Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MCMLXII - MMXII

26. 09. 2012
16
21
3307
Autor
Oldjerry

MCMLXII - MMXII

Ohlédl jsem se teď MMXII, ale taky před padesáti léty MCMLXII.  Přesto vidím totéž: na otevřeném náměstí malého severočeského města, pod věží  bývalé radnice a taky pod elektrickými hodinami - potkávám kamaráda Jiřího s dvěma hezkými děvčaty. Jiřího znám  - no jak píšu: je to kamarád - jeho doprovod ovšem nikoli, ale stojí za víc, než za podívání. Ten doprovod, samozřejmě...  Protože mi ho (kamaráda) bylo líto, že je na ty dvě kočky sám, přidal jsem se k nim s tím, že se později ukáže, která je v jeho hledáčku a která naopak by mohla být společností pro mne. Byl jsem zrovna sám, po dramatickém rozchodu s jistou Evou... tak mne to napadlo hned, ale to je jiná historie.

Brzy jsem se dozvěděl, že dívky se jmenují Helena (podsaditější, trošku menší) a Jarmila (pochopitelně vyšší a štíhlejší). Obě si před sebou strkaly docela pěkné ženské vybavení. Jiří neměl hledáčku ani jednu z nich, ale byly to kamarádky třetí dívky, kterou neměl v pomyslném hledáčku, nýbrž v delším trvalém vztahu. Pro Helenu jsem nebyl dost exotický a tak bylo řešení bez možnosti výběru - vlastně  lžu: mohl jsem si v duchu říct buď ano, nebo ne. Neřekl jsem si nic.

Bylo to v neděli, 4. února 1962...

Jarmila měla den předtím svátek, den potom měli narozeniny její sourozenci-dvojčata, čímž dostala naše konverzace osobní, trošičku slavnostní, nádech vrcholící pozváním na odpolední taneční zábavu. Pak to už probíhalo klasicky. Taková běžná známost s tradičními rande a postupným poznáváním se...  První vrchol přišel 29. září - tedy o necelých tři čtvrti roku později. V obřadní síni tehdejšího Národního výboru jsme se stali rodinou (doslova: Jarmila už druhý měsíc nosila našeho syna).

Život šel, později běžel, poslední dobou letí jak splašený. Padesát let je při pohledu vpřed relativně hodně - jenže při dnešním  pohledu zpět to uběhlo jak Bolt, překonali jsme i nějaké krize - osobní, hmotné i politické a dopluli jsme časem až do dneška... a je tu      zlatá svatba.

Na naší ale není nic zlatého: je žlutá jak slunce nebo Echinacea, modrá jako Jarmiliny oči nebo letní nebe, zelená jak stovky stromů na naší zahradě a okolní přírodě. Sem tam červená jako vlčí máky, vnuci... a rány. Černá... i nám odcházeli rodiče a blízcí lidé.

Dnes je den, který je v každém vztahu vysvědčením stálosti a spolehlivosti. Prima - moc prima - jen ten věk...

Tohle není příběh k potrhání, drama nebo skeč - je to pérovka o jednom manželství, které vydrželo se vším, co k němu patří....

                                                                                                                                                        oldjerry

Portrét vlastní


21 názorů

vilokod_K
21. 10. 2012
Dát tip

Je vidět, že si to považuješ      


Oldjerry
21. 10. 2012
Dát tip

Švédsko 1: nejde  o příznivce mé tvorby - spíš o virtuální přátele, kteří oceňují mou ženu, že to se mnou vydržela přes padesát let... děkuji i tobě


Švédsko 1
20. 10. 2012
Dát tip

Ja sa aspoň dodatočne, ale úprimne pridávam k prajúcim priaznivcom tvojej poézie... („Časové rekapitulácie“ vedia človeka poriadne rozorať...;-)

...***


Oldjerry
01. 10. 2012
Dát tip
Lyryk - dík, že ses stavil

Lyryk
01. 10. 2012
Dát tip
.)

Oldjerry
30. 09. 2012
Dát tip
Staváku - dík

Stavák
29. 09. 2012
Dát tip
Gratuluji! Je to krásný. * Tip následování hodný *

Háber
28. 09. 2012
Dát tip
graTulujem * nádherné *****************

dadíková
28. 09. 2012
Dát tip
tak to mám celou dobu na mysli :) vím jak to bylo u mých rodičů, oslavili spolu 60 let před pár lety.. svatozář má jasně mamka a ještě otce přežila a je jí 91...no držím palce

Oldjerry
28. 09. 2012
Dát tip
dádo - only my wife - já jsem v téhle rodině hříšník...

dadíková
28. 09. 2012
Dát tip
no tak taky gratuluju, máte asi oba svatozáře ne? :) a hodně zdraví pokud možno

Oldjerry
28. 09. 2012
Dát tip
Potomku, NaNove2 - dík

NaNov2
28. 09. 2012
Dát tip
Při takové příležitosti se obvykle říká: "Přeji vám ještě spoustu krásných společných let"... a zní to jaksi otřepaně. Ale co vlastně víc přát? Nechť vám ve zdraví ta další společně prožitá léta na "účtu života" přibývají :o)

Oldjerry
27. 09. 2012
Dát tip
Milé dívky a pane, děkuji za projevy soustrasti, ale máte pravdu: je mi fajn... jen ta léta a s těmi nikdo!! nic nenadělá.

I poodzim může být krásný. O to víc, že nškteré emoce se uklidnily a pokud yůstalo porozumnění je to výhra.Všechno dobré oběma.

Velká GRATULACE vám oběma, Járo, a také velký dík za příklad hodný následování...***

Alegna
27. 09. 2012
Dát tip
gratuluji oběma :) to nejdůležitější vypadá tak obyčejně, ale když to chybí je člověku těžko

srozumeni
27. 09. 2012
Dát tip
( My měli zatím jen polovinu, tak snad se nám taky za dvacet pět let poštěstí...) GRATULUJI !!! ...***

berg
27. 09. 2012
Dát tip
I já gratuluju! Kór když jste tu svou káru dokázali dotáhnout do dvaapůlkrát delší vzdálenosti než než jeden kopeček. ÷)

zvedavec
26. 09. 2012
Dát tip
no teda! :) Vďaka za to, že si sa s nami podelil...pekný príbeh, blahoželám! A prajem len to najlepšie aj naďalej. A rada Ťa vidím! :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru