Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se stát úspěšným

17. 10. 2012
51
48
5348

 


Splnil se mi sen. Teď nemám na mysli ten, co v něm chodím docela nahý po náměstí, všichni se mi pošklebují a nejvíc upatlaná zelinářka Křepelcová, od které bych nezakoupil nic, co by nešlo oloupat, dloubá do mě kostnatým prstem a prázdnou hubou se na mě od ucha k uchu dásní, já se tisknu k podstavci sochy buditele ze všech sil předstíraje, že jsem opuka, ona mi ucpe nos až lapám po dechu, otevřu oči a nade mnou se sklání manželka žehrajíc, že příšerně chrápu. Kdepak, ten ne. Splnil se mi životní sen.

Od počátku svého produktivního věku sním o chvíli, kdy bude všechna práce na světě hotová a já budu mít konečně čas na dlouhou řadu svých zálib různého stupně ušlechtilosti. A – tu máš čerte kropáč – už je to tady. Ano, uvažujete správně, stal jsem se nezaměstnaným. Ostatně, když majitel firmy v jednom kuse mluví o globální hospodářské krizi a přitom pohlíží na své zaměstnance, jako by ji zavinili oni, lze se pak domýšlet čehokoli; najmě pak toho jednoho, že.

Kterým koníčkem však začít? Zkraje zvítězil můj nejoblíbenější, totiž obžerství spojené s poleháváním u televize. Skvělá volba. Už po týdnu jsem se snadno orientoval v záplavě telenovel a získal solidní přehled v pracích prášcích a kosmetice. Několik známých mi dokonce naznačilo, že jsem se spravil. A to jsem před tím ani nebyl pokažený! V záplavě endorfinů jsem ani nepostřehl, že nešlo o kompliment. Postřehl jsem to až v zrcadle.

Nu co, pomyslel jsem si, korpulentní lidé venkoncem požívají větší vážnosti než hubeňouři. Zajisté jsou ceněni i v kruzích lékařských, kde obézní dávají práci dnes málo zaměstnanému zdravotnickému personálu, jsou oblíbeni i u výrobců prostředků na hubnutí, o textilním průmyslu nehovoře.

A jak si tak žvýkám plátek tlačenky se škvarkovou pomazánkou a přemýšlím, co počít s přibývající tělnatostí, promlouval ke mně z televizní obrazovky Horst Fuchs o tom, že s otylostí zatočíte nad očekávání snadno tím, že si chytře objednáte domácí saunový zahřívací pás, který stačí jednou denně na několik minut obtočit kolem problémových partií, například špeků, a po několika málo dnech jste jako proutek, všechno sádlo zmizelo, po celulitidě ani památka a pod tenkou vrstvou pokožky se vám rýsují mohutné svaly, jaké ani v anatomickém atlase nenajdete. A to všechno za bratru milion korun, ale zato vám nepošlou ani jeden, ani dva, ale hned tři saunovací zázraky, a pokud zavoláte do tří minut od konce reklamy, dostanete zdarma ještě praktickou pinzetu na trhání obočí, a to se vyplatí!
Nejspíš to byl pořad pro ctitele montypythonovského humoru, nebo pro diváky s maximálně dvouciferným IQ, nicméně pochopil jsem, že cestou konzumu a pasivity se daleko nedostanu.

Vyhlásil jsem konec zahálce a lenošení. Ano, je třeba prověřit, zda jsem neztratil nic ze své manuální zručnosti, vynalézavosti a důvtipu. A hlavně - dokážu zlolajné manželce, že nejsem špekatý pecivál, nýbrž důmyslný vynálezce a kutil.

Stalo se. Postavil jsem svépomocí krmítko pro ptáčky, pravda, ne zcela dokonalé.
Dle mínění mé ženy připomínalo model chaloupky na kuří nožce, který dlouho sloužil jako cvičný terč dělostřelcům. Není divu, že ani ptáci si krmelec neoblíbili. Marně jsem budku plnil vybranými zrninami a čerstvě nachytaným hmyzem. Nedůvěru pěvců neprolomilo ani přidání konopného semínka v karamelu. Vše marno.

Včera však byl u nás návštěvou strýc Emil ze Znojma. Věhlasný vinař a předseda sdružení pěstitelů révy. Poté, co s neskrývaným úžasem pozoroval, jak můj výtvor spolehlivě odpuzuje veškeré opeřence v okruhu padesáti metrů, chvilku dumal, počítal, načež se otázal, zda bych krmítek s těmito vlastnostmi mohl do podzimu vyrobit osm set třicet.

Pokud jste se také vy ocitli bez práce a netušíte, jak tuto svízelnou situaci řešit, nezoufejte. I zdánlivý neúspěch vás může vymrštit zpět na vrchol.

 

 


48 názorů

Markel
15. 10. 2016
Dát tip

tak to navrhni, jsi osoba známá, snad to projde :-))


Považuju za nespravedlivé, že komentářům nelze udělovat tipy. Taky by se mohl některý komentář objevit ve zlatém výběru, že.


Markel
14. 10. 2016
Dát tip

směju se, až se za špeky popadám a ten koment od Evženie taky nemá chybu :-)) *


Já jsem spíš studijní typ. Před složením skříňky z IKEA dlouhé hodiny studuji návod, pak na to zavolám souseda stoláře a velmi zasvěceně ho pak poučuji, jak to dělá blbě.


MKbaby
24. 03. 2013
Dát tip

Soudě dle zmínky o krmítku asi budeš manuálně zručný tak, jako já :)


Zordon
03. 01. 2013
Dát tip

Květoni, ale zase je hezké, že za tebe kapitalista zaskočil v tak obtížném úkolu jakým je úmrtí.Jinak jsem pochopil, že tento fejeton je based on true story, tak přeju zdárné hledání.


Vaud
01. 01. 2013
Dát tip

To Ti udelal naschval! 

Ja jsem upadl v nemilost nasich mocipanu z duvodu, ze kdyz jsem v Asii, tak chybim v Evrope a naopak a mel bych se nad sebou vazne zamyslet. Cili je mozne, ze za par dni zaklepu na dvere vasi udirny.  


A to ještě nevíš, že můj budoucí kapitalista, ke kterému jsem měl od ledna nastoupit a na jehož vykořisťování jsem se tolik těšil, mě minulý týden náhle a nečekaně zaskočil. Zemřel. No nezabil bys ho?


Vaud
31. 12. 2012
Dát tip

kamaradovi ted vyslo v horoskopu, ze  bude mit skvely rok 2013, ale mel by casteji chodit ke gynekologovi

ja budu brzy bez zamestnavatele (jestli to povedu takhle dal), tak se pridam a snad vymyslime spolecny projekt :-)


filemon
05. 11. 2012
Dát tip

Vďaka, Květoni. Človek niky nevie, čo v ňom drieme :))


BBarkku
01. 11. 2012
Dát tip

Ano, smát se cizímu neštěstí je vpodstatě něco jako národní zvyk, a proto se zde také velmi cení, když se někdo zasměje i tomu svému -toť čin hodný obdivu a ovívání palmovými listy:)

Škoda, že jsem jen pouhý přichomejtač, jinak bych ti jistě nějaké to zaměstnání přisunula;)

Ale jak by řekl můj milý:aspoň máš teď víc času na tvorbu, tak se opovaž se flákat:-D


tereza369
31. 10. 2012
Dát tip

Velice vtipné dílo, co věta to perla :)


MarK.
27. 10. 2012
Dát tip

Dlhe prozaicke texty moc necitam, ale toto bola lahodka, dakujem, Kveton!
.. *


Janina6
24. 10. 2012
Dát tip

Paráda :-) Plátek tlačenky se škvarkovou pomazánkou mě naprosto dojal.


VH64
24. 10. 2012
Dát tip

*


jejdavilda
24. 10. 2012
Dát tip

člověka to potěší, zvláště když přišel o práci před 12 roky*


StvN
21. 10. 2012
Dát tip

Vtipne. Akorat uvodni odstavec mi prisel zbytecne rozvedeny. 


Sebastiana
20. 10. 2012
Dát tip

Teda, Květoni, ty mi dáváš,mažel si myslí, že jsem se zbláznila, protože se chechtám u počítače jak blázen.


"Vytiskl jsem si Květoně...."


Kapsa
20. 10. 2012
Dát tip

Dílko nabité humorem. Prostě líbí.


FAE BOMB
20. 10. 2012
Dát tip

Potřeboval bych krmítko pro krtky. Leju jim do krtinců vodu (vejde se i kolem 200 l do jednoho), nastražil jsem pastičky, použil jsem na ně dýmovnice, nejdřív vlastní výroby, potom i speciální kupovaný, ale furt nic nepomáhá...


Petr.II
18. 10. 2012
Dát tip

jo! ... :) ... *


Diana
18. 10. 2012
Dát tip

Nojo, sice jsme taky nic nedokázali, ale na blbinky nás užije. (Za trochu srandy šla bych světa kraj ...)


Alegna
18. 10. 2012
Dát tip

a tak se stane z Květoně Štíhloň nebo Švihoň?


Přátelé moji virtuální. Udělali jste mi velikou radost, že jste nevyměkli, a dokážete se od srdce zasmát cizímu neštěstí.

Pravda, v skrytu duše jsem doufal, že se pozvedne nejeden hlas k obraně toho dobrého, laskavého a duševně krásného člověka, jenž se ocitl v takto svízelné situaci, a jehož se opovažuji dehonestovat se zahořklostí mně vlastní, neboť jsem (a zde cituji jistou Saku D) v životě nic nedokázal a z toho vychází můj komplex a tak jsem se rozhodl, že budu plivat na lidi, kteří jsou, byli a budou největšími velikány ve svém oboru (konec citátu. Poněkud nepřesně, neboť Sarka D nedělala mezery za interpunkčními znaménky).

A měla pravdu, nepřítelkyně moje drahá. Nic mi není svaté, ani já sám. Ovšem, v zájmu zachování srandy, je nutno přinášet oběti, že.

 

Po nedávno proběhlých volbách, kdy na bilbordech opět začali vystrkovat tykadla komunisté, rozpomněl jsem se na jejich heslo: „Kdo nepracuje, ať nejí!“ a rozhodl jsem se jím řídit.

Na příštím písmáckém soirée mě, švihácky štíhlého Květoně, jistě ani nepoznáte.


Juliana
18. 10. 2012
Dát tip

Ptactvo rozhodně není krmítkem odpuzováno. Naopak, jediné pochopilo hodnotu Mistrova díla a drží se v uctivé vzdálenosti proto, aby se ani pírkem (nedej bóže, trusem) nedotklo vzácného artefaktu, který bude jednou zlatým hřebem sbírky moderního umění Národní galerie v Praze.*


NaNov2
18. 10. 2012
Dát tip

Nevíš, co ti napsat za komentář, abych se pořád neopakovala? Přijít k tobě počíst je pro mě prostě ozdravné... děkuji :o)


Zbora
17. 10. 2012
Dát tip

Ty člověka nezklameš skoro nikdy.


renegátka
17. 10. 2012
Dát tip

Budeš slavný, Dalibore.


super*


guy
17. 10. 2012
Dát tip
:-)) Předpokládám, že jsi tu objednávku od strýce akceptoval a že máš na dost dlouho vystaráno :-)

srozumeni
17. 10. 2012
Dát tip
Ano, tak kvůli tomuhle mi stálo za to se ještě před odchodem do práce přihlásit na písmáka a vzdát Ti hold...**********

:-DDDD ty jses buh, kvetoni

TTTTT


sveřep
16. 10. 2012
Dát tip

:)))


Myslím, že senát a parlament by potřebovaly nové lavice. Nechceš se toho ujmout?*


potřebuje je na špačky..co?:))


Toscana
15. 10. 2012
Dát tip

Květoni, jako výrobce ptačích krmítek jsi zřejmě doposud byl pouze hřivnou zakopanou. Ještě klika, že jsi svůj um včas objevil a teď už můžeš vinařům dodávat krmítkoplašítka ve velkém! :-)))) Bavila jsem se královsky, jako vždycky, když tu od tebe něco nového přibude. *t


Alegna
15. 10. 2012
Dát tip

:)) pobavilo už v soutěži a teď si opakuji úsměv


Diana
15. 10. 2012
Dát tip

Tlačenka se škvarko - ne! Děs a hrůza, to jsi nemohl myslet ani jako nejčernější humor! Všechno ostatní je super, taky se chechtám a, Květoňku, prosím, prosím, napiš něco takového každý den! Smích je nejlepší lék a je zadarmo, že? (?!?!?)  ****************************


baaba
15. 10. 2012
Dát tip

...to je jak pohádka Jak Honza ke štěstí přišel .C)))


macecha
15. 10. 2012
Dát tip

První odstavec, tomu se chechtám ještě teď a nemohu přestat, další, co slovo, to perla. Květoňku, já Tě miluji. Ty jediný mě umíš rozesmát. A ta tlačenka se škvarkovou pomazánkou, to je dílo. Tak to totiž jím někdy i já :)

T***


Kočkodan
15. 10. 2012
Dát tip

K tomuto dílu o krmítku

opravdu nemám zádnou výtku. :-)


Čudla
15. 10. 2012
Dát tip

Líbí *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru