Na Písmáku publikuje 50 tisíc autorů, 429 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Novinky (1. 8. 2019)

+4 neviditelných
Jak se zbavit much za pomoci slimáků
datum / id06.11.2012 / 418431Vytisknout |
autorKvětoň Zahájský
kategorieMiniatury prozaické
témaHumorné
zobrazeno3421x
počet tipů37
v oblíbených0x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Jak se zbavit much za pomoci slimáků

Stane se, že neodkladně potřebujeme zlikvidovat větší množství plžů a hmyzu současně. Mnohý zahradník a pěstitel by podlehl beznaději a hledal spásu v chemii, nevěda, že existuje snadný, veskrze ekologický způsob jak zabít slimáky i mouchy prakticky jednou ranou.

Za tento vynález mi bylo uděleno čestné uznání v našem zahrádkářském klubu Krteček a rád se s vámi o něj podělím. A jako vždy zcela nezištně. Nikdy jsem neslyšel, že by na tohle vypsala grant například Evropská unie, která jinak dává peníze na kdejakou pitominu.

 

Prádelní hrnec naplníme do dvou třetin nasbíranými slimáky, přilijeme k nim půl litru pramenité vody, přihodíme pět kuliček nového koření, tři hřebíčky, kousek skořice a na špičku nože šafránu. Na mírném plameni necháme dvě hodiny probublávat (nesmí vařit klokotem, aby vývar neztratil želírovací schopnost).

Tekutinu pak scedíme skrz jemné síto do jiného kastrolu, přidáme sklenku koňaku, nejlépe vaječného a pozvolným zahříváním za stálého míchání zredukujeme přibližně na polovinu objemu. Proces považujeme za ukončený v okamžiku, kdy hmota dosahuje konzistence lesního medu a charakteristické vůně, která připomíná silný vývar z tchořů. Poté dáme vychladit.

 

Dopijeme zbytek koňaku s pocitem triumfu, a zatímco se z pokoje manželky ozývají zvuky neklamně signalizující chvatné balení kufrů, pustíme se do výroby mucholapek, která je nyní už dětsky snadná.

 

Třívrstvý toaletní papír natrháme na zhruba metrové kousky, které štětcem č. 25 se syntetickými štětinami potíráme po obou stranách vychladlou hmotou. Okamžitě je můžeme rozvěšovat po bytě v místech největšího výskytu much, což je v tuto chvíli prakticky všude, neboť pronikavý odér, který bychom mohli bez nadsázky nazvat smradem, přivábil k nám již veškerý hmyz z celého okresu.

 

Vařené slimáčí ostatky doporučuji zatavit do plastové fólie a zakopat na skládce poblíž kafilérie.

 

P.S. - Věren své pověstné šetrnosti a zvykům, které jsem odpozoroval od sarančat a Francouzů, zkoušel jsem i alternativní způsoby, jak naložit s přemnoženými plži, pročež dobře vím, že nejsou zdaleka tak lehce stravitelní, jak jsem si původně představoval.

 




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

27.03.2013 05:55:18dát kritice tipMKbaby

Slimáka údajně naštveš tak, že ho posolíš. Osobně jsem to nezkoušel, ale má se naštvat tak, že až vypění :)

25.03.2013 10:36:45dát kritice tipKvětoň Zahájský

Slimáci se vždycky přiloudají sami. Jsou to takoví ti obrovští hnědí španělští. Já nevím, že se jim to vyplatí, připlazit se takovou dálku až ze Španěl, aby zrovna mně oslintali trávník.

24.03.2013 22:53:28dát kritice tipMKbaby

A slimáky nalákáš na silný vývar z much? :)

20.11.2012 09:45:32dát kritice tipLydie

chápu..snažíš se tu pro změnu trumfnout Baudelaira s jeho mršinou v kategorii bezobratlých, případně petra měrku v kategorii zvedání žaludku, na slimáky se přec běžně už dávno používá specielní druh kachen, tuším že je to běžec indický, ta kachna se ale dá pak doopravdy zkonzumovat v  rámci běžného potravního řetězce, :) takhle se lze zbavit jenom  té manželky, a všech čtenářů s neblahou schopností detailní vizualizace

11.11.2012 16:08:26dát kritice tipnostalgik

...být moucha, sednu ti na lep

být plžem, hledám ochranu u tvé manželky

být štětcem č. 25 zavčas pustím chlup

**

09.11.2012 20:06:20dát kritice tipfilemon

Buď ma budú ničiť muchy alebo ma zabije smrad :))))

07.11.2012 11:53:23dát kritice tipberg

Mne zaujal spíš sekundární účinek vábiče hmyzu, a to odpuzovač manželek. Tam bych viděl komerční potenciál ještě mnohem zajímavější než tebou propagovaný. ÷) *

07.11.2012 10:53:30dát kritice tipčučenka

Zkus to poslat Přemkovi do Receptáře, úspěch a sláva zaručeny :-D,

07.11.2012 09:39:18dát kritice tipBBarkku

;) skvělé rady. já bych teď potřebovala pár-jak vychovat kočku. v příručce se píše, že se dá kočku naučit spousta věcí,podobně jako psy, ale musí se na to jít jinak. Jak, to už tam řečeno není. -Po většinu času na nás kotě dlabe-obzvlášť tehdy, máme-li s ním nějaký záměr. Když si chceme dopřát chvilku soukromí a pro změnu dlabat my na něj, je ohromně společenské a kousabilní...

07.11.2012 00:59:23dát kritice tipjejdavilda

silný vývar z tchořů je skvost***

( akorat mi v dílku chybí přesahy, alegorie, trolej  ap.- výběr nebude. J to moc srozumitelné )

06.11.2012 22:59:44dát kritice tipmacecha

Květoni, snad mě u těch článků pro gurmány netrefí šlak!!!! Doufám v dobrou náladu při počtení :)

06.11.2012 19:38:18dát kritice tipJuno
jo v tomhle ohledu je cestování nebezpečný, jednou mi stačili mořský potvory, to bylo zvěrstvo, od tý doby jsem skálopevným obráncem chobotnic :D
06.11.2012 19:02:56dát kritice tippedvo

Jsem dezorientován. O nějakých kufrech nemůže být ani řeči? V návodu jsou jasně uvedeny jako nedílná součást procesu. Nevadí, stejně budu čekat na jaro.

06.11.2012 18:54:25dát kritice tipJuliana

Škoda, že návod nemohu vyzkoušet v praxi. V našem městě není kafilérie. *

06.11.2012 16:31:47dát kritice tipToscana

Květoni, tak jsem to i myslela - proč se obtěžovat běháním na Pracák, když se můžeš pohodlně živit svými vynálezy? Ukázkový příklad toho, jak v praxi funguje přísloví "Všechno zlé pro něco dobré" - kdybys nebyl bez práce, nikdy by tě takové geniální vynálezy třeba ani nenapadly. Takže budeš-li mít dostatek času dík nechození do práce, protože příjem rodiny zajistí tantiémy z patentů, budeš mít ještě více prostoru pro vynalezení dalších bohulibých věcí... ;-) No a ještě mám dojem, že tvá hláška "A celá EU si může svoje rady strčit do Brusele!" vejde nejednomu z nás do slovníku, takže jsi se ještě postaral o větší košatost jazyka mateřského. Za chvíli to bude tak, že kam se na tebe hrabe Cimrman! :-)))

FAE BOMB - no, vojáci by se sice přilepili, nicméně i tak je to nehumánní, protože by následně pochcípali smradem.

06.11.2012 14:51:52dát kritice tipJarmila_Maršálová

chachá, já mám nejspíš úspornější program, do kotlíku vyliju 4 flašky piva na přivábení, po dovaření a vychladnutí používám jako lubrikant a zbytky dám sežrat psům...

06.11.2012 14:51:51dát kritice tipF9

:))))

/hmm tak nick Vaud prej už má vydáno, a tady furt nic?

dík za příležitost zasmát se :)/

06.11.2012 13:49:16dát kritice tippotomekšibeničníhodítěte

Doběhl jsem opožděně, vtipné poznámky již učinili jiní, a tak ti jen přidám na tu hromadu, ať máš z čeho příští rok dělat mucholapky.:)

06.11.2012 13:48:35dát kritice tipKvětoň Zahájský

pedvo -  ty nevíš jak se sbírají slimáci? Přece za pomoci jídelních hůlek zvaných hashi!
Já se před sběrem slimejšů vždycky ještě líčím podle pravidel japonského divala Kabuki a převlékám do kimona.
Tomu pohledu pak žádná ženská neodolá a bez pobízení nalévá saké či jiné destiláty.
O nějakých kufrech nemůže být ani řeči.

NaNov2 – koňak zde slouží jenom jako atraktivant pro přivábení mušky vinné.


baaba – pracuju na tom.


Evženie Brambůrková – překousneš, ale musíš si pak vykloktat petrolejem.


Juno – v žádném případě nejezdi do Francie.


FAE BOMB – ve formě spreje by to mohlo sloužik k rozhánění menších demonstrací.


Diana – já na patenty kašlu. A celá EU si může svoje rady strčit do Brusele!


feferonka – za zásluhy obdržím Zlatý neřád.


Alegna – vaječný, doufám.


macecha – a to ještě nevíš, že chystám sérii článků pro gurmány.

Toscana – proč myslíš, že to vymýšlím? Proto, že nechodím do práce.


aleš-novák – výborný nápad. Stejně jsem si chtěl otevřít kuchařské okénko.


Kočkodan – do Receptáře nic nedám. Ještě by mi za to nutili honorář. Já radím zdarma.


Zordon – Dr. Plzák má v současnosti dost starostí s jiným hmyzem.

 

 

06.11.2012 12:08:34dát kritice tippedvo

Jestli jsem to správně pochopil, proces začíná tím, že máme slimáky. S jejich sběrem nám ale Tvůj vynález nijak nepomohl, či ano? Cvičně jsem zkusil příslušný recept se čtyřmi náhodně potkanými slimáky. Když došlo na koňak, došlo i na kufry. V receptu nepíšeš, pro koho budou, v mém případě byly pro mne. Asi je v něčem chyba.

06.11.2012 09:22:58dát kritice tipPetrusha

ooo fuuuuuuuuuuuuuuuuuj ,,, :)))))))))))))))

06.11.2012 05:59:25dát kritice tipNaNov2

Všimla jsem si, že s alkoholem se do díla moc neplýtvá a zbývá ho dost pro kuchaře... a zdá se mi to rozumné :o)))

06.11.2012 00:54:36dát kritice tipbrackenridge

:-DDDDD

skvely!!!

T

05.11.2012 23:56:23dát kritice tipbaaba

Sepiš domácího rádce ...základ už máš (slimáci s mouchama, a obrana proti krtkům) :c)))

05.11.2012 22:51:15dát kritice tipEvženie Brambůrková

Slimáka nepřekousneš!!!! To je léty prověřené! *

05.11.2012 22:43:00dát kritice tipJuno

no fůůůůůůj :)))))

čekal jsem celou dobu kdy se to bude konzumovat, to je horor

05.11.2012 20:30:57dát kritice tipAnita09

Myslím, že ze slimáků by to stačilo oškrabávat za studena a ušetřill by sis spoustu práce. Jednou jsem jednoho chytila do ruky a lepila jem ještě týden. Zase bys ale třeba nedostal uznání od spolku krteček a navíc bys musel vymyslet jiný způsob jak slimáky zabít.

05.11.2012 18:58:39dát kritice tipFAE BOMB

Prodej ten patent armádě. V USA (?) prej zkoušej' "nesmrtící bojovou chemickou látku", či jak to nazvat. Popráškuješ nepřítele nějakym sajrajtem a ten se k bojišti přilepí. Na kola a pásy vozidel, jakož i boty vojáků, se přilepí kdejakej bordel, pročež nebude možno bojovat. Tato kanadsky žertovná zbraň je ovšem s velkou pravděpodobností chemickýho původu, takže škodlivá. Proti vařenejm slimákům by ale asi nikdo neprotestoval...

05.11.2012 18:30:05dát kritice tipVH64

Boha jeho! Želírovací schopnosti...

05.11.2012 17:53:29dát kritice tipDiana

Tosca má pravdu. Jako Evropský patentový zástupce potvrzuji, že tvé řešení splňuje veškerá kriteria světové novosti i vynálezeckého kroku.Mohl bys uvažovat o přihlášce Evropského patentu nebo také jít cestou přihlášky PCT (Patent Cooperation Treaty). Pokud se rozhodneš, budu pokládat za čest být ti nápomocná ;-)))))  To budou v Ženevě čubrnět!!!!

05.11.2012 17:36:26dát kritice tipfeferonka
Fujk! :)) Jinak slimaci prej radi pivo. no a mouchy.. :))) kdeco. Mel bys za tve odvazne nadseni obdrzet nejaky rad. :)
05.11.2012 17:22:56dát kritice tipČudla

Jo *

05.11.2012 16:33:06dát kritice tipAlegna

:) jdu si dát koňak***

05.11.2012 16:26:16dát kritice tipmacecha

mé kuchařské srdce dostalo silnou ránu :)  T***

05.11.2012 16:21:14dát kritice tipToscana

PS: Mj. slimáčí ostatky se buřtem uplatit nedají. :))

05.11.2012 16:20:25dát kritice tipToscana

Poté, co zakopeš slimáčí ostatky poblíž kafilerie, nastane její zásobování svépomocí. Takže nejen několik (či rovnou hejno) much jednou ranou (=několika uvařenými slimáky), ale i velmi podnětný příspěvek ku rozhýbání průmyslu zpracování mršin, což jistě v době ekonomické krize její provozovatel ocení. Napadlo mě, že by se uvařené slimáčí ostatky mohly stát i předmětem velmi výhodného obchodu jinou cestou, než jako krizová výpomoc místní kafilerii, ale že bys je mohl nabízet i jako nový způsob ochrany přísně střežených objektů (místo cvičených vlčáků, protože i ti můžou mít "svůj den", na ostrahu se vybodnout a pospávat v psí boudě), neboť takové slimáčí mršiny rozmístěné kolem objektu v malých odstupech rozhodně co se smradu týče nikdy pospávat nebudou a každý lapka si dobře rozmyslí se k takovému objektu přiblížit i jen na "dočuch". Květoni, tohle si nech patentovat a do smrti už nebudeš muset chodit do práce - budou tě živit tantiémy z patentu. :-))))) *t

05.11.2012 16:19:25dát kritice tipaleš-novák

aby měl případný kuchař jasno, měl bys přidat ještě recept na vývar z tchořů, když se podle jeho vůněposuzuje kvalita vývaru ze slimáků

05.11.2012 15:59:42dát kritice tipKočkodan

Ctenár verí (nebo tusí),

je to skvelý lapac musí.

 

Mozná prijde také feták

na tvuj zvlástní toaleták.

 

Nezapomen to poslat Premkovi do Receptáre. :-)

05.11.2012 15:48:29dát kritice tipZordon

Soudě podle těch sbalených kufrů, budeš ještě některé nežádoucí účinky muset prokonzultovat s doktorem Plzákem.



Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.