Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.sky is over.

10. 10. 2012
18
21
2862
Autor
unisex

V posledních dnech se ve mně něco změnilo. Jako bych v sobě zapustil kotvu.

Jsem si jistý, že k tomu došlo mezi lidmi. Před několika týdny jsem byl přesvědčen, že se mohu najít v samotě. Ale není tomu tak. Cesta samoty je slepá.

V pátek v jídelně jsem s překvapením spatřil svoji pravačku, jak jemně dolehla na Magdino rameno, když jsem ji zdravil. Při cestě z oběda objala ruka Tomášova ramena. Dříve bych si připadal nepatřičně. Teď mi to přišlo přirozené.

Odpoledne jsem hrál s otcem tenis. Tichá výměna názorů na antukové ploše. Snažil jsem se promlouvat k otci pomocí krátkých a přímých úderů. Pokud se nám podařilo vytvořit dialog, cítil otec uspokojení a po hře, když jsme si sedli na bílé umělohmotné židle, jsme k sobě mohli promlouvat i skrze slova.

Pozval jsem otce na pivo. V hospodě mi začal vysvětlovat, jaké jsou důsledky poškození retikulární formace. Poslouchal jsem a občas přikývl hlavou na znamení, že rozumím. Ve skutečnosti jsem se v medicínských termínech po chvíli ztratil. Dopili jsme a vydali se k domovu. Otec mluvil o mozku jako o počítači a svém úkolu ho opravit. Na to ostatní už nemá čas.

Zastavili jsme na křižovatce. Nebe mělo rozpárané břicho: červánky se v cárech táhly k zapadajícímu slunci na obzoru. Otec se opíral o kolo, umírající scenérii v zádech.

"Viděl jsi nebe?" zeptal jsem se. Chtěl jsem, aby se otočil. Aby na chvíli odložil skalpel, a viděl, že tu jsme. Otec a syn pod nebem, které krvácí.

"Viděl," řekl, ale neotočil se. Přesto jsem věděl, že mluví pravdu a za všemi teoriemi o počítačích někde je.

Pokud je zapuštění kotvy nalezením sebe, mohl by zážitek z jídelny znamenat, že se teď k lidem vztahuji opravdověji. Jenže: proč ta radost z bytí mezi ostatními trvala jen den?

Začínám mít opět pocity. V posledních letech jsem si navykl umrtvovat emoce v jejich zárodku. Když jsem byl dítě, pocity se měnily jako vítr. S přibývajícími lety jsem ho v sobě postupně zastavoval. Až do úplného bezvětří. Všechno ovládly myšlenky.   

Opět to cítím: probudil jsem se do života.


21 názorů

prohnily
16. 11. 2012
Dát tip

Povedené, občas jakoby člověk našel sílu točit světem, ale nevydrží mu to dlouho a nechytne-li se svět, nezačne-li se točit sám, člověk upadá zpět do letargie. Postavy a dialogy jsou živoucí a plastické, nevím, jestli píšeš ze zkušenosti, ale i tak by to byl působivý přepis.


unisex
02. 11. 2012
Dát tip

ok, dík


StvN
01. 11. 2012
Dát tip

Z toho, co jsi tu publikoval minuly mesic bych chtel do pm dat tenhle text. Co myslis?


unisex
29. 10. 2012
Dát tip

Je to tak ;)


stanislav
28. 10. 2012
Dát tip

Cesta samoty je slepá.  - úžasná theze... :)


StvN
27. 10. 2012
Dát tip

Tohle je dobrý. Možná to mám podobně. S těmi pocity a jejich záměnou za myšlenky. Chtěl bych být spontánní.


unisex
24. 10. 2012
Dát tip

díky ;)


Štírka
24. 10. 2012
Dát tip

Líbí se mi jak píšeš. Superkrátké odstavce a každý je příběhem a myšlenkou. Také jsem se nad vším velice zamýšlela... a pak se snažila o zjednodušení... protože jen tak jsem se mohla příblížit k lidem... A stejně možná skutečná vzdálenost zůstala nedotčena :-)  t*


unisex
24. 10. 2012
Dát tip

díky za názor, děvče ;) já si nemyslím, že se ve své podstatě lidé od sebe liší: naopak vnímám, že ona bytosná zkušenost se světem je všem lidem stejná, že v základních tématech bytí se mohou najít a mám zkušenost, že i nacházejí


Janina6
13. 10. 2012
Dát tip

Nějak mi připadá hloupé o tomhle textu mluvit... budu o něm souhlasně mlčet.


oran
12. 10. 2012
Dát tip

na zivot, na tebe v nem, na svoje pocity, na lidi, libi se mi tvoje sebereflexe.


unisex
12. 10. 2012
Dát tip

dík.. o mém úhlu pohledu na co?


oran
12. 10. 2012
Dát tip

hm, jsou tam silne pasaze, celkove te muzu, jelikoz te nakou dobu uz sleduju, ale radsi bych to videl cele bez te omacky s cervankama apod. jit na kost tvoji osobnosti a dozvedet se vice o tvem uhlu pohledu.


Fruhling
10. 10. 2012
Dát tip
Máš to pěkný, jen si dej pozor, abys nezačal honit "to" nebo "slovo" (scéna z tenisu). Protože, buďme upřímní, ani jedno nikoho nezajímá. Za mě máš tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru