Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hezká návštěva

28. 12. 2012
4
3
823
Autor
Madlen7

„Kouříš?“ „Moc ne.“ Ale stejně si od něj tu nabízenou cigaretu vezme. Vlastně se jí kouř z cigaret hnusí, ale připadá si dospěle, potřebuje před ním vypadat dobře. Foukne mu kouř do obličeje, třetí sklenička vína ji možná uvolnila až moc, nebyla zvyklá pít. Když ji pod stolem sáhl na nohu, nesklopila oči, ale naopak se usmála.

Denně se chodila starat o jeho matku, a když ji pozval do vinárny, věděla, že nebudou řešit zdraví jeho maminky. Přesto kývla a dala si hodně záležet na svém vzhledu, líbil se jí.

„A co tak děláš, když nepracuješ?“

„Čtu.“

„To je hezké.“ Neví, jestli to nemyslel ironicky, trochu ji to znejistí a napije se ze skleničky.

 „O tobě nevím skoro nic, pověz mi něco.“

 „Záleží, co by si chtěla slyšet?“

 „Co dělá tvoje žena?“

„Je na dovolené.“ Myslela v zaměstnání, ale pochopila, kam míří.

„Aha takže není doma?“

„Ne není.“

 „A není ti doma smutno?“

„Trochu ale stačí pozvat nějakou návštěvu.“

 „Jakou?“ zeptá se a přitom nepřeruší oční kontakt.

 „Hezkou.“ Mlčí, nechce se vnucovat, ale pak to zkusí.

Snaží se o ledabylý tón: „A mě bys pozval?“

Zasměje se. Šlápla vedle? „Tebe Markétko, samozřejmě.“ Dvě jeho slova způsobila zčervenání v jejím obličeji, protože si nemohla nevšimnout poklony schované za slovy.

Jdou v příjemné náladě z vinárny. Chladný jarní vzduch Markétu trochu probere, ale pořád ne dost. Ne dost na to, aby když jí pozval dál, nešla. Jenže šla. Vlastně se na to celý večer těšila, ale v okamžiku, kdy odemykal opuštěný byt, chtělo se jí utéct, někam hodně daleko. Měla obavy, že něco pokazí.

„Ty nepůjdeš dál?“ vytrhne jí z iracionálních úvah.

 „Joo, já jsem se nějak zamyslela.“

 „No to vidím. Dáš si ještě víno?“

 „Radši už ne.“

 „Nevadí, dám si sám.“ Markéta si odložila a rozhlédla se zatím po obýváku. „Máte to tu hezký,“ pochválila a sedla si na pohovku. Ještě bych mohla odejít. Přijde se skleničkou vína v ruce. Sedne si těsně vedle ní, pohladí jí po rameni. Nejdřív sedí zaraženě, ale pak mu jeho dotyky začne oplácet. Z líbání je vyruší telefon. Odejde do kuchyně. Markéta přemýšlí, jestli se má svléknout. Neví, jde za ním, už domluvil a nalévá si druhou skleničku. Zezadu k němu přistoupí a rozepne mu poklopec. Překvapeně se obrátí. Markéta si před ním klekne a než stihne cokoli udělat, znechuceně ji odstrčí. Poslušné holčičky nemá rád. Myslel si, že naivku celý večer jen hrála, aby ho vydráždila, jenže nehrála. Chtěl dračici a ne štěně, které mu odevzdaně klečelo u kolen. Markéta se cítí poníženě a rozpláče se, neví, co udělala špatně. Popadne všechny svoje věci a už je na chodbě, když slyší: „Markétko…“ nezastaví se, naopak zrychlí.

 


3 názory

Lakrov
25. 01. 2013
Dát tip

Vést "jazykovou linii" příběhu v přítomném čase je dle mého vkusu cosi zvláštního, spatřuji v tom jakési úmyslnné omezení jazykových prostředků. Tady mi k tomu vdí ten náhlý, překvapivý přechod do času minulého (...nebyla zvyklá pít... a dál).  Nečekané přechody mezi přít. a minulým časem se objevují i v rozhovoru. Akční scéna v posledním odstavci je popsaná poněkud nezřetelně.

Myšlenka se mi líbí; cosi jako zděšení lovce, zjistivšího, že je vlastně sám kořistí. Mohlo by to být i o trochu delší a pokud by rozhovor nesklouzl do banalit, pozornost čtenáře bys udržela.


Metta
04. 01. 2013
Dát tip

fakt umis*


těša
30. 12. 2012
Dát tip

připadá mi to fajn, jenom krátký, s moc stručným závěrem - ten telefonát je emočně dost důležitej na odbytí krátkou větou, stejně tak rozhodnutí o cestě za tím chlapem do kuchyně a následný pokus o sex; její odstrčení mi taky nepřipadá bez vysvětlení moc jasný, byť tohle už chápu spíš jako k domyšlení čtenářem.

(a explicitní není ti doma smutno? mi připadá tak moc dvousmyslný, že existuje jenom ten druhej smysl, ta věta mi do rozhovoru a postav nezapadla. ...a ze zadu bych napsal dohromady.)

--

jak se máš? :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru