Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena a vozidlo

28. 09. 2012
3
6
2210
Autor
Movsar

Je to jen malý kámen rychle hozený proti hladině. Účelem je číst z kruhů.

Ženy prý touží po mužích s masivními nadočnicovými oblouky a autem. Říká věda. Žena je tedy jako osa: na jednu stranu jde do nejhlubšího pravěku, až k australopithekovi a neandrtálci, na druhou do budoucna, k vozidlu, jež mnohonásobně překonává rychlost i těch nejsilnějších pračlověčích nohou. Sama je tedy středem. Řekněme ženou v krinolíně a brokátových šatech, která se zapomněla v devatenáctém století. Žena toužící po dragounovi. Syfilitickém bratranci na koni. Štěpka Kiliánová.

 

Jako bod se nevychýlí, kam dohlédne, tam padá její touha. Nechá kolem sebe svá přání kroužit jako planety. Oblouky a autíčka. Nemáš oblouky nad očima? Pracky, kterýma bys mě přizabil? Chodíš po svých? Zmiz. Jsem sebevražedná planetka s několika jasnými měsíci v dohledu.

 

Ženy fascinují ze všech motorových vozidel ponejvíce ta jednostopá. Proč? Sebevražedný pud. Feny argentinských dog prý ve rvačkách nedosahují meze psů. Je v nich ukryt pud sebezáchovy, volání druhu. Žena lidského druhu podobnou mateřskou starostí netrpí. Je puzena zemřít pod koly obřího náklaďáku se svým milovaným motorkářským guru. Svez mě až k okraji kol. Závrať. Kam se hrabe Sartre. Nahuštěné pneumatiky a jemná pleť krásné tváře: ani Hans Bellmer by svou panenku nezdeformoval do příšernější změti cárů kůže, mikročástic rtěnky, sliznic, kostí a mozku. Motorka voněla kůží sedadla a vysněnou rychlostí.

 

Ale mohou za to pudy? Ptá se vědec. Ať jede do Detroitu a vyhrabe mrtvolu muže jménem Henry Ford. Jako dvě jeptišky na obraze Johna Everetta Millaise Údolí klidu, s obrácenými úmysly. Ten odporný terorista Ford. Ať ten odpoví. Ne, nemohou. Může za to Fordovo logo, jež vepsal do svého života. V Jihoafrické republice prý nasazovali odpůrcům režimu pneumatiky s benzínem na krk a pak je zapalovali. Kolik jich zapálila bestie jménem Ford? A kolik jich zatím jen visí na bílých šíjích? Ďábel se směje se sirkou v ruce.

 

Zatím není vidět. Zatím je ukryt ve výparech nad silnicí. Pod nadočnicovými oblouky držitele permis de conduire a navoskovaného stroje. V ruce třímající klíčky s křížem v kruhu.

 

Hnusná morda argentinské dogy skrývá něco víc než diorem napudrované tváře. Vlastní rozum.   


6 názorů

VH64
07. 10. 2012
Dát tip
Povídaly mi holčičky, když jim bylo šest, že až budou velké, tak chtějí auto bez střechy. O nadočnicových obloucích a pneumatice kolem krku se nezmiňovaly. Asi byly ještě moc malé.

Max Hutar
01. 10. 2012
Dát tip
Je to HODNĚ misogynní. A vlastně až misantropické. jo a

Kapsa
30. 09. 2012
Dát tip
Se vším v textu nesouhlasím, ale o tom to není - ,,jen souhlasit" ; )

Movsar
29. 09. 2012
Dát tip
díky, josephino, houellebecqa mám moc rád, takže mu hnedka volám. pokud zrovna není na playa bianca: http://www.youtube.com/watch?v=grsS3XrFYO0

Josephina
29. 09. 2012
Dát tip
Mr. Dogy zřejmě nevlastní Harleye, proto to! - svižná postmoderna hodná českého Houellebecqa ;-)

StvN
29. 09. 2012
Dát tip
Tohle se priznam moc nechapu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru