Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O stvoření světa

06. 11. 2012
0
6
1050

I přes veškerý technický pokrok a zatím dosažené vědění lidstva, i přes to, že známe prakticky celou historii prakticky čehokoliv na světě, i přes to vlastně nevíme,  jak to celé začalo…

    Dřív, než stihlo cokoliv začít žít, žila jedna dětská mysl. Byla to ta nejobyčejnější mysl toho nejobyčejnějšího dítěte, které si dnes dokážeme představit. Toto nitro dítěte čistého, pravdomluvného a neposkvrněného hloupou dospělostí vládlo nad vším prázdným prostorem. Mohlo tím ničím, které bylo celým světem nakládat podle vlastních představ. Nejraději však tato osobnost vymýšlela čím takový prostor naplnit.

    V hlubokých představách vznikaly nejrůznější bytosti nejrůznějších tvarů a velikostí. V hlubokých představách vznikaly jejich nedobré vlastnosti. Dítě ničím neovlivněné si neuvědomuje klad a zápor vlastností tvorů. S bravurní kreativitou jednou nechávalo plavat v prázdnotě několik jednorožců. Vymyslelo je, protože mu připadali krásní a originální. Mělo radost ze svého úžasného nápadu. Když byl ale svět tvořen pouze jednorožci, našli se i takoví, kteří byli méně krásní, než ostatní. Náhle přišlo zklamání. Dětské mysli nezbývalo, než zapracovat na novém tvoru. Vymyslela tedy draka. Stalo se to jen náhodou, když si sama sobě snažila dopřát radosti z pohledu na svět takový, jaký je…

Drak byl větší a měl krásná střapatá křídla, aby mohl prostorem proplouvat snadno a rychle. Měl ale zvláštní schopnost. Plivat oheň.

    Když drak svou neopatrností začernil sněhostříbrnou srst i poslednímu jednorožci, Mysl dítěte se rozohnila stejně, jako dračí dech a své myšlenky zmuchlala vší silou myšlenek samotných a mrštila jimi do prostoru. Doletěly až na samý konec ničeho a rozprskly se o hranice prostoru na nekonečnou spoustu maličkých střepin, ze kterých vznikl svět tak, jak ho známe dnes.

 

 

 


6 názorů

Díky, takovéto kritiky považuji za přínosné, nóbrž se díky nim dá být lepším...


Hodilo by sa zaradenie: Prozaická miniatúra.

Nápad to nie je špatný - detské myseľ ako stvoriteľ, hodilo by sa s tým trocha vyhrať.

Mňa napadli najprv farby, potom z v farieb by mohli vznikúť jednoduché tvary/vzory a až potom nejaké tvory. Zároveň by v tejto postupnosti bol obsiahnutý určitý vývoj (jednak detskej mysle a jednak sveta).


Alissa
10. 11. 2012
Dát tip

Povídka to není, nijak zvlášť originální to taky není, ale má to v sobě cosi příjemného :-)


Autorovým záměrem bylo napsat úkol do školy a nějak se to zvrtlo z povinnosti v chtíč...  Dostali jse zadání Mýtus o stvoření světa a když jsem to dopsal, bylo mi jasné, že mýtus to rozhodně není. Jinak s ,,okoukaností jednorožce a draka souhlasím. Potřeboval jsem něco jednoduchého a v tu chvíli mne bavilo psát to jako pro děti... Jinak vám, pánové, děkuji za kritiku... @


DavidPetrik
07. 11. 2012
Dát tip

Strukturou to neni povidka. Povahou to neni uvaha. Co bylo autorovym zamerem?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru