizi...dneska prohibici zrušili :o) asi kvůli Václavovi, to by byl skoro národní smutek neožrat si držku na Václava...Ale nějakou flašku poslat můžeš, to zas jo :o)

FAE BOMB
27. 09. 2012
Dát tip
*Čus Vaude, pošli nám, prosim, pár flašek tvrdýho. Tady nám to zakázali. Čestný slovo, že ti ty prázdný flašky pošlem zpátky, aby ti to nechybělo ve vodpadcích... :-)

Oldjerry
27. 09. 2012
Dát tip
Jsi dobrý Vaude - aspoň v mých očích. Považuji za dobrý výkon napsat poutavě o tak celkem všední činnosti. Kdo jen trochu ucítí ducha toho zdánlivě šedivého vyprávění, musí po srovnání s českými poměry střihnout švýcarům poklonu.

Ježkovo voči, tak proto jsem na Balkáně neviděl ani jednoho Švýcara. Stejně by mě zajímalo, kam se všichni jezdí rekreovat. Nebo, že by o dovolené, místo zevlování na pláži, luxovali trávníky v Alpách?

LaMouette
26. 09. 2012
Dát tip
boze.. presne todle sem ted potrebovala cist.. pobavilo me to.. a sem rada, ze sem obycejny Cech..:-)*

u nás soutěže ve sběru nemáme. Všechny druhotné suroviny operativně odnášejí do sběrny neviditelní sběrači...

Vaud
26. 09. 2012
Dát tip
opravim a pridam ovoce :-) Uz jsem si na to tady asi zvykl, ale odpadky jsou tu namet na celovecerni diskusi (pochybuju, ze jsem se kdy s nejakym Spanelem bavil o smeti). Jak pise Miroslavek - tady existuje jakasi frustrace z dokonalosti a materialniho dostatku. To asi napisu do nejakyho jinyho fejetonu, ale moji jedini sousedi na vsi o patro pode mnou me zvali na veceri dopisem na rucnim papire s dovetkem RSVP. 2 dny pred akci se prisli presvedcit, jestli opravdu prijdu presne v 20.00. Potvrdili, ze si mohu vzit doprovod - 1 ks a po akci jsem dostal dopis s podekovanim. Ve Spanelsku bych prinesl pivko a dotahl bandu kamosu a vsichni by dorazili o 3 hodiny pozde :-)

sidonia
26. 09. 2012
Dát tip
tvé cestovatelské/zeměpisecké postřehy jsou super:)

Zordon
26. 09. 2012
Dát tip
chcípla Lajka? hmm tak to už si nezazpíváme oblíbenou hymnu trampů později kosmonautů "Lajka vzhůru letí"

Miroslawek
26. 09. 2012
Dát tip
ano, to je cíl vyspělých demokracií... ale podle výsledku soudím, že to bude podobné, jako když si zde manželka podnikatelského zbohatlíka rozprostře krovky v jejich nové vile v příměstském satelitu a úpěnlivě čeká na to štěstí, které se z nějakého neznámého důvodu nedostavuje. Naštěstí se to na rozdíl od Švycarska dá spravit tím, že si najde milence, začne chlastat nebo dělat do bulváru. Tohle by, alespoň podle tvého líčení, místní občina nepřipustila.

Zuzulinka
26. 09. 2012
Dát tip
já tam chci!!!

Toscana
26. 09. 2012
Dát tip
Klidně bych takovou zábavu provozovala i tady u nás, ovšem podmínky k tomu jsou nesrovnatelně horší a navíc by na mě asi někdo velmi rychle zavolal dva udatné zřízence z nejbližší léčebny psychicky chorých, kteří by mi navlékli úhlednou vestičku s rukávy zavazovanými za zády dřív, než bych stihla na balíčku se starým papírem umotat první kličku. Inu, jiný kraj, jiný mrav - tento druh zábavy se v Česku nejspíš asi neuchytí. :-)) *t

Pacer
26. 09. 2012
Dát tip
:)

ruprecht
26. 09. 2012
Dát tip
jablko není zelenina a kolo nemá sedadlo... ale kdo ví jak to je v tak podivné zemi... :)

VH64
25. 09. 2012
Dát tip
A já myslel, že Oerlikon halapartny!

Vaud
25. 09. 2012
Dát tip
vetsina Svycaru samopal :-))

VH64
25. 09. 2012
Dát tip
No a k těm sběrům by krásně mohli svolával muezini. Nevím, co proti nim tam ve Švýcarsku máte?

Vaud
25. 09. 2012
Dát tip
ja jsem vsudezdejsi :-)

Diana
25. 09. 2012
Dát tip
Ve Švajcu si pokaždé připadám jako neandrtálec - neandrtálkyně? Jezdím tam každý rok a vždycky spáchám nějaké faux-pas. Ale hory jsou tam překrásné a lidi fajn :-)***

Petr.II
25. 09. 2012
Dát tip
ano, ano, tak prosím pilně pracovat! :-) už teď se těším ( a vím, že nejsem sám)... určitě se nějaká ta lahůdka z Číny "vynoří" ...

Vaud
25. 09. 2012
Dát tip
Leni, vsak se zastav :-) - uplne spatny to tu neni.

Vaud
25. 09. 2012
Dát tip
Jeeee, diky! ja jsem zrovna zacal pracovat na druhe knize, tak vzpominam, kam jsem co napsal. A tohle jsem nejak nemohl najit. Ted me mrzi, ze jsem si nedelal poznamky z Ciny, protoze to byla jedna lahudka za druhou!

Vaud
25. 09. 2012
Dát tip
:-) ale jsou to odstiny sedi (uz se mi to tak zoufaly nezda, jako po prestehovani z Barcelony :-))

Petr.II
25. 09. 2012
Dát tip
PS. mám na stolku "hříbata" .. a jsou k "sežrání" :-) dík

Petr.II
25. 09. 2012
Dát tip
jo, ... :-)

po přečtení první věty ve mně trochu hrklo, hned jsem uvažoval, jestli Lajka po návratu z kosmu až dosud užívala zaslouženého odpočinku ve švýcarském vyhnanství (počasí, že by Lajku nevyhnal...). Ale další čtení mě uklidnilo. Švýcarská nuda, nuda, šeď, šeď...ale na Západoevropana dobrý, jen tak dál :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru