Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DOTAZ

30. 09. 2012
0
2
862
Autor
b.l.moott

Pokud vše ve slově obsaženo, není vyslovitelno, onu nevyslovitelnou substanci nazvu paradiktum.

Ptám se zejména básníků, v případě jejich nedohledna, vezmu zavděk i sémantiky: Je takové tvrzení rozumné?

Představa čehosi jako destilace, výsledek, co by zbyl po slovu jeho opakovaným vyslovováním v kontextech různých situací jako po jakési postupně odpařované kapalině, masa substance neviditelna, nevyslovitelna, ohromná masa významové zásadnosti zkoncentrovaná do čehosi nepatrného, viz možná porovnatelný příklad zdrcnutosti do nekonečné hmotnosti rozměrově až nepatrných černých děr.

Naznačil jsem snad svou představou onu váhu, zásadnost či těžkost slov, kteréhokoli slova, jak si ji představovali mystici, popřípadě staří rabíni při stanovování důvodů nevyslovitelnosti Jeho jména, kdy svět může skončit náhle posledním zbytečným vyslovením kteréhokoli slova, jež obnaží, dodestiluje jeho podstatu, a na vzduch se … dojde kvůli kostře slova k nekonečně velkému závěrečnému výbuchu?


2 názory

b.l.moott
01. 03. 2017
Dát tip

Tady: 1/ Jednak vaší odpovědi nerozumím, 2/ Téma onoho paradikta mě zajímalo strašně dávno, takže si dneska už nevzpomínám.

Shrnuto: 3/ Teď je tu to loňské téma osoby z Luhačovic, v jehož souvislosti se nesvedu pohnout z místa.

 


Debraket
28. 02. 2017
Dát tip

Nejdřív vnímáš, z toho něco tušíš, to cítíš, a pak si to myšlením zařadíš, a o tom mluvíš/píšeš

Paradiktum je tedy ta část promluvy, která byla tušena a cítěna, ale nebyla zařazena, a tak o ní nemůže být promluveno, ani nemůže být zapsána

p.ex.

Revizor: Já vám věřím, že tu šalinkartu máte, víte co... Já už mám toho honění dost (... honění si ega touto prací, a klidně ještě dál...)

Dcerka: V té restauraci bylo to kuře zajímavý, ale můj táta to dělá lepší (... umí se sám vypořádat se ženami, které jsou "začátečnice", a to efektivněji, než společnost [funkční obraz vztahu slepice/kohouta pro lidské vědomí], dcerka tak touto maličností tuší, že dokud si bude připadat jako kuřátko, bude víc věřit otci a svému partnerovi, než společnosti)

Albert: Stojí to za to (... myslíme - nakupování? tušíme - žít?)

Bratr: Ta učitelka je strašná, pořád mele nějaký sračky (... tuší, že jsou její předávané znalosti převážně anální, a tudíž chce říct, že poznal neestetickou a neprocítěnou povahu ženy)

... mimochodem, z tohoto důvodu tu máme presumpci neviny, protože se předpokládá, že tušíš, že jsi vinen, když jsi, takže když jsi vinen, ale nic ti nedokážou, stejně jsi sám vinen, a to stačí na to, aby sis v demokratickým státu zmrvil život, protože je dost těžký žít v poskvrněným paradiktu, takže se většina lidí stejně přizná... :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru