Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen paví brka

23. 10. 2012
7
9
1122
Autor
Antonín8

Na stole leží,

                nadmutá jak leklá ryba,

mince vysoké hodnoty.

Nemá jiskru,

je matná jako pohár šampionů

zděděný po předcích.

Jen paví brka lesknou se na slunci,

jak stříbro potřísněné krví.

Jen paví brka

spojena v uzel ohnivých slov.

Jen paví brka

se slepým párem očí.


9 názorů

eLko
15. 01. 2013
Dát tip

Tahle by šla, ty metafory jsou super*


Antonín8
06. 12. 2012
Dát tip

Díky, pokusím se zařídit se podle toho.


a2a2a
06. 12. 2012
Dát tip

06.12.2012 10:48:09 a2a2a redaktor poezie

přečetl jsem si všechny tvé zde uveřejněné básně a dvě z nich jsem tipoval, tato se mi pak jeví jako nejlepší.

Předně bych řekl, že se ti lépe daří volný než vázaný verš. Vázaný verš, když se umí, je samozřejmě krásný, ale asi to chce pro vázaný verš hodně zkušeností, možná i silné rytmické cítění, aby člověk otrocky nemusel myslet na to, jak ta slova dát do kupy, aby se rýmovala. Vázaný verš samozřejmě autora svazuje tím podvědomým ...musím se vlézt do rýmu... a pak vede někdy k efektu kolovrátkového znění. Tvůj vázaný verš také vyznívá poněkud jazykově archaicky.

Druhým, ale nijak zásadním problémem u tebe je, stačí však na to při revizi textu jen více myslet, je podléhání velkým slovům ...slzy, krev, apod. Tato slova mají silný náboj a je třeba s nimi umět zacházet, hospodařit, tak aby z textu nekřičely, aby do něj přirozeně zapadly a hlavně aby byly přiměřené obsahu sdělení. Obecně platí, že čím civilnější jazyk, tím lépe, pak stačí ve zdánlivě jazykově velmi nenápadné básni jeden krásný lyrický obraz, metafora a báseň se hned zapíše pod kůži.

V této básni se ti dařilo. Třeba metafora ...matná jako pohár šampionů... je velmi zdařilá, je zde kontrast ...matná... a šamión...., a tímto parádně tlumíš pompéznost celého pojmu ...pohár šampiónu... a dáváš ho do přímého kontextu s celou básní. Na druhou stranu se ti pak nahromadilo zde více těch pompézních obrazů ...slunce ... stříbro .... krev .... ohnivé ... a tam by to chtělo převézt do nějaké tiché roviny a pak by se to i více usadilo do podvědomí čtenáře.


Chockl
01. 12. 2012
Dát tip

Na paví brka i slepý mrká '-)


Artie
30. 11. 2012
Dát tip

*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru