Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STATIM !

12. 11. 2012
18
35
1608
Autor
NaNov2

Omlouvám se čtenářům, kteří kdysi četli původní, neupravenou první část, ale rozhodla jsem se vložit, neb až s druhou částí je tahle vyprávěnka jaksi úplná.

 

Když syn utrpěl poměrně vážný úraz hlavy a z práce mi ho přivezl kamarád s komentářem, že už je to dobrý, protože už ví kde je a netřepe se, neváhala jsem ani okamžik doprovázet ho do nemocnice, kde to neznám. Kluk měl hlavu jako pomačkaný globus, na pravé straně čela díru a oči podlité krví kolem dokola. A to i jinak ostýchavá matka vyrazí kamkoliv. Tím spíš, že každý nemocniční komplex je dnes vybaven kvalitním navigačním systémem v podobě dobře viditelných tabulí. Gramotná jsem, směr šipek zvládám dodržovat.
       Po vstupu do moderní haly jsem uviděla recepci se dvěma vlídně vyhlížejícími zdravotními sestrami. Jedna z nich mi s profesionálním úsměvem vysvětlila, že na neurologii se dostaneme tou dlouhou chodbou rovně, pak doprava a potom další chodbou doleva. Doporučení obvodní lékařky, které jsem žmoulala v ruce, vidět nechtěla.
A tak jsem popadla syna a dlouhou chodbou rovně, pak doprava a následně doleva jsme doputovali k neurologii. Zachvátilo mě nadšení. Jediná paní, sedící v čekárně, zvedla hlavu od sudoku, hezky se usmála a oznámila nám, že jsme první na řadě, protože ona tam jen čeká na manžela. Manžela se záhy dočkala, stejně jako já zjištění, že nemám bloček o úhradě poplatku. Prý je snadno dostupný v jakémsi automatu ve vstupní hale.
       Chvátala jsem tedy doprava, pak doleva a dlouhou chodbou rovně, a v hale nalezla automat na bločky. Jenže tisícikorunu v něm neuplatním. Vzala jsem proto útokem přilehlý bufet, kde jsem nakoupila, čeho nám nebylo třeba, abych bez průtahů rozměnila nepatřičnou bankovku. Automat na bločky však žádal jen kovové mince v nominální hodnotě deset, dvacet a padesát korun. A tak jsem vyrazila zpět k recepci s nadějí, že hodné sestřičky si s tím poradí. Jejich úkolem je určitě i péče o nepochopitelně se vyprazdňující kasu celého resortu zdravotnictví. Sestřičce jsem nejspíš připadala jako debil. Nepostřehla jsem totiž, že na stěně, protilehlé té s automatem s bločky, je zavěšen jiný, obstarávající výměnu papírových bankovek za mince. Pro jistotu jsem pořídila bločků několik a vyrazila dlouhou chodbou rovně, pak doprava a nakonec další chodbou doleva.
        Neurologické vyšetření pak proběhlo rychle a chirurgii už jsme nalezli podle tabulí. Čekárna praskala ve švech, tak jsme upřednostnili rentgen jako zjevně rychlejší pracoviště. Navíc jsem předpokládala, že nás tam z chirurgie stejně pošlou. Byla tam další recepce a v ní další vlídné sestřičky. Syna jsem zanechala na pospas jim a rentgenovým paprskům a vyrazila zaujmout pořadí v čekárně chirurgické ambulance.
       Uvelebila jsem se s vědomím, že zde posedíme dlouho. Po dvaceti minutách se otevřely dveře a vyšla rozesmátá sestřička. Přítomným oznámila, že nemá doktora ale nic se neděje, protože poslala pro náhradního a ten tu bude coby dup. Ze dveří sundala jmenovku MUDr. Vlček,  kterou nahradila jmenovkou se jménem pro mě nevyslovitelným. Když dorazil z rentgenu syn, pošeptala jsem mu, že ho bude ošetřovat nějaký Egypťan Sinuhet, ale nevadí to, protože sestřička se domluví s každým. Po dalších patnácti minutách se mě syn zeptal, zda jsem četla, co je napsáno na dveřích. No, nečetla. Před ošetřením je nezbytné se nahlásit na informacích.
       Vzala jsem synovo doporučení od obvodní lékařky, zprávu z neurologie a vydala jsem se jinými chodbami zpět do vstupní haly. Sestřička mě přijala vlídně, papíry prošla, mnoho informací vložila do počítače, na závěr mě počastovala shovívavým úsměvem… a poslala mě zpět za synem. Protože každý přece ví, že ona potřebuje i jeho občanský průkaz. Jinými chodbami proplula jsem tedy tam i zpět. Sestřička z průkazu opsala jeho číslo a vysvětlila mi, že teď už o mém synovi na chirurgii vědí, protože počítače jsou propojené. Pak se mě ještě dotázala, zda mám bloček o úhradě poplatku. Odpověděla jsem, že těch už jsem si z automatu vzala dost, neb mám odoperovanou nohu. Své kroky proto vážím a nemusím-li, neběhám zbytečně. Chvilku na mě nevěřícně zírala a pak mi položila zásadní otázku, proč si tedy syn nepřišel sám, když je dospělý. Na mou odpověď, že já jsem na nohu ale syn na hlavu, se zatvářila soucitně a ujistila mě, že klidně můžu znovu přijít, budu-li něco potřebovat. Měla jsem dojem, že ač právě do počítače naťukala, že syn utrpěl úraz hlavy, má jeho chorobu za dědičnou. Bylo mi to jedno. Potřebovala jsem rychle doběhnout na chirurgii.
       Dorazila jsem ve chvíli, kdy Egypťan Sinuhet odcházel, a bodrá sestřička měnila jmenovku na dveřích. Na scénu přicházel MUDr. Zajíc, do čekárny mladík s účesem „jezevec“. Synovi jsem řekla, aby se radoval, protože nejít s jeho hlavou do špitálu, tak bychom ani takovou přehlídku fauny neměli. V jeho věku už s ním do ZOO nechodím. Když mého chlapce povolali do ordinace, ulevilo se mi. Čekání ho zmáhalo, nebylo mu dobře a pomalu začínal zrát k rozhodnutí, že když neumřel doposud, je nejspíš možné odejít bez čekání na další výměnu jmenovek. Dlouho jsem si však pocitu úlevy neužívala.
       Zaznamenala jsem letícího zřízence směřujícího do chirurgické ambulance. Jeho spěch, který se vymykal všemu kolem, mě vylekal. Než jsem stihla přejít z úleku do strachu, vyváděl mého hocha z ambulance pryč. Syn mi jen pokynul, abych seděla a čekala. A tak jsem seděla a čekala. Do tašky mi začala vytékat obložená vejce, která jsem koupila před několika hodinami v bufetu. I já jsem měla pocit, že se roztékám. Aby taky ne v tom vedru. Když se po půl hodině v chodbě objevil můj syn, zmohla jsem se pouze na zavolání „Cos zase proved?“, protože si jej sice odvedl jeden, ale přiváděli ho dva. S mým zkresleným policejním vnímáním jsem propadla dojmu, že nemocnice si na něj povolala posily.

Když jsem pak sestřičku ve vstupní hale žádala o radu, kudy na oční, zdravily jsme se už jako staré známé. Usmívala se na mě s bezbřehým pochopením.


Naběhala jsem po nemocnici sto jarních kilometrů, ale odcházela jsem šťastná. Nitrolební krvácení bylo vyloučeno vyšetřením na CT, kam a odkud zřízenci mého syna doprovázeli, protože se nechtěl nechat potupně vézt v kolečkovém křesle.

 

 

Uplynulo půl roku.

Na těle mi vyrostlo něco, co jsem odborně pojmenovala fujtajbl. A proto, že oči mám celkem v pořádku, nešlo už předstírat, že ho nevidím.

Vydala jsem se k paní doktorce a vysvětlila jí, že mám fujtajbl. Což je problém, neb i bez něj nejsem žádná krasavice. Pokud poroste stejnou rychlostí jako doposud, už jej dlouho pod kalhotami neschovám. Paní doktorka trvala na tom, že chce tu ošklivost vidět. Vystrčila jsem na ni koleno a zjistila, že ač laik  v diagnóze a označení  jsem se nemýlila.
„Fuj,“ řekla paní doktorka, a pak se mě podrobně vyptávala na samé nepodstatnosti. Když se dozvěděla jak rychle to roste, jak to mění barvu i tvar, zeptala se mě, zda vím, kde je chirurgie. Napsala mi sice čitelné ale nesrozumitelné povídání ve vymřelém jazyce, a odeslala mne do nemocnice s poučením, že nemám nic odkládat, neb fujtalbl roste rychle. Pochopila jsem, že já bych měla být rychlejší.

V nemocnici na recepci už neseděly sestřičky ale jakýsi mladý bratr. Byl stejně laskavý a vstřícný jako jeho předchůdkyně a neobtěžoval mě ani nějakými automaty. Bloček za třicet korun mi prodal hned, jak do počítače naťukal všechny potřebné údaje včetně telefonního čísla mého syna. Zřejmě pro případ, že by nade mnou fujtabl zvítězil. A já vyrazila dlouhou chodbou a pak doleva.

V čekárně chirurgické ambulance bylo pusto a prázdno. S bločkem v ruce, zanesená v počítači, jsem se cítila jako vítěz. Na dveřích se skvěla jmenovka Egypťana Sinuheta. Jsem spořádaný občan, nikam se netlačím, a tak jsem čekala. Brzo jsem pochopila, že pusto a prázdno není jen v čekárně.
Když se dostavil Egypťan, obtěžkaný mnoha sáčky z kantýny, už jsem se na to řezání skoro těšila. Po půl hodině sledování smyčky o první pomoci při tepenném krvácení, která běžela stále kolem dokola na obrazovce v čekárně, jsem se totiž docela nudila.
Sinuhet neměl klíče, tak si to tepenné krvácení zopakoval dvakrát se mnou, než přišla sestřička a všechny nás vpustila do ordinace. Zřejmě neuvážila, že Egypťan se potřebuje napřed nasnídat, protože jinak bude otrávený jak po uštknutí kobrou.
Umyl si ruce, podíval se na fujtajbla a prohlásil, že Jakub je blbec a nemá sedět na recepci, když neví, že mě s tímhle nemá posílat na ambulanci pro akutní případy.
Sestřička zřejmě chovala větší sympatie k Jakubovi než k Sinuhetovi, protože mu odpověděla, že Jakub fujtalbla neviděl, ale četl zprávu lékařky, kde je psáno, že fujtajbl musí pryč. A když něco musí na histologii, tak to tam musí hned!
V zápalu debaty, zda je či není Jakub blbec, na mě docela zapomněli. Po deseti minutách jsem poposunula bloček o úhradě poplatku po stole směrem k nim. Byl to dobrý tah… zjistili, že jsem tam.
Dalších deset minut telefonovali do jiné chirurgické ambulance, kde pro mě hledali vhodný termín. Když se jeden někdy za tři týdny našel, nedovolila jsem si říct, že mi nevyhovuje. To by mi nejspíš dali co proto, že si vymýšlím nějaké nesmysly, když to tak spěchá!
Před odchodem mi Sinuhet podrobně vysvětlil, že by zákrok pochopitelně mohl provést sám hned, ale že to je o čase… a ten jeho by měl být vyhrazen pro akutní případy. A uklidnil mě, že se nemám ničeho bát. Protože pokud by snad fujtajbl začal krvácet či jevil jiné známky nespokojenosti, stanu se případem akutním a mohu přijít kdykoli.
Když jsem vyšla z ordinace do čekárny zející prázdnotou, začínalo na obrazovce opět poučení o tepenném krvácení. A protože jsem měla pocit, že za třicet korun už jsem byla dnes poučena až dost, vyrazila jsem doprava a dlouhou chodbou na recepci.

Zdravotní bratr Jakub se usmál na mě a já na něj.
„Vidíte, vypadala jste, že máte strach, a už to máte za sebou,“ usmál se znovu, a protože jsem se asi netvářila, že mě obavy opustily úplně, tak konejšivě dodal:
„A nebojte se, dneska se na histologii posílá pro jistotu všechno. To nic neznamená, to bude dobrý.“

 

A tak jsme s fujtajblem odešli, a začínáme si na sebe zvykat. Podívám se na něj každé ráno, když vstávám, a každý večer, když uléhám. A téměř pokaždé mu domlouvám, aby začal jevit nějaké známky nespokojenosti, protože ten stanovený termín mi fakt nevyhovuje. Ale jemu je, prevítovi, u mě asi dobře… vesele si roste a dělá, jako by se ho to netýkalo. Jako by nevěděl, že už jsem kvůli němu nachodila jeden podzimní zdravotní. Nejspíš si těch dalších devadesát devět kilometrů musí taky vybrat.
Já totiž nevím, kde je ta druhá chirurgická ambulance… že by taky dlouhou chodbou rovně, pak doprava a nakonec doleva?

 

 

 


35 názorů

Sebastiana
27. 11. 2012
Dát tip

O zdravotnictví by se dalo psát stále. Já tam již nedělám, po 14 letech poctivé práce mi poslali výpověď, když jsem těžce onemocněla- s tím, že již tuto práci nezvládnu. Ukecala jsem paní smrt a dávám se dohromady a začínám pomáhat v místní charitě- charita to je doopravdy, bo se o výplatě nedá mluvit,, je to almužna.

tady vidím, jak lékaři šetří na starých lidech- pojišťovny je tlačí a tak vůbec nechtějí napsat starouškům to, na co mají nárok. Napíšou třeba obyčejný fáč na převaz, místo maštěnýho mulu, po kterým by se to zahojilo rychleji. Nechtějí jim psát pleny, na které mají nárok, apodobně, hrůza. Oni se neumí bránit a o to to je horší.


NaNov2
18. 11. 2012
Dát tip

Sebastiana: Děkuji moc, že jsi se u mne zastavila a početla. Mám kamarádku, která se ve zdravotnictví i v další péči a pomoci pro potřebné se zdravotním handicapem pohybuje léta... a když s ní o tom mluvím, tak mám klobouk smeknutý až k zemi. Je v tom, vnímá to, cítí, co je v nepořádku... a pořád to nevzdává, nenechá se otrávit a je tam pro lidi. Myslím, že je to dost těžké, a že ji občas musí přepadat určitá beznaděj... ale snad si to postavila tak, že ať už jsme kdekoliv, jsme tam v prvé řadě každý sám za sebe... a tak dává za sebe a ze sebe maximum. Jen díky takovým, jako jste vy, ten systém přes všechno špatné pro nás pacienty je tím, kde hledáme a většinou nacházíme pomoc.

Před pár dny se moje maminka vrátila po operaci z nemocnice. Není už nejmladší, takže žádná hitparáda to nebyla. O většině sestřiček (až na jednu) hovoří s úctou a s vděčností...takový starší člověk ocení i to, že se u ní sestřička na minutku zastaví a protože se změnil čas, tak jí posune hodiny na mobilu, protože maminka to neumí. Je to možná "nedůležitá maličkost", ale je to projev zájmu, pochopení pro její stáří. O tomhle se většině z nás těžko mluví, a čím víc je nám ten nemocný blízký, tím asi nesnadněji... ale jsme za to nesmírně vděční. Stejně jako za laskavý přístup k nám, příbuzným pacientů... že někdo chápe, že máme starost, a nevnímá nás a naše dotazy jako něco, co jen obtěžuje a odtrhuje od práce.


Sebastiana
18. 11. 2012
Dát tip

Super jsem si početla. Takových případů znám spousty, jsem totiž zdravotní sestra.(Paní doktorko, ta paní na 16tce naříká, bolí jí ta ruka.- místo léku na bolest dostala halucinogen, takže jí to bude bolet stále, ale bude jí to jedno...)

Lidi nedejte se, existuje něco, jako PRÁVA PACIENTŮ, je to důležitá listina.


Štírka
16. 11. 2012
Dát tip

Myslím si, že jakýkoli systém, který z lidí udělá jen kolečka v soukolí s omezeným prostorem pro cokoli... jen se točit dle nesmyslných pravidel... to je vždy na pováženou... U lidí je nejdůležitější rozum a cit...  No, jak jsem už napsala : držím moc palce :-)


NaNov2
15. 11. 2012
Dát tip

Štírka: Holka, včera jsem se s těmi zdravotníky opět potkala, neb fujtajbl projevil nespokojenost (asi už mu u mně není tak dobře :o)... a mohla bych napsat další pokračování... a příští týden to bude znovu, a určitě zase bude o čem psát :o))  Mám obavu, že naše zdravotnictví by mohlo být nevyčerpatelným tématem.

Ale měla bych uvést jedno na pravou míru... ať je to jakkoliv, tak se až na vyjímky setkávám opravdu s laskavým přístupem. Mám trošku strach, že stupiditami, které v tom systému panují, trpí většina zdravotníků stejně tak jako pacienti, a možná mnohdy víc, protože v tom fungují denně. A taky s tím nemůžou nic dělat, a nám pacientům to vynahrazují úsměvem, protože ten jim žádnej sebeblbější systém vzít nemůže, pokud si ho vzít nedají. A za to já před velkou většinou z nich smekám.

Díky! :o)


Štírka
15. 11. 2012
Dát tip

ahojky Naděnko, opět jsem si početla královsky, Tvůj skvělý jemný humor mi nikdy nemůže zevšednět - tohle už se dneska nenosí, je v tom nadhled, inteligence na úrovní o dost vyšší, než je v této době zvykem... a to politiky raději vynechávám... Prostě u nás kdeco spěje k primitivismu a Ty to umíš podat tak, že si to člověk vychutná. V tomto případě bohužel ale jen jako napsaný skvost, ne jako podstatu příběhu... kéž by to četli (povinně a třikrát) i dotyční zdravotníci.... Ač nevím, co by to s nimi udělalo.... :-) Držím Ti palce ve všem, co tě čeká !!!


NaNov2
14. 11. 2012
Dát tip

VH64: Tak to jsi hrdina... já se do jiného špitálu nehnu, dokud se jeden nenaučím zvládat :o)) Ale bude to marný, bude to marný, bude to marný! V jiném by to asi stejně bylo jinak :o)

Jsem ráda, že jsi i bez směrovek našel cestu ke mně...díky :o)


VH64
14. 11. 2012
Dát tip

Příliš optimistické! Absolvoval jsem hledání podle směrovek v pěti nemocnicích za poslední měsíc a nikde jsem bez potupných dotazů u bufetářek a podobných osob neuspěl. Na krátkozrakost mám brýle a obvykle nebloudím ani v cizích krajích.

Tam u vás mají alespoň pracovníka odpovědného za směrovky docela na výši...


NaNov2
13. 11. 2012
Dát tip

Petře, ráda jsem tě potkala... těší mne, když se zastavíš. Díky :o)


NaNov2
13. 11. 2012
Dát tip

Juno: U patologa skončíme jednou všichni... tak dejme napřed šanci jiným doktorům :o))

Děkuji za přečtení tak zdlouhavého textu... ale i když jsem se snažila, víc jsem to pokrátit nedokázala :o))


Petr.II
13. 11. 2012
Dát tip

jo, ...*


NaNov2
13. 11. 2012
Dát tip

srozumení: Venku tma, do světa se mi nechce... ale když jsi mi to tak hezky rozjasnila hvězdičkami, hned je to lepší. Děkuji :o))


srozumeni
13. 11. 2012
Dát tip
jako vždy dokonalé...*****

NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

brackenridge: Děkuji moc...  :o))


mam rada tvuj humor. humor totiz nejsou slova, humor je nahled na svet. a ty to dokazes i s fujtajblem. T


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

R.L.:  Děkuji :o)


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

renegátka: Vidíš, já to píšu, a ty už jsi to četla :o))))))))))))))))

... mám pusu kolem dokola... vzácný dárek na dobrou noc... děkuji !!!


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Evženie, už jsem zkusila... poškozen, ale nevzdal se :o)))

Díky :o)


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Kočkodane, až tam půjdu příště, poznám určitě někoho nového, a nebo si konečně zapamatuju jméno a zjistím skutečnou národnost Sinuheta :o))

Děkuji :o)


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Alegno, děkuji moc!!!


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

macecha: Myslím, že sis naprosto správně odpověděla sama - všechno máme takové, tak ani zdravotnictví nemůže být vyjímkou :o(

Jsme národ Švejků... takže nakonec všechno vyléčíme buď klystýrem nebo humorem :o))

Děkuji :o)


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Květoň: Jsem ráda, že mi to věříš... až na velmi vzácné vyjímky nelžu :o))

Děkuji, že ses zastavil :o)

 


renegátka
12. 11. 2012
Dát tip

Tvůj příběh mi připomíná jednu pohádku.

 

„Matouši, Matouši! Dej mi botičky pro švadlenku Aničku. Anička dá šátek pro studánku. Studánka dá vodu pro mého kohoutka. Leží tam v oboře a nožky má nahoře. Bojím se, bojím, že umře.“

 


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Potomku, škoda, že píšu tak strašně pomalu... protože takto tě nemohu potkávat a odpovídat na tvůj pozdrav každý den :o(

hezký večer :o))


NaNov2
12. 11. 2012
Dát tip

Diano, je mi líto... ale nepřeháním ani trošku :o))

Děkuji, že jsi se zastavila :o)


Zkus na fujtajbla upadnout, třeba se vzdá dobrovolně. Jinak držím palce. Mé špitální kolečko bylo zakončeno u soukromé terapeutky. Stará se lépe než celá VZP.

Moc pěkně napsané a vtipně.*


Kočkodan
12. 11. 2012
Dát tip

Vlcek, Zajíc, Sinuhet,kazdý, kdo to dílko cet,na konci pak zhruba poví:

„ani trochu fujtajblový“. :-)


Alegna
12. 11. 2012
Dát tip

klobouk dolů, umíš napsat z nadnesem i o vlastním trápení, držím palce a potichounku zaříkávám.....***


macecha
12. 11. 2012
Dát tip

Bože, je to všude stejné!!!! Proč máme takové zdravotnictví? Na to mi neumí nikdo odpovědět. Já si myslím,že proto, že takové je u nás vše.

Přeji brzké uzdravení.     T***


Kdybych se nemusel smát, tak bych zaplakal.

Všecko ti věřím. Všecko.

Můžeš mluvit o velikém štěstí, že nenavštěvuješ špitál v našem městě, který proslul tím, že tě posílají od jednoho specialisty k druhému, dokud se nenajde lékař, který umí tvoji chorobu alespoň pojmenovat (neříkám léčit). V mnoha případech pak správnou diagnózu určí až patolog.


Diana
12. 11. 2012
Dát tip

Výborně napsáno! Přečetla jsem jedním dechem, potěšil mne jemný černý humor, který povídku provází. Jen doufám, že to není ze skutečnosti nebo aspoň, že dost přeháníš. Občas mne totiž při čtení i zamrazilo...  ********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru