Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

5 signálních obrazů do vzduchu vezdejšího

Výběr: vk, Fouckault, a2a2a, atkij
01. 10. 2012
62
85
7493
Autor
Whitesnake

Dýchej... ... a já budu psát.

 

Kreslím ti obraz fantazie

do vzduchu kreslím, do zdiva

Kreslím ho, kreslím, on však žije

jen když se nikdo nedívá

A že to není poezie?

Dýchneš-li na něj -

ožívá...

 

Kreslím ti obraz, který bije

barevnou krví zvířený

Kreslím ti obraz... než ho smyje

řeka pod tvými koleny

A že to není poezie?

Musí mít voda

kořeny?

 

Kreslím ti obraz, který prý je

krásný... ač nemá obrysy

Splétám ho z temné melodie

ze slov, co nikdo nevzkřísí

A že to není poezie?

Pak zkusím jiný -

řekni si...

 

Kreslím ti obraz entropie

v chaosu písně trojhlasé

Kreslím ti, kreslím... vítr vyje

a vlna zvolna zvedá se

A že to není poezie?

Je to snad vada

na kráse?

 

Kreslím ti obraz z euforie

že chtěl bych mnohem, mnohem víc

než jenom ústa, z kterých pije

slunce když bodá do vinic

 

A že to není poezie?

Kdo tohle říká

neví nic

 

...


85 názorů

lawenderr
06. 06. 2020
Dát tip

ještě něco nakresli ... :)           

- ale jen koukám ... :) Nevím nic.


Dokonalá, sametová, žádný klasik by se za tohle dílo nestyděl. Když zintegruji výše napsanou kritiku, vyjde mi, že hlavním argumentem je, že je to hezké. A jestli tohle u poezie někomu vadí, je mi jej líto.


atkij
28. 05. 2020
Dát tip

... jako agátka:)


agáta5
25. 10. 2016
Dát tip atkij

nádherná báseň... jsem ráda, že jsem ji tady vyšťourala


Markel
29. 05. 2014
Dát tip

kráááása, moje duše jááááásáááá :-)) *


Markéta
28. 10. 2012
Dát tip

prostě...příjemné :) od poezie sensum stricto čekám sice více, ale i verše, které nenabízejí ono tzv. "víc" mají své nezastupitelné a plnohodnotné místo. pro mne v tuto noční hodinu ***


Diana
21. 10. 2012
Dát tip

Blahopřeji k výběrům, zasloužíš si je. Znovu jsem si s potěšením vychutnala tu dokonalost slov. Jen je mi hodně líto nerudné výměny názorů, místy až pod úroveň. Myslím si, že nejúčinnější reakcí na irelevantní výpady by bylo prostě si jich nevšímat.


Švédsko 1
20. 10. 2012
Dát tip

...****


koloušek
16. 10. 2012
Dát tip
T*

Lotoska
16. 10. 2012
Dát tip

hezky čtivé i mezi řádky...díky *


Safián
08. 10. 2012
Dát tip

a2a2a2

Asi je moje představa těžko srozumitelná. Moje připomínky nemají za cíl snižovat tě. jen bych chtěl, když už to děláš, aby ses zlepšoval. V kritice bude samozřejmě vždycky existovat subjektivní hledisko, Ale to je kořením celého hodnocení, které by mělo být objektivní. Tak ale můžeš hodnotit pouze větší celek. Jen jsem chtěl upozornit na metodu.


Safián
08. 10. 2012
Dát tip

?


Safián
08. 10. 2012
Dát tip

Mimoň: To není v rozporu s tím, co říkám. Je-li server hlásnou troubou určitého směru (směrů), je to v pořádku. Jen by to měl těm ostatním dát vědět.

Umělečtí redaktoři v časopisech zveřejňovali, tedy podrobovali jisté kritice, nebo doporučovali k vydání zhusta texty, které nebyly v souladu s jejich poetikou.

Kritikové, alespoň ti přední , hodnotili rozličná díla a oceňovali je podle jejich podstaty, ne podle svých představ, jak by měla vypadat. To je ale asi dnešní době příliš vzdálené. Dnes musí každý někam patřit, jinak neexistuje.


Sigurrós
07. 10. 2012
Dát tip

*


Miroslawek
05. 10. 2012
Dát tip
Safián: co už mi zbývá... navíc od Tebe ani nedostanu avízo... a redaktoři peníze ;)

Max Hutar
05. 10. 2012
Dát tip
Safián: Styl či žánr literatury nejsou totéž co názory v publicistice. Dobrý redaktor kvůli pestrosti diskuse překousne názor, se kterým se neztotožňuje. Ale názor uměleckého redaktora (jakožto redaktora) se selekcí děl teprve projevuje. Kdyby se měl projevovat jakožto pluralitní, nemohli bychom v práci toho či onoho redaktora nikdy vysledovat nějakou linii. Nemohli bychom mu ani názorově oponovat.

a2a2a
05. 10. 2012
Dát tip
Safián, nic ve zlém, ale zřejmě ti neumím porozumět. Jistěže nejsem kritikem ve smyslu, jak to zde někteří nerealisticky vyžadují, ale v každém případě a učinil jsem tak vícekrát, hodnotím bez ohledu na své preference, pokud mám dojem, že ten text mne zaujme třeba svébytností, nápaditostí, apod. A když je navíc podle mé žánrové preference, pak to zmíním. Zrovna vázaný verš mi sedí méně než volný a zrovna tato má kritika, myslím si, je odosobněna a poctivá, pokud ovšem na to stačily mé síly. A nemyslíš, že jakási rádoby objektivní kritika nejspíše existuje jen vzácně, zda vůbec? Proto více věřím na širší škálu poctivě míněných, třeba preferenčně zabarvených názorů, neboť asi poskytnou objektivnější obrázek o tom, koho a jak text oslovuje.

Safián
05. 10. 2012
Dát tip
a2a2a2 Špatně jsi to pochopil. Já netvrdil, že se nesnažíš autora pochopit, já tvrdil a tvrdím, že ve své kritice nehodnotíš z pozice kritika,tedy odosobněně, ale z pozice autora, metodou: jak bych to udělal já. To vidím jako nesprávné, jako zásadu, kterou je potřeba změnit, má-li se kritika poezie, nejen ta servrová, něčeho dopracovat.

Safián
05. 10. 2012
Dát tip
Proč by to měl dělat? Protože je to obsahem profese redaktora. Redaktor musí umět objektivně zhodnotit i věci, které mu nesedí. Musí se umět odosobnit. Kdyby to tak nebylo, kolik pěkných knih by nikdy nevyšlo, kolik skvělých, dokonce i těch nejlepších, autorů by zůstalo nepoznáno? Těch, co jsou toho schopni, je tu,obávám se, velmi málo, pokud vůbec. Koneckonců v literárních časopisech, alespoň co se týká poezie, to není lepší.

Max Hutar
04. 10. 2012
Dát tip
Safián: Redaktorů je dost na to, abychom nikdo nepanikařili nad tím, že by snad mezi nimi byla nějaká shoda názorů na poezii. Tato x-hlavá saň, kterou je redakce, má podle mě víc náhledů na poezii, než na které mnozí uživatelé zde dokážou sami pomyslet. Ve výběru pak má být to, co tam redakce dá. Pokud bude tyto výběry (a nejen je) provázet erudovanou kritikou, máme důvod k radosti. V opačném (a nejen v tom) případě je naší krásnou možností vést s redaktory věcnou diskusi a vůbec kritizovat díla na vlastní pěst. Nevím, jak by někdo měl oceňovat věci, co jsou proti jeho srsti. A proč by to měl dělat.

a2a2a
04. 10. 2012
Dát tip
Safián, v zásadě je správné, že máš svůj názor a že tak autor i další mají zpětnou vazbu. Křivdíš mi však, když uvádíš, že nemám snahu autora pochopit. A už vůbec nevytrhávám obrazy, ale naopak, snažím si je dávat do kontextu celé básně, jak na mně působí a třeba s tou zdí si myslím,že je to tak, jak jsem napsal. Nicméně nepolemizuji o tom, že můj názor může být menšinový či zcela okrajový. prostě a jednoduše, neměli bychom hodnotit jiné kritiky-čtenáře ve smyslu, zda něco pochopili či učinili správně, je to stejně subjektivní a nepodložené, hodnoťme a polemizujme o básni, její formě, sdělnosti, atd.

Safián
04. 10. 2012
Dát tip
Zdá se mi, že hodnocení a2a2a vychází z principu, jak by to udělal on, ne ze snahy pochopit, co chtěl autor. Z toho vyplývá i vytrhávání a hodnocení jednotlivých obrazů, které mi samo o sobě jako princip připadá nemístné. Možná by se dalo ospravedlnit u ryze metaforické básně, ale zde? Hodnocení "správnosti" a "váhy" jednotlivých obrazů je také velmi subjektivní. Co kritik považuje za slabé, může se jinému zdát silné (např. zeď.

Safián
04. 10. 2012
Dát tip
Mimoň: Co má být ve výběru? Záleží na zaměření servru. Je-li hlásnou troubou určitých názorů na poezii, pak bude výběr omezen. Chce-li být platformou pro všechny, pak by měl umět ocenit i věci, které jsou výběrčím proti srsti.

Safián
04. 10. 2012
Dát tip
Miroslawek: jsi samá roztomilost.

Juliana
04. 10. 2012
Dát tip
Poetické*

...fajn*

No koukám že se ti na výběrech vyrazila tvoje hrozba nepřátelstvím. :-)

pěkné*

Impresse
03. 10. 2012
Dát tip
moc pěkné*

gringoo
03. 10. 2012
Dát tip
Velmi, velmi povedená pro mně,krásně se četla na hlas... ač chápu že tuto pochvalu ode mne považuješ za bezvýznamnou.

dadíková
02. 10. 2012
Dát tip
*

a2a2a
02. 10. 2012
Dát tip
Báseň skutečně patří k těm dobrým písmáckým vázaným veršům a má několik hezkých míst, např.: ...on však žije jen když se nikdo nedívá... ...než ho smyje řeka pod tvými koleny... ... Kreslím ti obraz, který prý je krásný... ač nemá obrysy... Na druhou stranu má i místa, kde když se řekne "A", má se říci "B", např. hned v první sloce píšeš ...do vzduchu kreslím... což je hezká souvislost s fantaziíí, je to asociativní obraz, ale hned napíšeš ...do zdiva... a zde se mi to najednou zdá jako nelogická zábrana fantazie a působí dojmem účelového slova ...do zdiva - nedívá. Jiný příklad ...barevná krev..., krev sama o sobě je silný a řekl bych že absolutní obraz, který nepotřebuje pro mne spíše znevažující slovo či naprosto zbytečné ...barevná. Předposlední sloka je nejslabším místem, vinice a slunce a ústa, příliš zaběhané pojmy bez nápaditého či téměř žádného kontextu, navíc v závěru, který by měl být nějakou gradující částí, jestliže jsi už zvolil delší text, působí spíše jako protažení za každou cenu. Přesto se četla dobře, a až na několik malinko účelově dosazených slov do rýmu působí provázanost uvolněně a forma jakéhosi dialogu se čtenářem, kladením otázek a odpovědí ji posouvá k přirozenému vyjadřování. Za tyto klady výběr.

aleš-novák
02. 10. 2012
Dát tip Filosofka
Miroslawku, řekl bych že zrovna v tomto případě je ten Šaldův citát poněkud nemístný. To, že je v textu použito slovo poezie, ještě neznamená, že dílo je o poezii jako takové.

Oldjerry
02. 10. 2012
Dát tip
Píšeš dobře, Hade, ale máš blbé, netolerantní šprky. Jsi totiž přesvědčený o své dokonalosti a básníka přece zdobí skromnost (:-D. To je ten rozdíl, který tě pošťuchuje k těm debilním invektivám. Já si píšu pro radost a za těch sedm let, co tu jsem, jsem se naučil na hloupé žgryndy házet bobek. Já vím, že tě to nezajímá, ale mně zase nebaví ti psát. Jen proto jsem udělal výjimku, abych ti dal vědět, že na tvé kydy dlabu. Ahoj, najdi si černou hadici, budete mít štráfatý žížaly (:-D

Max Hutar
02. 10. 2012
Dát tip
Hlavně, že se sám označíš za vzdělaného člověka:-D. No nic, už mě nudíš, tohle je ubohý. Čau

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
fuuuuuckkkk you....

Max Hutar
02. 10. 2012
Dát tip
No počkej jak to, co já na to? Neříkal jsi nuff said a děkuju za zastavení? Ty máš se mnou fakt asi nějakej problém. Přestaň furt kličkovat a mluv na rovinu.

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
Mimoni a ještě by to chtělo příkrou otázku Fouckaultovi, že rovněž nepozná bezduchou říkánku od poezie. Věř, že je to první Výběr od něj. Co ty na to?

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
Miroslawek: Šaldu přísámbu nemám načteného, nastudováného tím méně, ale tohle je, beze vší škodolibosti, reflexe jako hrom. M... vždycky jsem měl o FXŠ povědomí, že to byl vždycky "unsung hero" české poezie a tohle mi to dotvrzuje. Proto i ta tvoje noticka o slepici a pukavci, věř, že se bavíš se vzdělaným člověkem :---) Sám jsem celý život hudební publicista a už jsem si vyslechl tisíckrát reakci, že nemám kritizovat, když jsem nevydal deska a na kytaru nehraji alespoň jako Blackmore... M, díky

vk
02. 10. 2012
Dát tip
Mimoň: Sú to podľa mňa dobré verše. A z viazaných sú v poslednej dobe jedny z najlepších, ale nejde len o ocenenie formálnej stránky.

Miroslawek
02. 10. 2012
Dát tip
Ačkoli jsem se snažil držet zpátky, vidím, že se můj příspěvek stal osou polarizace slibně se rozvíjející diskuze. Aby bylo jasné, kdo s čím souhlasí a nebo nikoli, nezbývá mi než připojit onen původně zamlčený citát. "A můj Bože, zase ty diškursy o umění, při nichž tě přepadá břichabol. Myslím, že literátu, který dělá dnes literaturu o literatuře, básníku, který dělá poesii z rozumování o poesii, měl by se vyříznout jazyk nebo měla by se utít ruka. Raději ho živit na obecní útraty jako tvora bezpomocného, ale i neškodného, než nechat řádit takového škůdce mezi nevinným lidem čtoucím." (F. X. Šalda, Literatura druhého a třetího nálevu, celý text pro zájemce k nahlédnutí na http://miroslawek.sweb.cz/moje/96893.html) Nakolik jsou ona slova případná ve vztahu k Whitesnakeově textu nebo k Holanově Noci s Hamletem, ponechávám na posouzení každého jednotlivého písmáckého soudruha. Osobně jsem měl důvody, proč jsem jej zde zmínil, ale neužil.

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
Mimoni, napsal jsem jasně, že s tím dokážeš žít, nuff said. A buď co nejvíce kryptický a méně kritický, to mě potěší. Snad příště.

Max Hutar
02. 10. 2012
Dát tip
No, to s těmi dobrými vázanými verši by zasloužilo ještě asi malé vysvětlení, nevím, jestli nejsem moc kryptický: Mám pocit, jako by se vk neptal "Jsou toto dobré verše?" ale "Jsou toto dobré vázané verše?". Nechceme přece ve výběru nejlepších verších mít zastoupeny všechny druhy poezie, to by bylo přece strašně zkostnatělé. Whitesnaku, ujišťuju tě, že já s tím dovedu žít. Jestli ti ale moje kritika evokuje, že ne, tak pak spíš ty neumíš žít s ní. Není v ní totiž nic osobního.

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
ech, Mimoni, jsem tak rád, že zde někdo dokáže jasně oddělit dobré vázané verše od těch pouze dobrých. Za Seiferta pocten nejsem, můj guru je jiného kalibru - KK. A naprostý souhlas s nošením dříví do lesa... já to jinak neumím, tedy - neumím obrátit vektor tak, aby to bylo inspirativní a přínosné: z lesa prostě dřevo nenosím. A to nejsem ani zelená hlava, ani básník. Co bys řekl na to, že jsem "říkač"... můžeš s tím žít? Jsem přesvědčen, že ano :--) Díky za zastavení

Max Hutar
02. 10. 2012
Dát tip
Repetitivnost a striktně vázaný verš mě ukolébávají až ke spánku, ve kterém mám problémy zaznamenat vůbec to, co se s každou jednotlivou slokou mění. Připomíná mi to onu dětskou říkačku: "Povídám povídám pohádku, že pes přeskočil hromádku. Povídám, povídám druhou, že tekla voda struhou, povídám povídám třetí, že spaly na peci děti, a když se vyspaly, kus chleba dostaly." Stejně jako v této říkačce není v Pěti signálních obrazech nic nového - jestli se správně pamatuji, říkačku používali dospělí, když jsem na nich chtěl pohádku a oni mě chtěli odbýt. To funguje i zde. Sametovostí výrazu a oním filigránovitým veršem mi to připomíná hodně Seiferta (např. Jaro, sbohem). Skutečně nošení dříví do lesa české slovesnosti. Přidám pak ještě souhlas s Miroslawkem: Psaní o psaní je snad ještě horší než psaní o právě probíhajících ročních dobách. vk: Chápu to správně, že ve výběru mají být zastoupeny dobré vázané a volné verše, a ne dobré verše?

Miroslawek
02. 10. 2012
Dát tip
Safián: A proč neochotu? Já bych se nebál říct přímo nechuť. A abych nezapomněl - aby ses mohl řídit mou radou, musel bych ti nejprve nějakou udělit. Jenže v tom je ta potíž, dospěl jsem totiž k závěru, že si to nezasloužíš ;D

Safián
02. 10. 2012
Dát tip
?

Safián
02. 10. 2012
Dát tip
Pan (paní) AH nám sdělil, že je báseň o fous lepší, než ta předchozí. Zapomněl nám ovšem vysvětlit, co je podle něj dobré co špatné. Takže: zase vím prd.

Safián
02. 10. 2012
Dát tip
Rád bych se řídil Miroslawkovou (Šaldovou) radou. Kde ale najít řiť, do které bych nacpal Noc s Hamletem a řadu dalších Holanových básní, když je autor už mrtev? Já v této radě vidím jen neochotu zdejších "zavedených kritiků" opravdu se zabývat tím, co čtou. A zhodnotit to podle jasných kritérií.

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
Měl jsem dojem, že jsem avízo dával... omluva, skutečně není mým stylem obracet se na komentátora za jeho zády. Pokud tedy mírná pochvala, pak tedy... pěkně děkuji :--)) PS. u tebe konkrétně mě někdy velmi mrzí, že máš o sobě, jako o autorovi, přehnané mínění. Subjektivně u drtivé většiny tvých pokusů o vázaný verš rovněž nezvladatelně usínám. Jsme opravdu každý jiný (autor)a tak je to ok. Již bez nechutných výpadů. Inu, dospěl jsem, kýho šlaka...

Miroslawek
02. 10. 2012
Dát tip
Jestli jsem byl 1/M míněn já, nedostal jsem avízo... a bylo to míněno jako mírná pochvala v rámci možností daných mi textem i vezdejším prostorem, ne jako urážka. I když prvoplánově neurážím nikdy, minimálně onen zmiňovaný citát bych si v takovém případě neodpustil ;) Obecná poznámka k argumentaci v tvé reakci na A.H. - člověk nemusí být slepice, aby poznal pukavec.

Marys
02. 10. 2012
Dát tip
parádne. Pútavé, čitateľné, rytmicky skvelo zvládnuté.

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
A.H. o lacinosti a kvalitě mi něco píše ten který stvořil takovou hrůzu jako "Zpráva o počasí", to je opravdu gól, že tě hanba nefackuje, redaktore :--)))

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
vk ... VELKÁ OMLUVA... již hůře vidím... popletl jsem vk a A.H. promiň

Whitesnake
02. 10. 2012
Dát tip
1/M, díky za zastávku... myslel jsem si, že už jsme se přestali urážet, ale zkousnu to, co se dá dělat 2/ vk, ty jsi ale srágora, něco napíšeš a pak to zneguješ. Apropos, piš radši ty, ať se konečně vypíšeš

A.H.
01. 10. 2012
Dát tip
Mě vždycky zamrzí, když je text postaven na laciném fóru. Tentokrát se musím připojit k Miroslawkovi, ačkoli nerad! Tahle veršovánka je sice o vous lepší než ta předchozí (z pohledu čtenáře, z tvého je spíš následující), ale stejně... Piš dál, nebát se vlka nic.

Miroslawek
01. 10. 2012
Dát tip
měl bych tady pěkný Šaldův citát, kam si má své výtvory strčit ten, kdo píše poezii o poezii a jejím psaní... ovšem po přečtení okolostojičných příspěvků jiných autorů si jej nechám na lepší příležitost

Čudla
01. 10. 2012
Dát tip
Pravdu máš. *

nemá chybu.

vk
01. 10. 2012
Dát tip
pripomenulo Havrana, najlepšie rýmované v poslednej dobe

Můra73
01. 10. 2012
Dát tip
je potěšení tohle číst, i po dočtení ten pocit zůstává...

Tohle prostě nemá chybu. Je vidět že to skutečně ovládáš. Líbí. Tipuji/*

Diana
01. 10. 2012
Dát tip
Pro mne bylo těch pět obrazů málo, tak se mi líbily! Všech zmíněných prostředků jsi vkusně a inteligentně využil. Máš pravdu, výrazně tíhnu k vázanému verši, zejména když rýmy jsou chytré, neobvyklé, nečekané. A to ty umíš! Bylo by hezké se o tom dozvědět víc. Tak snad někdy ... :-)

Petr.II
01. 10. 2012
Dát tip
jo! .... *

Whitesnake
01. 10. 2012
Dát tip
lady Di, moc děkuji za tvou dlouhotrvající přízeň, jsem rád, že ti vázaný verš přináší radost. Ono ovšem (to samozřejmě víš) nezáleží na to, jak rýmovat, ale CO a KDY rýmovat, tedy filigránské metrum a v tomto případě i kouzlo repetice, tedy sugestivní outra ve verších - něco jiného, než v sonetech, ale stejně intenzivního. Rád bych si s tebou někdy o vázaném verši promluvil. Díky za to, že čteš tak pozorně (ne jen významové triky, ale i formální)... promin za preklepy :--)))

srozumeni
01. 10. 2012
Dát tip
Krása...***

Garth
01. 10. 2012
Dát tip
moc pěkný .)

ruprecht
01. 10. 2012
Dát tip
Pěkně se to čte. A že to není poezie? Je to snad vada na kráse? :)

Whitesnake
01. 10. 2012
Dát tip
PŠD, dobrej komentář, fakt dobrej :-)

Bridget
01. 10. 2012
Dát tip
pěkné

baaba
01. 10. 2012
Dát tip
...mňam*

Skvěle vymalováno (řečeno obrazně).

Whitesnake
01. 10. 2012
Dát tip
Moc díky, děvčata

Diana
01. 10. 2012
Dát tip
Pro mne úchvatné! Přesně to, co si pod krásnou poezií představuji. Všechno dokonalé: nápad, nálada, obrazy, forma. Smekám a dávám si do oblíbených.*************************************

marcela.m.
01. 10. 2012
Dát tip
Fakt krásne***

Or
01. 10. 2012
Dát tip
Nádherné. Chtěla bych, aby mi někdo napsal takovou báseň... Šla bych do kolen.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru