Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vesmír a pozitivní myšlení

23. 12. 2012
3
11
1812
Autor
Alexka

Dostala se mi do ruky knížka, díky které bych měla být šťastná. Půjčila mi ji kamarádka. Půjčila mi jich několik.  

Jednou jsme si povídaly o tom, jak se nám ten náš život vyvíjí úplně jiným směrem, než bychom si představovaly. A že se nám to nelíbí a je načase s tím něco udělat. K tomu mi pomůžou právě tady tyto knížky, které představují jakýsi návod na šťastný život.

Za všechno prý může pozitivní myšlení a já jsem teď podle kamarádky hodně negativní. Až si to přečtu, budu vědět jak na to. Je to přeci návod.

Začala jsem v ní nejprve listovat, hned první věta, na kterou mi padl zrak, mě zaskočila. „Nenadávejte.“ Proč? Říkám si. Vždyť se mi pak uleví. Další odstavec byl o tom, že se mám usmívat. Jo, jasně, ale k tomu snad musím mít důvod, ne? Přece když mi bude někdo nadávat, nebo mi bude něco vyčítat, tak se na něj nebudu usmívat jako idiot. Ještě by si mohl říct, že jsem nenormální. Knížku jsem zavřela a sáhla po další.

V té se zase psalo, že člověk si přitahuje věci z vesmíru. Přitahuje si je tím, že na ně jen pomyslí. Je jedno jestli jsou dobré, nebo špatné, prostě ho něco napadne a vesmír mu to přihraje. Nepředstavitelné, to je tak snadné! Řekla jsem si: chci tamten nově postavený byt za čtyři miliony v centru města. A ono nic! Zavřela jsem i tuto knížku a další už radši nečetla.

Jenže to s tím pozitivním myšlením mě chytlo a já začala hledat na internetu. Mimo jiné (to mě opravdu zaujalo) prý vždycky najdete místo na zaparkování. Musíte si držet tři prsty na levé ruce a pro jistotu si říkat: „Myslím pozitivně, zaparkuju.“ Mě to rozesmálo, ale možná to funguje. Jenže to já nevím, já to nezkoušela.

Na netu jsem taky zjistila, že pozitivní myšlení není pro každého. První krok prý zvládne každý, je to například to, že si řekne: Budu bohatý. Jenže pak následuje proces, který už každý nezvládne. Musí se totiž začít snažit, aby byl bohatý. Musí se učit, musí na sobě pracovat, hledat cesty k tomu vysněnému bohatství.  Už nebude mít volné večery, nebude se koukat na televizi …

Na základě těchto informací mě napadlo, že já už vlastně pozitivně nějakou dobu myslím. Ani o tom nevím. Začalo to tím, že jsem se přihlásila do školy, nic neobvyklého. Ale já ji taky dokončila, což prý tak obvyklé není.  Takže až mi zase kamarádka řekne, že jsem negativní, už vím, co jí odpovím. Že se určitě budu spoléhat jen sama na sebe.

Kdoví co by mi, při mém štěstí, ti zelení mužíčci přihráli.


11 názorů

Alexka
01. 01. 2014
Dát tip

Evelven: Díky, líp bych to nenapsala. Přesně tak, jak píšeš, na mě působila i ta moje kamarádka. Po roce, nebo dvou je pořád na stejném místě, což mi přijde smutné.

Po knížkách se mrknu, jen není analytická psychologie příliš odborná? 


evelven
01. 01. 2014
Dát tip
Ještě mi k tématu napadá, že tyto knížky píšou lidé bez talentu, ale co se obrátit na kvalitní autory. Hermann Hesse - Siddhárta; Paulo Coelho - Alchymista; Carl Jung - Analytická psychologie (právě tato kniha mi otevřela obzory)

evelven
01. 01. 2014
Dát tip
Toto téma se mi zdá naopak hodně důležité, dokonce zásadní. Mnoho lidí chce vylepšit svůj život a nevědí, kam se obrátit. Sám jich znám desitky respektive, kdo nechtěl se stát šťastnějším, vyrovnanějším a td. Proto na světě běhají spousty lidí jenž hltají knížky s návody na štěstí, ale neumí je použít. Stejně tak je na světě množství opovrhačů, kteří se nad tématem ani nezamyslí. Ano, lze říci o tajemství, že je to podvod a nebude to nepravda. Já bych naopak spíše volil slovo inspirace. Je zde vždy jedna myšlenka. Je jedna jediná a ještě k tomu se jí nelze jednoduše řídit. Lze ji však uchopit po svém a tím se obohatit. Ostatní věty v těchto knížkách už fungují jen jako výplň a někdy naopak od hlavní teze odvádějí - tedy je to špatně napsané náboženství. A Ty jsi se z těchto knih nepřímo obohatila a myslím, že přesně tak, jak jsi se obohatit měla - dospěla jsi k názoru, že se budeš spoléhat sama na sebe.

Alexka
04. 01. 2013
Dát tip

OK, díky za povzbuzení :)


VH64
04. 01. 2013
Dát tip

Ahoj!

První věcička? Úplně první? Máš tip od Vauda, to není k zahození...

Možná si nedávej hned, že stojíš o hlubší kritiku. Piš a dej tomu čas.

Mě se to docela líbilo a že jsi neudržela nasazený šmrnc, to je o cviku. Příště to bude lepší.

A - žádné téma není samo o sobě blbé.


Alexka
29. 12. 2012
Dát tip

Za všechny názory a postřehy děkuju.

samozřejmě, že vím, že jde o podvod a není možné se těmito věcmi řídit. Ale když máte kamárádku, která tomu věří, naoknec se nad tím zamyslíte, abyste jí to mohli vysvětlit. A do doby, než mi knížky půjčila, jsem ani nevěděla, že něco takovéhop existuje, protože na takové blbiny jsem fakt neměla čas. Jsem ráda, že máme stejný názor. :)

Že to celé působí, jako bych se vlastně ještě nerozhodla, jestli to bude pro zasmání, nebo k vážnému zamyšlení,  je blbý. Já chtěla aby to bylo vtipný a pro zasmání. :(


Janina6
25. 12. 2012
Dát tip

Kdysi jsem měla období, že jsem pár takových "knižních rádců" přečetla. Mnohdy jsou to docela rozumné poučky, jenže - jen poučky. V praxi je všechno jiné, když jsou kolem ti ostatní lidi a vůbec se nechovají podle příruček...

S "přihráváním z vesmíru podle našeho přání" mám spíš opačné zkušenosti. Všimla jsem si, že když mi na něčem příliš záleží, tak to celkem zaručeně nevyjde. Takže moje kouzelná věta by nezněla "určitě zaparkuju", ale "je mi celkem jedno, jestli zaparkuju". Pak by to nejspíš vyšlo :-)

Co se týká tvého textu, docela se mi líbil začátek, kde je cítit ironický nadhled, toho bych se držela. Kdybys to napsala celé v tomhle duchu (trochu přehnala do absurdna tu snahu řídit se radami z knížky, a tím ukázala, jak je to nesmyslné), mohlo by to být vtipnější a odlehčenější. Takhle to vypadá, jako by ses vlastně ještě nerozhodla, jestli to bude pro zasmání, nebo k vážnému zamyšlení.


StvN
24. 12. 2012
Dát tip

Nezer to tak. Zabyvat se hloupostmi dela z cloveka hlupaka. Najdi si vyssi cil nez psat fejeton o takovych blbinach. Slohove bych rekl uroven cca 17 let. 


"Tajemství" je samozrejme podvod. Asi jeste nemas zkusenosti se sektami, pyramidami, a podobnymi oblbovaci lidi.


Max Hutar
23. 12. 2012
Dát tip

Formálně dobré


Grakon2702
23. 12. 2012
Dát tip

Život, něco jako soubor náhod současnosti vyplívajících ze zásahů cizích osob a tvorů, a tak se tvoří naše soužití. Záleží, jak mocné máme své vlastní já. Pokud ano, nejsme ovládáni svým okolím, ale sebou samým...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru