Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak zatočit s krtkem

Výběr: a2a2a
25. 10. 2012
52
64
7183

Věnováno FAE BOMBovi.

On už bude vědět proč.

Krtek obecný (Talpa europea) je menší, černavě zbarvený, zákonem chráněný, z gastronomického pohledu nevýznamný živočich. Buduje podzemní chodby, ve kterých žije a loví potravu, přičemž na povrchu tvoří charakteristické hliněné hromádky. Dle mínění milců přírody a kreslených seriálů se jedná o zábavného, přítulného a venkoncem užitečného tvorečka, zahrádkáři a správcové hřišť se však ve snaze přijít mu na jméno nerozpakují uchylovat ke slovníku pravicových extremistů.

Existuje řada rad, jak vypudit černou svini ze zahrady, leč žádná není stoprocentně a celoplošně účinná. Až na jednu…    Ale nepředbíhejme. Na každého jedince zřejmě platí něco jiného. Co krtek, to osobnost.

  • Zde přikládám několik tipů pro humánní vyhnání obtížného hmyzožravce z vašeho ráje:

 

1.)

Pacifistům a zastáncům neinvazivních metod se doporučuje s krtkem vlídně pohovořit, projevit empatii a požádat jej o návrhy na řešení pozemkového sporu. Pak vyzkoušet citové vydírání, lamentace a vyhrožování kunou. Poté, co se nezvaný host, všecek otráven jedovatými řečmi, vystěhuje, stačí branku opatřit cedulkou s nápisem Krtkům vstup zakázán a je vystaráno.

2.)

Není-li člověk pánem svého času, zastává funkci a může si dovolit větší investice, práci s obdobnými (bystřejší z vás už vědí, že nulovými) účinky odvedou za něj mediálně vychvalované solární a elektronické odpuzovače.

Spořivější domácí kutilové pak opovrhnou těmito nákladnými zahradními doplňky a vyrobí si neúčinný krtkoplaš svépomocí. Například takto:

Do půdy v místě krtinců napíchají dráty, na které navléknou PET lahve dnem vzhůru a na několika místech je naříznou a ohnou tak, aby vznikly větrné mlýnky. Jak pofukuje vítr, klapot a lomoz této vkusné výzdoby jejich latifundie se přenáší do záhonů a všeumělovi už zbývá jen doufat, že krtek se odstěhuje dřív, než manželka.

Pro ty, kteří před manuální zručností dávají přednost důmyslu a orosené sklence, má kouzlo jiný typ plašiče. Prázdné láhve od piva zahrabou do krtčích sopouchů zhruba ze dvou třetin, přičemž hrdla musí být mírně nakloněná ve směru, odkud nejčastěji vane vítr. Vzduchový sloupec je pak prouděním uváděn do rezonance podobně, jako je tomu při tvoření tónu na příčné flétně. Kreativnější alkoholici flašky naladí (ponecháním různých hladin chmeloviny) do harmonických akordů, za větných večerů ulehnou do podrytých begónií a libují si, jak ušetřili za koncert Jiřího Stivína.

3.)

Poslední a pohříchu nejpracnější z nekrvavých taktik je odchyt do tzv. trubkové pasti se záklopkami. Kladeč tenat musí mít neustále na mysli, že krtek je obdařen až marnotratně citlivým čichem, proto s pastmi manipuluje doslova v rukavičkách. Před použitím je nucen ponechat léčku venku na vzduchu několik dní vyčichnout, popřípadě ji vyválet v hnoji, který krtka kupodivu neodolatelně přitahuje.

Rovněž musí zadupat všechny krtince a počkat do druhého dne, který kopeček si krtek obnoví. Zde je pak nejvhodnější místo pro odlov. Pastičky klade lovec do vodorovných chodeb. Vodorovnou chodbu nalezne tím způsobem, že se od krtince prokopává šachtou tak dlouho, až nalezne štolu, v níž umístí trubku tak, aby na obou koncích navazovala na krtkovu chodbu. Díry způsobené kopáním nad pastmi přikryje, aby do nich nepadalo světlo a chodci. Po instalaci chodí opakovaně kontrolovat a znovu urovnávat krtkovody a sní o tom, že až se s polapencem potkají tváří v tvář, udělá na něj prstíkem tytyty a vypustí chráněného tvora na zahradu k Bursíkům, kde jistě nalezne hezký domov.

 

  • Tolik k utopické teorii o vyhánění zla dobrem. Pravdou však je, že mnohý liberální pacifista, při pohledu na měsíční krajinu dříve pěstěného trávníku, stane se radikálním agresorem. Také pro ně uvádím několik příkladů:

4.)

Sečtělejší hubitel se nejdříve rozhodne zaútočit na protivníkův nejcitlivější orgán, totiž čich. Dle rádoby osvědčených babských a dědských rad cpe do krtčích nor tu listy ořešáku, tam čtvrtky citronu, onde lidské vlasy macerované v Savu a jinde zas přezrálé tvarůžky, až se měsíční krajina, které už pomalu začal přivykat, změní v ohavnou skládku.  Ale uznejte, může krtka přimět k úprku jemný odér Olomouckých syrečků, když si (jak už bylo zmíněno) libuje ve vůni hnoje?

5.)

Nechce-li si krtkovrah sám špinit ruce, znamenitě se k tomu účelu hodí štíhlejší kočka se zálibou v norování. Majitel spolehlivé krtkolovkyně má po starostech a navíc – může pronajímáním šelmy po sousedech nadělat jmění. Pozor však, před zakoupením se musí přesvědčit, že pořizuje vhodný typ krtkobijce, který netrpí šeroslepostí a klaustrofobií. Jinak jím bude nucen mrštit zpátky přes plot do útulku, kde mu ho podstrčili. Statistika potvrzuje, že pět ze čtyř zakoupených koček bývá tímto způsobem vráceno.

7.)

Ani tolik doporučované zaplavování nor vodou, nepřináší očekávaný výsledek, nehledě k tomu, že může přivést už tak těžce zkoušeného maloagrárníka na mizinu. Krtek je nad očekávání dobrým potapěčem a zatápěním mu jeden nezatopí.

8.)

Do jaké kategorie zařadit vytváření průvanu v krtčím bludišti pomocí vysavače s očekáváním, že se hrabavec nachladí a umře, ponechávám na laskavém čtenáři, neboť dosáhnout negativních výsledků lze i daleko sofistikovanějším způsobem.

Například nahradit vzduch plynem. Postačí k tomu automobil a hadice od vysavače. Stoupenec metody konečného řešení najede autem ke krtkovišti, hadici napojí na výfuk, rozhrne hromádku, druhý konec hadice umístí do otvoru a podiví se, jak jsou zástrčka se zásuvkou kompatibilní. Nastartuje, trochu přidá plyn a vyčkává, kdy kuckající hmyzožravec konečně zamává bílým praporem. Po vyprázdnění nádrže hadici opět vyjme, vozidlo odtlačí do stodoly, a protože dnes už určitě nikam nepojede, dá si panáka na krtkovo nezlomné zdraví.

9.)

Je-li amatérský deratizátor povoláním pokrývač, jistě jej napadne využití propan-butanové láhve v kombinaci s asfaltérským hořákem na pokládání lepenky k tomu, aby se pokochal hořícím krtkem vyběhnuvším z nory; ale ani tudy cesta nevede. Plamenu v podzemí dojde kyslík poměrně brzy, zatímco krtkovi nikdy. Ten pravděpodobně umí dýchat nejen vodu (jak už víme z neúspěšného pokusu se zaplavováním), ale také uhlovodíkové plyny.

10.)

Nepěkných konců se nepochybně dočká i elektrikář, zamane-li si připojit nulák a fázi k vodičům, zatlučeným hluboko do řádně zavlažené zeminy. Takové jednání lze označit za vysloveně zkratovité.

11.)

Stavbař se může pokusit krtčí chodbičky zalít řidším betonem a truhlář, vyvrhel ze všech nejvyvrhelovatější, určitě neodolá nutkání naštípnout přiměřeně dlouhý klacík o tloušťce prstu, do něj upevnit žiletku a nástrahu lstivě umístit do krtčí chodby. Před otvor na opačné straně labyrintu pak stačí nainstalovat reproduktor a do něj na nejvyšší hlasitost pustit libovolnou píseň od Evy a Vaška. Uleknuvší se krtek ihned vyrazí rychlostí chrta k domnělé spáse na konci tunelu a jelikož trpí slabozrakostí, přeřízne se po celé délce svisle vejpůl. To by snad mohlo fungovat, pokud krtci mají dobrý vkus a nemnoží se řízkováním.

12.)

Pyrotechniků je naštěstí mezi zahrádkáři poskrovnu, ale kupříkladu chemik může pojmout myšlenku, že zasypáním nory karbidem vápníku a následným přilitím vody obohatí půdu o celkem neškodný hydroxid vápenatý, zároveň však krtkův příbytek kontaminuje acetylénem, který malého chlupáče spolehlivě připraví o radost ze života. A ne-li, postačí škrtnout zápalkou…

 

Ano, uhádli jste, tohle je jediné, spolehlivě účinné, definitivní řešení krtčího problému: CaC2 + H2O, sirka, úprk. Vzniklý kráter pak šťastný přemožitel naplní vodou a osadí kapry. Je zcela nabíledni, že do rybníka se mu žádný krtek už nikdy nenastěhuje.

 


64 názorů

MKbaby
27. 03. 2013
Dát tip

Nikoliv, nešlo pouze o květoňovský večer, jen jsem opět po půl roce zavítal na Písmák a projížděl došlá avíza, kterých bylo skoro čtyři sta. A je fakt, že na tvoje dílka se vždy těším :)


Díky. Koukám, že sis udělal "květoňovský večer četby". Abych se ti nakonec nezhnusil.


MKbaby
24. 03. 2013
Dát tip

Hlásí se další totální hůř než idiot, neb jsem byl velmi solidně pobaven :)


Yfča
08. 11. 2012
Dát tip

:o))*



filemon
05. 11. 2012
Dát tip

...nech krtka žít...


NaNov2
03. 11. 2012
Dát tip

Prohovořilo zde půl národa (někdo se tím i zviditelnil :o))... tak co já už, pozdě příchozí?

Milý pane, bylo mi VELKÝM potěšením u tebe počíst!


Vaud
02. 11. 2012
Dát tip

Zkus krtkovi vyhrozovat Premkem Podlahou :-))


BBarkku
01. 11. 2012
Dát tip

ušetření za koncert Stivína, hezký domov u Bursíků, celá jedenáctá možnost a rybník=sladká tečka :D


Yeziiinka
30. 10. 2012
Dát tip

Ach... tolik jsem se věnovala tématu, že jsem si zde pod kritikami nakonec přečetla: 

"Všechny krtky na jednu stránku"

 

***

PS: Půda patří temu, kdo na ni pracuje (P. Dobeš)


Yeziiinka
30. 10. 2012
Dát tip

Ach... tolik jsem se věnovala tématu, že jsem si zde pod kritikami nakonec přečetla: 

"Všechny krtky na jednu stránku"

 

***

PS: Půda patří temu, kdo na ni pracuje (P. Dobeš)


nostalgik
28. 10. 2012
Dát tip

pro krtka rozhodně

:-(


Toscana
28. 10. 2012
Dát tip

nostalgik - chacháááá, to vypadá na dokonalou zahradní idylku! :-))))))


nostalgik
28. 10. 2012
Dát tip

Mám kráter, vodu, kapry a několik čerstvých krtinců kolem...

**


a2a2a
28. 10. 2012
Dát tip

Že umíš dobře psát a vtipně, vím už dávno a po dlouhém čase jsem si dobrovolně zde přečetl prozaický text a četlo se mi dobře a tak dám výběr nejen, že umíš pobavit, ale právě za to, jakým lehkonohým stylem, nemluvě o tom, že jsi si dal námahu k vymyšlení řady postupů jen proto, abys potěšil.


Kochan
28. 10. 2012
Dát tip

azur: ??? napil jsi se albánské borovičky?


jejdavilda
28. 10. 2012
Dát tip

Teda dát si za trest přečíst a dokonce se naučit Zlatý výběr to  je neuvěřitelný vrchol masochismu. To bych snad nepřál ani eli bennet*


azur
27. 10. 2012
Dát tip

:) 

-----------

kochan:  nijak jsi mne neobohatil, kochane. zřejmě ani nikoho dalšího. nebo jo?


Toscana
27. 10. 2012
Dát tip

Kochan - tvá poslední reakce na můj koment beru od tebe doslova jako poklonu. A víc na ty tvoje kydy reagovat nebudu. Nestojíš mi za to.


(závorka)
26. 10. 2012
Dát tip

!!!


Whitesnake
26. 10. 2012
Dát tip

Jen kolem sebe kopej, nádhero, je to dobré na prokrvení a metabolismus


Kochan
26. 10. 2012
Dát tip

asi nevíš, o čem je řeč. s ohledem na to, že jsi básník a smolič textů o ničem, neudivuje mě to.  


Whitesnake
26. 10. 2012
Dát tip

Ten výkřik byl naopak velmi srozumitelný :-)

 


Kochan
26. 10. 2012
Dát tip

whitesnaku, všichni víme, že jsi básník, neboj. nemusíš to tu tak vehementně demonstrovat, že nejsi schopen ničeho jiného než silných, olbřímích a nesrozumitelných výkřiků.


Whitesnake
26. 10. 2012
Dát tip

KOCHANE (není to zase nějaké alternick zneuznahého prudiče) ty jsi ale PABLB :--))


Kochan
26. 10. 2012
Dát tip

pokud tvůj smysl pro humor odpovídá kategorii dikobraz, pak si ale pleteš pojmy, resp. užíváš slovo humor nesprávně, byť možná konvenčně. literární server by ale měl vyjadřovat větší ambice. ale obdivuju jedno: jak dokonale šedivá jsi, jak bez vlastností jsi, jak bez fantazie jsi. stát se průměrným člověkem totiž vyžaduje obrovskou práci a sebekázeň.


Toscana
26. 10. 2012
Dát tip

guy - byla jsem na tom velmi podobně :-))


Toscana
26. 10. 2012
Dát tip

Kochan - byla to reakce na tvou reakci tady. A v tomhle případě budu ráda za totálního hůř než idiota. Protože s lidmi, kteří nemají smysl pro humor, nemá smysl se bavit o ničem. HOWGH!


guy
26. 10. 2012
Dát tip
Smál jsem se od začátku hlasitě, ale poměrně decentně, a to až do míst s množením řízkováním, pak jsem vybuchl a už jsem se smál jen nezřízeně. Válení pod stolem po podlaze bránila hlavně skutečnost, že bych blbě viděl na monitor. :-)

Kochan
26. 10. 2012
Dát tip

toscana: i idiot musí vědět, co je argument a co jen bezobsažná poznámka. pokud nechceš být za hůř než idiota, prosím o alespoň náznak argumentu.


Diana
26. 10. 2012
Dát tip

Květoni, promiň, ale to nedokážeš! Naučit se volné verše ze zlatého výběru je nejhorší druh sebevraždy, jaký si umím představit ;-))))

Co míníte islandskými krátkometrážními filmy? Kde jsou k vidění, ať se poučím. Třeba mi právě tohle chybí ke štěstí...


Toscana
25. 10. 2012
Dát tip

Až zkoukneš první islandský krátkometrážní film, tak se vyfoť samospouští a o fotografii se s námi poděl. Ten výraz bych fakt ráda viděla (a možná nejen já).... :-)))))))

Kochan: Ty teda musíš být ale suchoprd!


Alegna
25. 10. 2012
Dát tip

nemá Kochan chybu v nicku?

radši se k tomu sebemrskání k tobě preventivně přidám


Ještě jednou děkuji všem za vtipné komentáře.

Zvláště pak mému drahému nepříteli Kochanovi, který se nerozpakoval ukázat nahým prstem na snížený práh soudnosti, jímž jsem obdařen. Díky jeho upřímným slovům mi konečně spadly šupiny z očí, prozřel jsem a upřímně lituji, že jsem šířením svého špatného vkusu kontaminoval žírná pole internetového písemnictví. V tomto novém světle si připadám jako ničema, který školním dětem krade svačiny, a nevracím jim sáčky.

Nyní konečně, u vědomí své prostoduchosti, poznávám, že literatura má povznášet a obohacovat, nikoli urážet estéty, proto si za trest uložím naučit se zpaměti všechny volné verše ze zlatého výběru a v budoucnu se budu zaobírat výhradně drobnými domácími pracemi, četbě klasiků a sledováním krátkometrážních islandských filmů.
 


koloušek
25. 10. 2012
Dát tip
S žádným krtkem na zahrádce nelze soužít v míru, takže radím jenom krátce: vystřelit ho do vesmíru. T*

Juliana
25. 10. 2012
Dát tip

Zelené plochy jsou nudné. Teprve krtiny jim dodají krásu a originalitu.

Krtka do každé zahrady! Sláva krtkům! Ať žijí!


13. když nepomůže žádný z postupů uvedených v bodě 1 až 12, vezměte krtka na Matějskou a tam s ním zatočte na kolotoči.


Kochan
25. 10. 2012
Dát tip

strašná pičovina. jinak než vulgarismem snad ani tento plevel šířený internetem ani označit nelze. měl bys přestat psát. postrádáš schopnost text uspořádat, postrádáš humor (to, co předvádíš, je asi tak na úrovni socialistického dikobrazu). o co se tedy snažíš, když to tak bolestně nejde?


bestye
25. 10. 2012
Dát tip

"..aby do nich nepadalo světlo a chodci" - tak u toho jsem se už nahlas pochechtávala a u "..Plamenu v podzemí dojde kyslík poměrně brzy, zatímco krtkovi nikdy." - jsem už řvala smíchy - to zas budou kolegové kroutit hlavama, co to tu během pracovní doby provozuju. Rozhodně děkuji za zpestření šedivého dne :c)* 


Whitesnake
25. 10. 2012
Dát tip

Chybí ještě další možnost. Uchopit jej za přední packy a po směru hodinových ručiček jej roztáčet až do (i vlastního) bezvědomí :-)


Petr.II
25. 10. 2012
Dát tip

jo! .... *


srozumeni
25. 10. 2012
Dát tip
No, však to povídám, není lepší tu zeleninu kupovat v super marketech. Aspoň pak člověk nezíská nálepku ,,krtkovrah"....***

VH64
24. 10. 2012
Dát tip

Můj tříletý synovec si od krtků bere hlínu, se kterou pak babičce vylepšuje záhony. Vždycky krkovi slušně poděkuje a protože jde o obnovitelný zdroj, dokud neodroste červenému kolečku, se kterým drandil už jeho táta, nemusí se bát nedostatku materiálu.


Alegna
24. 10. 2012
Dát tip

:) nemá chybu

jsem pacifista

pes se s ním chtěl kamarádit a do čerstvých krtinců se dal s velikou vervou, až hlína lítala všude kolem, měla jsem ji všude, ale utek´ mu


Zordon
24. 10. 2012
Dát tip

Dám přečíst svému otci, ten si momentálně libuje v dočasném vítězství nad krtkem, kterého dosáhl vysázením jakési podivné krtkoodpudivé rostliny. Domnívám se, že v příští sezóně bude bojovat právě s touto rostlinou.

Ale jinak se musím krtka zastat, ze všech hraček na které při průchodu zšeřelým bytem naráží má chodidla, je krtek nejměkčí a ještě mi nezpůsobil žádnou újmu na zdraví. Chovám k němu tedy možná větší sympatie než mé děti.


Kapsa
24. 10. 2012
Dát tip

Jedním slovem: BOMBA! : )))


sveřep
24. 10. 2012
Dát tip

pěkný text, přečtu ho krtkům :)

 ...za větných večerů ulehnou do podrytých begónií a libují si, jak ušetřili za koncert Jiřího Stivína.***


Toscana
24. 10. 2012
Dát tip

Krtek si ve vůni hnoje libuje zcela oprávněně: hnůj je totiž hustě protkán žížalami (asi jako papežův ornát zlatem), a to je velmi oblíbená krtčí potrava - cosi jako pro tebe šrůtka uzeného, Květoňku.... :-))) Bavila jsem se ovšem opět královsky!  *T


A tak. Technika je mrcha.


Kočkodan
23. 10. 2012
Dát tip

Omlouvám se, mne PC nejdríve necetl zádný text, proto ta pro nekoho podivná poznámka o obrázku.


Díky za přízeň a skvělé komentáře. Snad to bude Bombičovi na jeho zakrtkované zahradě, respektive budoucím rybníčku, k užitku.

 

Kočkodane, změnil jsem nastavení textu. Už je to k přečtení?


Zapomněl jsi na pána, který chtěl krtka praštit násadou od kosy. Již nikdy se nedověděl, že ostří kosy se při tom nedává za vlastní krk. 

Krtek přežil. *


Diana
23. 10. 2012
Dát tip

Každá snaha otrávit krtka (v pravém i  přeneseném slova smyslu) je ve svém důsledku kontraproduktivní. Vybičuje totiž jeho pud zachování rodu, takže se na zahrádce nebývale namnoží. Lze říci, že "vstanou noví bojovníci!" Krtinců přibývá geometrickou řadou v přímé úměře k počtu  pokusů maloagrárníka - a mně můžete věřit!

Perfektně pobavilo! :-))))***  (FAE BOMBA bude nadšený)

 


Anita09
23. 10. 2012
Dát tip

jestli se nemnoží řízkováním :)))))), chovám šelmy a proto krtky nemám, kupodivu fungujou.


granulovaný krtek slouží k čištění odpadů.takový posmrtný život si snad ani nezasloužil...


macecha
23. 10. 2012
Dát tip

Boj s krtkem je marný. Mám to vyzkoušeno.   T***


Kočkodan
23. 10. 2012
Dát tip

Tam je asi nejaký vtipný obrázek, takze jsem si ani neskrt. Ale skrtit te za to nebudu. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru