Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bloody Mary

25. 11. 2012
5
4
980
Autor
Madlen7

Probudil jsem se do úplné tmy, když jsem odtemnil okna, překvapila mě pravá listopadová mlha. Dneska musím na odběry, vzpomněl jsem si zcela nelogicky, takže dnes bez snídaně, povzdychnu si. Poslední dobou myslím jen na jídlo, taky by mi prospělo zhubnout pár kilo, díval jsem se na svoje břicho do zrcadla při oblékání košile.

Pomalu se táhnu parkem zahaleným v mlze, odběry nemám rád, je mi špatně už při pomyšlení na jehlu. Sednu do plné čekárny, samí důchodci, rentgenuju očima, když si všimnu mladé ženy, jako by tam nepatřila, jen si sem odskočila, nehodí se k ostatnímu osazenstvu, je hodně mladá, krásná, nemůžu se na ni přestat dívat. Ona mě ještě nezaregistrovala, znuděně si prohlíží nějaký ženský magazín. Přemýšlím, jestli si k ní nemám jít přisednout a předstírat, že mě zajímají časopisy, které leží na stolku kousek od ní a pak nenápadně přejít do konverzace. Ne, to je hloupé. Vzdychnu. S ženskýma jsem to nikdy moc neuměl. Vždycky se hrozně dlouho rozhoduju, zda mám ženu oslovit a propásnu vhodnou příležitost, nebo mě někdo předběhne. Ale tady nemá kdo, zvažuju další možnosti, jak ji oslovit. Už vzhlédla od časopisu, dívá se z okna. Na co se tam tak dlouho dívá, vždyť není v té mlze nic vidět. Ještě si nevšimla, že na ni nepřetržitě zírám. Pán vedle mě najednou prudce zakašle, leknu se a trhnu sebou, vtom ona zvedne oči a usměje se na mě. Všimla si mě, raduju se jak malej kluk. Bohužel zase skloní hlavu a zaměstnává se svým mobilem.

Z reproduktorů se ozve moje příjmení a ještě dvě ženská. S potěšením si všimnu, že se spolu se mnou zvedá i krásná neznámá. Upírky, tak říkám sestrám, které odebírají každé ráno krev, koho jiného by těšilo, vysávat z lidí krev. Nesmím zblednout, dodávám si odvahu a statečně usedám na příslušné křeslo. Sedím přímo naproti ní, protože upírku požádala, aby jí krev brala z levé ruky. Při odběru se tváří, jako by jí krev brali denně. Dokonce se dívá, jak jí jehla zajíždí do žíly, pozoruje, jak se zkumavka plní krví a přitom všem nevypadá vůbec vyplašeně, naopak vypadá jako bohyně, dlouhé tmavé vlasy jí padají jako vodopád přes pravé rameno, zabaven jsem zapomněl na svůj odběr, bylo po všem.

V čekárně si ani nesedla a hned se začala oblékat. S hrůzou jsem si uvědomil, že mi zmizí. Popadnu kabát a spěchám za ní. Zkusím ji pozvat na kafe, za to přece nic nedám. „Dobrý den.“ Překvapeně se ohlídne: „Dobrý den,“ usměje se. „Říkal jsem si, že bysme mohli po těch odběrech jít nabrat sílu do kavárny.“ Mlčí. Zase špatně. „Šla bych ráda, ale teď nemůžu,“ podá mi vizitku a otočí se. Nevěřícně na ni hledím, mizí mi v davu. Sklopím zrak na vizitku – Erotické služby – Marie a vedle toho její fotka.


4 názory

ruprecht
30. 11. 2012
Dát tip

Vida, o píchání je to... :)

Jinak se přidávám ke svým dvěma předřečníkům...


Marcela.K.
26. 11. 2012
Dát tip

Madlenko," brousit"...je potřeba, pohrát si s textem.


Lakrov
26. 11. 2012
Dát tip

Necitlivé (možná spíš náhodné) střídání minulého a přítomného času té povídce moc nesvědčí. Dodává jí nerovnoměrný spád nebo možná podsouvá čtenáři střídavě dvě různé varianty, jak si příběh představovat: Zda se na protagonistu dívat jako na "třetí" osobu nebo zda se nechat příběhem pohltit a oním protagonistou se na chvíli stát. Na druhou stranu ten příběh ovšem obsahuje cosi, co nutí číst dál a vzhledem k (nevelké) délce textu nechá (přes jistou slohovou neobratnost) dočíst do konce. Závěrečné překvapení je jakýmsi zahájením dalšího přiběhu, který po dočtení probleskne čtenáři hlavou. Dobrý nápad, výsledek trochu odbytý, nehotový...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru