Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prachy v prachu

03. 12. 2012
1
0
866
Autor
PÁTER

Změna je život, řekl si, a odstěhoval se do jiného města. Bydlení našel na inzerát.

Podnájem pro nenáročného muže. Zn. V domku-výhodně.

Do města přijel s dvěma taškami před večerem. Našel ten avízovaný dům. Majitel ho provedl domem, upozornil na společné sociální zařízení  i vybavenou kuchyňku a zavedl k pokoji, který nabízel do podnájmu. Uklizen byl halabala, kam se podíval, tam všude uviděl prach.

Prach je na podlaze, prach je na skříni, prach je na lustru, o prachu na nočním stolku nemluvě. Naznačil zamračením svoji nelibost nad tím stavem, tohle nebylo ani pro nenáročného muže, stejně tak se to dalo ale i pochopit, že o takový  podnájem nemá zájem.

Jenže zájem měl. Neměl dost prachů na lepší bydlení. Pán domu správně pochopil jeho počáteční váhání a ihned nabídl slevu. Domluvili se na výrazné slevě z podnájmu a podepsali smlouvu.

 

Do rohu pokoje si odložil dvě velké cestovní tašky a šel do koupelny pro nějaké hadry na úklid a kýblík a mop, které tam byly, aby si udělal pořádek. Začal vytřepáním prostěradla a deky z postele, jen tak z okna. Vítr odvál mračno prachu do dáli. Další úklid celé místnosti a vybavení zabral dost času, ale výsledek stál za to. Pokoj byl konečně obyvatelný.

Kýblík s hadrami a mopem odnesl zpět do koupelny. V kuchyni si uvařil velký hrnek čaje, nad ránem jej často budila žízeň. Hrnek s čajem položil na noční stolek. Podíval se na něj provinile a poškrábal se na hlavě. Ach jo, stolečku, tebe jsem zapomněl pořádně utřít! Tak to udělám až zítra.

Cítil únavu z tohoto dne. Před spaním si dal sprchu a napil trochu teplého čaje. Lehl do postele a usnul. Ve spánku se usmíval tomu, co se  mezi lidmi povídá. Vzpomněl si na to právě v tu chvíli. Že se v nové posteli na novém místě splní to, co se lidem bude v noci zdát.

 

Nad ránem se probudil. Měl sen, měl živé vidění, že vyhrál první cenu v loterii! To by probudilo i mrtvého. Viděl před sebou všechna čísla, jenže zákon schválnosti, tužku ani papír neměl po ruce! V polospánku si vzpomněl na ten prach na desce nočního stolku. Potmě začal rychle psát prstem do prachu čísla 6, 8, 13, 19, 20,28, s tím, že si je ráno, hned jak vstane, zapíše na papír. A stoprocentně vyplní a podá tiket s těmi viděnými čísly, co kdyby... Opět usnul.

 

Ráno ho probudila žízeň. Šáhl rozespale po hrnku s čajem. Tak nešikovně, že jej převrhl a čaj se vylil po nočním stolečku jako malá povodeň, která z něj spláchla prach a s prachem i ta čísla napsaná do něj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru