Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvě strany koberce

07. 10. 2012
10
15
1526
Autor
Max Hutar

 

 

 

 

Polili koberec červeným vínem

Včera na návštěvě rozlili po peršanu víno

do vzniklé rány nasypali sůl

dnes po snídani doma spadla do pralesa chlupů sůl   

oni si myslí, že se to spraví

jednou se ty dva koberce setkají, políbí

jako duše u letního rybníka.

a skvrna zmizí

 

 

 

 


15 názorů

a2a2a
09. 10. 2012
Dát tip

Ten problém nemusí být v básni, ale ve mně. Jsem spíše tendenci vnímat poezii jako plynulé vnímání kouzla slova a třeba barevné rozlišování textu beru jako něco, co od takovéhoto vnímání odvádí nebo vyrušuje, krom toho ta dobře myšlena pointa je vyjádřena tak trochu dětsky naivně, nebo prales chlupů - to ve spojení s kobercem nesedí - jistě hustota chlupů na koberci ano, ale prales jako pojem je nositelem vyššího obsahu než jen jako jakýsi přídomek.

Vysvětluješ tady na jiném místě svůj záměr a já rád konstatuji, že takovéto experimentování do poezie patří a bez ohledu na to, zda se vždy vydaří, tříbí náš vkus i um a je v zásadě progresivní. Takže proto jsem jen napsal, že mi to nesedlo.


Max Hutar
09. 10. 2012
Dát tip

Kdyby byla báseň i v první polovině barvoslepě schůdná, měl by čtenář tendenci banalizovat čtyřverší jednotlivých barev a jeho postup textem by byl antiklimatický, s klesajícím napětím ("jo aha, ono to nakonec dává ještě jinej smysl, když přečtu odděleně ty barvy"), navíc už tady takové věci, mám ten dojem, spoustakrát byly... První smysl, se kterým se čtenář setká, je právě paralelní, a až druhý ten synchronní.

Kdybych čtyřverší zasadil za sebe, nikdo by nemohl číst vztah mezi nimi, protože by čtení toho prvního ovlivnilo to druhé tak, jak se obvykle děje, není-li čtenář vyveden z míry.



Max Hutar
08. 10. 2012
Dát tip

Děkuji všem příznivcům...

Lalulá: Díky za podnětnou kritiku! Myslel jsem to přesně, jak to popisuješ:-). Bylo mi i jasné, že při "barvoslepém" čtení zní první polovina disonančně. A chci to tak. Vím přesně, co tím sleduji.

a2a2a: Mohlo by to být tím, že je to příliš kusé?


DavidPetrik
08. 10. 2012
Dát tip

Ruznobarevne casti ctene oddelene okouzli, kdyz si je potom ctenar spoji. Ale napoprve jsem text cetl jako barvoslepy a byl jsem zmateny.


a2a2a
08. 10. 2012
Dát tip

nevím, tentokráte tomu nemohu přijít na chuť.


Movsar
08. 10. 2012
Dát tip

jsi ovidius číslo 2! :-) t


pedvo
08. 10. 2012
Dát tip

Nápadité, vtipné a pěkné. Čtu si to celé, jednu barvu, druhou barvu a bavím se.


Čudla
08. 10. 2012
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru