Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Slast" kuřáka

28. 12. 2012
1
6
636

Blíží se 1. leden 2013, den D, kdy chci skoncovat s kouřením. Pro někoho „pouhý“ zlozvyk, pro odborníky i pro mě těžká drogová závislost. Prý silnější než na heroinu, co se žádostivosti týče. Důvodů mám hned několik. Nevím, jestli tím nejlepším je úspora peněz, ale mám ho jako TOP1. Ušetřit měsíčně téměř tři tisíce, které prohulím, už stojí za sebeodříkání si kuřácké rozkoše. Vášně, která přichází vždy a všude, nečekaná a nezvaná, je s vámi i když o ni často nestojíte. A přepadne vás kdekoliv i tam, kde se to nejméně hodí. V tu chvíli hledáte místo, kde si zapálit, byť by mělo být sebenepohodlnější a sebepotupnější. Droga se neptá a tělo chce svou dávku. A nejde jen o nikotin. Jde o důvěrného společníka, který zažene i chvíle čekání nebo nudy. Jindy zafunguje jako společenský doplněk, společenské tmelilo. Ve dvou a více kuřácích to je hned jiný požitek. Kuřáci mi dají jistě za pravdu.

I u nás se množí čistě nekuřácké hospody, kde jsou venku u vchodu vystrčené popelníky a kuřáci si své hobby musí dopřávat za každého počasí právě tam. Nekuřáci to s povděkem vítají, kuřáci skřípou zuby a vzpomínají na zlaté časy, kdy si mohli ve své oblíbené hospůdce zapálit u stolu. A bude hůř! Nejen, že těchto nekuřáckých podniků bude přibývat, ale cena cigaret se bude stále šplhat nahoru. Na krabičky se navíc dostanou přitažlivé snímky rakoviny plic. Potencionální zaměstnavatelé budou mít v rukávu vždy připravenou otázku: „Kouříte?“ Pokud bude vaše odpověď ANO, můžete se s vysněným místem taky rozloučit.

Když je kuřákovi náct nebo cet, může být možná ještě v klidu. Nemoci způsobené kouřením se však blíží pomalu ale jistě. I když hodně záleží na množství vykouřeného tabáku, osobních dispozicích či dědičné zátěži. Ale kdo z nás ví, jak na tom v tomto ohledu je? Vím jen to, že abstinence od tabáku bude boj, možná do konce života. Jako neexistuje vyléčený, ale pouze abstinující alkoholik, je to pravděpodobně podobné i u napravených kuřáků. Pár pokusů už za sebou mám, ten nejdelší trval tři roky. Po delší době ale chci znovu bojovat. Snad budu mít dost odhodlání a výdrže.


6 názorů

díky Zordone, držím se zatím teprve čtvrtý den, a nevěděl jsem dnes coby...tak snad to půjde dál lépe...


Zordon
04. 01. 2013
Dát tip

Držím palce, pro mě byl nejhorší druhý měsíc.


srozumeni: to je sice pravda, ale jsem obklopen hodně kuřáky, tak to nebude určitě jednoduché...


srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Budu Ti držet palce. Tak naštěstí s tím už máš zkušennost, tak víš, do čeho jdeš...

díky moc, sám jsem na to zvědav...jak to dám


srozumeni
29. 12. 2012
Dát tip
Přeju Ti, ať se povede, Mám za sebou tři roky a pět měsíců kuřácké abstinence... Jinak dost věrohodně napsáno...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru