Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boží muka

Výběr: DavidPetrik
01. 01. 2013
24
44
4992
Autor
Zordon

Byl to přesně ten den, kdy do práce jedete v bundě a cestou domů se potíte v košili. Krásné říjnové odpoledne a já jsem šel takříkajíc na vzduch. Pochybnosti stran toho, zda mi k něčemu bude bunda, byly na místě.

„Co když se rychle ochladí,“ odsekl jsem Bětce, protože právě před ní a před děckama jsem měl v levé kapse schovanou krabičku cigaret. Bunda tedy byla nutná za každého počasí.

Polní cesta mě vedla mírně vzhůru. Domky se postupně ztrácely z dohledu a za zatáčkou se objevila známá silueta božích muk. U nich jsem sedl do suché trávy a opřel se o obnažené cihly vyhřáté sluncem.

*** 

"Nenabídneš mi?" řekl najednou a já jsem si teprve všiml, že vedle mě vlastně někdo sedí.

Zaváhal jsem odkud ho znám, ale jeho vzhled a oblečení mě nenechaly dlouho na pochybách.

"Ty kouříš?" divil jsem se. "Vždyť to není zdravé a navíc tvůj tata tě určitě vidí."

Usmál se. "Myslíš, že to škodí zdraví víc než toto?" ukázal prstem na svůj bok."

"Máš recht, kdybych já měl chronický pneumotorax, tak mi asi taky Bětka nebude to kouření mít za zlé," dal jsem mu zapravdu a natáhl k němu ruku s otevřenou krabičkou kamelek.

"Velbloud, zatím jsem se vždycky zmohl jen na osla," řekl zvesela.

"Copak, s Bětkou vám to nějak drhne?" zeptal se po chvíli.

"Ále, Bětka je pořád fajn ženská. Jen už to po těch letech není ono. Přes den oba v práci, z práce jde ona do kostela a večer doma je pak studená jak psí čumák. Co pak to je nějakej manželskej život? Už to není holt ta mladá holka, které bylo jedno, že nemáme peníze,  hlavně že jsme spolu. Třebas v jedné cimře."

"Jo jo, to znám," pokýval soucitně hlavou.

"Mám pocit, že se víc než o mě stará o  děcka, o domácnost, hypotéku a tak."

"No jo, to mi povídej," zase pokýval hlavou.

To už mě dopálilo.

"Hele beru, že chceš dát najevo, jak mě chápeš, ale tohle trochu přeháníš. Já nejsu tak blbej, jak vypadám. Náhodou jsem ten tvůj životopis četl a vím, žes nikdy žádnou ženskou neměl. Tak buď rád a nesnaž se mi namluvit, že mě chápeš. Ženskou, která si stěžuje, že nemá co na sebe a pak jde a koupí si nemlich ten samej svetr, kterej jí visí fungl ve skříni, nepochopíš ani ty se svou vševědoucností."

"Asi jsi nečetl pozorně," nedal se vůbec rozhodit.

"Jak to? Chceš říct, žes někoho měl?" Čekal jsem bulvárního sólokapra.
 

"Samozřejmě, přece církev - nevěsta Kristova - jsme spolu už nějakou dobu. Za ta staletí mi jak se patří přibrala, zpohodlněla no a na peníze je, darmo mluvit."

"Dva tisíce let. To musí bejt muka. Upřímnou soustrast. Dáš si ještě válec?" Nečekaje na odpověď jsem mu nabídl. 

Labužnicky potáhl a obrátil list.

"Že ty se nestavíš do kostela?"

"Vždyť já v tebe nevěřím," chtěl jsem říct, ale vzhledem, k tomu, že mě už stáhl o dvě cigára, tak jsem rezignoval: "A co bych tam asi tak jako dělal?"

"Třeba bys mohl pro začátek spravit topení. Ženský to neumí a pan farář už na to pořádně nevidí."

"Aha, ty myslíš...že proto Bětka?"

Významně mlčel.

***

Den nato mi to nedalo. Před chlapama jsem se trochu styděl a tak když jsme skončili šichtu, vzal jsem si vercajk a řekl klukům jenom, že mám ještě nějakej čocht a na pivo dnes nejdu.

Měl jsem štěstí. Kostel byl otevřený a farář ve zpovědnici. Hned když mě uviděl, bylo mu jasné, že jsem se do kostela dostal jak Pilát do kréda. Nečekal tedy, že k němu zakleknu, ale vyšel za mnou.

"Copak vás sem přivádí?" zeptal se starý pán.

"Posílá mě váš šéf. Mám vám spravit topení."

"Á vás posílá pan děkan."

"Kdepak, ještě vyšší šéf," odpověděl jsem a než aby se pan farář začal vyptávat na celou církevní hierarchii, převzal jsem iniciativu: "Tak kdepak máte ten bojler?"

Pan farář mě zavedl do sakristie, a ukázal, co by bylo třeba spravit.

"Až budete chtít nový, tak tento můžete poslat rovnou do technického muzea jako exponát," zhodnotil jsem stáří ohřívače a nechtěně tím spustil páně farářovu přednášku o historických zajímavostech a kuriozitách místního kostela.

"No ale tím, jak je to tu všechno památkově chráněné, tak by nás celková rekonstrukce vyšla asi na třicet miliónů." zakončil kněz svůj výklad.

"Nechci vám do toho mluvit, důstojnosti, ale tak za tři čtyři mega byste měl novostavbu kostelíka se vším všudy. Nebylo by to sice tak nóbl, ale aspoň by tam bylo sucho teplo a ženský by viděly do kancionálů a do kropenky byste na zimu nemusel dávat fridex. Kostel nechte památkářům, ať si z něj udělají muzeum a postavte něco pro lidi," hodil jsem hasák do brašny na znamení, že jsem s opravou hotov.

"Mockrát vám děkuju a pán Bůh zaplať za tu práci," loučil se se mnou pan farář.

No jo pánbůhzaplať, to se to řekne. Ten už mi visí dvě cigára, pomyslel jsem si a posbíral rychle zbylé nářadí. Chtěl jsem zmizet dřív, než se první ovečky začnou scházet na růženec. Nemusí zítra celá hospoda vědět, že teď dělám zadarmo kostelníka.

 ***

"Pozdravuje tě pan farář, a posílá ti bundu, prý sis ji dnes zapomněl v kostele," s tázavým úsměvem povídá Bětka poté, co se večer vrátila ze mše. Nechal jsem ji tam stát s její otázkou v očích. Cestou do předsíně k věšáku jsem pro jistotu zkontroloval obsah levé kapsy. Krabička tam byla to ano. Ale na rozdíl od té poloprázdné, kterou bych tam čekal, nahmatal jsem hladký neporušený povrch celofánu. Že by pan farář? Nebo že by Bětka od radosti, že jsem poprvé od svatby vstoupil na posvěcenou půdu? Nebo že by snad takhle vypadalo to pánbůhzaplať?

 ***

Ležel jsem už v posteli, když Bětka přišla z koupelny. Zhasla a vklouzla ke mně pod peřinu. Krásně hřála.
"Za to ti na mukách udělám novou omítku, ať mě při tom třeba někdo vidí", pomyslel jsem si.

 


44 názorů

Minty
22. 12. 2015
Dát tip

Cetlo se to s lehkosti a svizne to odsypalo. /*


Zordon
27. 02. 2014
Dát tip

reko, jsem rád, že se ti libily dialogy a zpracování. Chápu, že obsah je věc názoru, je to buď a nebo.


reka
27. 02. 2014
Dát tip

Člověče, já ti nevím. Mně se líbil ten začátek, kdy si jde zakouřit k mukám. Pak přijdou tři hvězdičky a všechno za tím mi přišlo takové prvoplánové. Chápající Kristus, zobrazený jako obyčejný člověk (tohle, mi přijde, je nějaká velká obliba v Čechách, možná kvůli té ateističnosti se bojí kdokoliv Krista nebo Boha představit jinak než jako bodrého chlapíka), předvídatelná pointa.

 

Dialogy jsou dobré. A celé je to napsané slušně, bohužel, pro mě to zpracovává nešťastné, obehrané, téma, navíc nijak zajímavě.

 

Radši bych si přečetl, jak ten chlapík kouří u božích muk a jaký vlastně žije život. Víc mě zajímá on než klišoidní Kristus. Promiň, jestli to říkám moc ostře.


Zordon
25. 02. 2013
Dát tip

mon24: doufám, že jo


mon24
25. 02. 2013
Dát tip

myslis ze taka laska moze byt aj realna?  :)  alebo sa to len tak zda?


StvN
16. 02. 2013
Dát tip

Uvod drhne jak slohove, tak obsahove. Uznavam, ze neni snadne zprostredkovat setkani s Jezisem, andelem nebo satanem tak, aby to neznelo ako klise, ale tady to slo rozhodne udelat lepe. Rozhovor s Jezisem je trochu jalovy, taky by sel rozpracovat. Prislo mi, ze ses az okate snazil, aby to vyznelo prirozene. Pak ta pasaz v kostele je lepsi. Pointa fajn. 


K3
10. 02. 2013
Dát tip

     Vtipné.

     Z námětu by se ale dalo vytěžit víc.


 

  • Babička sebe idze dobic čipovku na MHD-éčko. - Cetka v stanku: "Na mešac?" - Babička: "Ta co ci dziga ? Tuuu ľen po Košicoch."

xxx 


Zordon
04. 02. 2013
Dát tip

díky shariku, jsem rád, že se líbila


sharik
03. 02. 2013
Dát tip

naprosto perfetní! mám rád takovýhle povídky!


Zordon
21. 01. 2013
Dát tip

Edvine, díky za pochvalná slova. Vážím si jich o to více, že mám velmi rád tvé povídky. Potěšilo mě, že Spasitel i sečtělého působil reálně, bál jsem se, že by nemusel.


Edvin1
21. 01. 2013
Dát tip

Myslím, že je to skvělá, čtivá, nic nepředstírající povídka. A jelikož jsem Písmákem (tak si říkají i lidé, co jsou v Písmě Svatém sečtělí), naprosto mi sedí role Spasitele tak, jak sis ji představil. Bez ohledu na to, že text má možná chybky. Ale - jak známo - v případě dobrých textů si redakce chybky opraví ráda.

Pokud se jedná o používání hovorových versus čistě spisovných, ba dokonce odborných slov: Znám nejednoho špičkového odborníka, který přesně takto hovoří - směsí slov jemu blízkých jak z jeho povolání, tak dialektu, ve kterém vyrostl. Ostatně - Hašek měl ve svých textech hotový jazykový masakr. Kdo že se odváží jej kritizovat?

Ed


Toscana
09. 01. 2013
Dát tip

Rádo se stalo, Zordone.


ASUN
08. 01. 2013
Dát tip

Pěkné, čtivé a milé..tip ASUN


Zordon
07. 01. 2013
Dát tip

Tos, díky za zajímavé informace. Já jsem vycházel z tho, že pneumotorax může vzniknout pouhým poškozením hrudního koše (bez perforace plic).


Toscana
07. 01. 2013
Dát tip

Tak jsem ještě zjišťovala detaily - viz:

http://engel.ic.cz/jesus_soubory/Page536.htm


Toscana
06. 01. 2013
Dát tip

Lernick - Pneumotorax je stav, při kterém pronikne vzduch z plic do pleurální dutiny (pohrudniční dutiny) – dutina obalující plíce. Nejčastěji pneumotorax vzniká při poranění hrudníku či plic, a při některých lékařských zákrocích.

Takže: Jestliže Ježíšovi (podle co vypráví Bible i její vykladači) římský voják propíchl kopím hrudnik směrem zdola nahoru, k pneumotoraxu s největší pravděpodobností dojít muselo. Je to pravděpodobnost hraničící s jistotou. I když je fakt, že ten voják to patrně nedělal z toho důvodu, aby způsobil pneumotorax, ale proto, aby vytekla z míst kolem pohrudnice tekutina, která se tam hromadí právě při tomto způsobu popravy (ukřižování) - při visu za ruce je pohyb hrudního koše při dýchání velmi omezený, coz nakonec způsobí právě hromadění tekutin v tomto prostoru. Pokud mi nevěříš, vřele doporučuji poohlédnout se po nějakých lékařských webech, určitě o tom najdeš ještě mnohem podrobnější informace.  :-))

Sípá tedy spíš ta tvoje kritika a zcela zásadní nepochopení Zordonova přístupu k humoru a lehké nadsázce.


Janina6
05. 01. 2013
Dát tip

Tak tam hovorové tvary nech, ale možná zkus nahradit naopak ty "velmi spisovné". Jako ne že by člověk nemohl mluvit chvíli hovorově a chvíli spisovně, někdo mluví úplně jinak třeba v práci a jinak v hospodě s kamarádem, ale v jedné situaci střídat "tatu" nebo "vercajk" s "chronickým pneumotoraxem", to mi prostě nesedí.


Fruhling
05. 01. 2013
Dát tip
Toscana: kaju se, píšu jako prase a tohle mi dost ujelo a nepomůže tady ani to, že redaktor není korektor.

Zordon
04. 01. 2013
Dát tip

Janino díky za podnětnou kritiku. Zvlášť s tím hovorovým jazykem se budu muset poprat. Nerad bych ho totiž vynechal.


Janina6
04. 01. 2013
Dát tip
Představit Boha jako někoho, kdo se chová zcela lidsky, včetně humoru a slabůstek, není nic převratného, stačí si vzpomenout třeba na mnohé české pohádky. Uznávám ale, že je to milé, a zvlášť druhá polovina příběhu včetně pointy mě pobavila. Vadí mi stylová nezakotvenost jazyka, kdy se potkávají velmi spisovné až archaické tvary „stran toho, zda…, takříkajíc, nečekaje“ s hovorovými „tata, fungl, vercajk, nejsu“, a do toho ještě výrazy jako chronický pneumotorax nebo bulvární sólokapr. Působí to na mě poněkud přeplácaně a vlastně se kvůli tomu ani nedovedu ztotožnit s hlavním hrdinou, „naladit se“ na něj. „Nenabídneš mi,“ to je konstatování, jako otázka by to chtělo na konci otazník. Opakování stejných výrazů blízko sebe nepůsobí šikovně („…k něčemu bude bunda, byly na místě“, taky není dobré přehánět to se zájmeny: „z práce jde ona do kostela“ – ona je nadbytečné (mělo by logiku v tom případě, kdyby souvětí pokračovalo třeba „a já do hospody“), „Nechal jsem ji tam stát s její otázkou v očích“ – její je nadbytečné), „to škodí zdraví víc než toto“. „Den nato mi to nedalo“ – tady se sice nic neopakuje, ale nakupení slůvek „nato mi to“ taky nezní zrovna dobře. Narazila jsem i na pár překlepů (opřel se obnažené cihly – chybí o, co když rychle ochladí – chybí se, „Jako to?“ – asi „jak to“, před chalapama, pánbůhzapaplať).

Alissa
03. 01. 2013
Dát tip

To je pěkné :-)

Šmarja, a já na to koukala a říkám si, chronickej pneumotorax, co to jako je? :-)


Garth
03. 01. 2013
Dát tip

pěkný :)


Zordon
03. 01. 2013
Dát tip

On ten fridex není zas tak daleko od reality. Zamrzání kropenek je poměrně častý jev. Vím o jednom případu, kdy to kostelník řešil přidáním slivovice.  :)


Lakrov
03. 01. 2013
Dát tip

Bez zbytečných snah o rozbor (což stejně neumím) mohu říci, že tohle mě bavilo číst. Fridex v kropence mě dostal; směju se nehlas. A lidsky pozitivní závěr zahřál. Díky za náladu :-)

 


Janina6
03. 01. 2013
Dát tip

Davide, díky za nominaci. Upozorńuju ale, že momentálně teprve začíná prosincové kolo, takže tahle povídka přijde do soutěže až za měsíc.


Toscana
03. 01. 2013
Dát tip

Fruhling - od redaktora prózy bych čekala, že bude českou gramatiku perfektně ovládat. Takže:  odsípající ? Sloveso sypat zatím nikdo z vyjmenovaných slov nevyřadil a znamená něco zcela jiného než sloveso sípat.  Sáhni si do svědomí, redaktore! :-)))


DavidPetrik
02. 01. 2013
Dát tip

Janino, hned ze zacatku mesice nominuji tenthle text do PM za leden. Autor souhlasi.


DavidPetrik
02. 01. 2013
Dát tip

Janino, hned ze zacatku mesice nominuji tenthle text do PM za leden. Autor souhlasi.


Zordon
02. 01. 2013
Dát tip

Díky všem za přečtení a jsem rád, že se to i líbilo. Je to v zásadě má osobní katarze otázky církevních restitucí.

@DavidPetrik: s nominací souhlasím a je mi ctí.


Fruhling
02. 01. 2013
Dát tip

Ale ano, máš to pěkné: první věta je vlastně to nešťastné literrní "byl hezký den", ale je zaobalená tak, že to člověka ani příliš nečílí. Jinak příjemně odhlečený odsípající text.


DavidPetrik
02. 01. 2013
Dát tip

Vynikajici povidka. Jazyk je autenticky, svezi. Vypraveni plyne prirozene a ihned ctenare vtahne. Samotna zapletka je celkem banalni, ale zaroven bez okolku pripomina, ze polemika s metafyzikou nebo vznesene filosofovani nejsou treba, aby se nadhodilo zajimave tema: jak se vyporadat s mystickym, necekanym. Velmi me potesilo, jak neplatonicky, prozaicky a vecne se hrdina pribehu postavil k setkani se Spasitelem. Nejprve jsem se bal, ze ho setkani primeje k uvaham o povaze sveta apodobne anebo jeste hure, ze se svym setkanim bude konfrontovat sve okoli. Autorovo reseni, tj. vecnost vypravecova pristupu, je nejenom sympatictejsi, ale i unikatnejsi.

Pointa take obstoji: podtrhuje, ze za nasimi motivacemi jsou bezna uspokojeni a stesti a nikoliv nutne hledani vyssiho. Zaverem: velmi podareny text a jestli s tim autor souhlasi, nominuji povidku do Povidky mesice za leden 2013.


Čudla
02. 01. 2013
Dát tip

Líbí *


MNo teda, pěkný příběh, hezky se četlo. A zajímavý závěr. Tipuji. Líbí*


Diana
02. 01. 2013
Dát tip
Přesně, "boží počteníčko". Originální, laskavé a ke všemu dost reálné - ono to tak nějak s dobrými skutky chodí i ve skutečnosti :-))))****

Toscana
02. 01. 2013
Dát tip

To je vážně kouzelné téma! Skvělé, Zordone. :-) *t


Kočkodan
01. 01. 2013
Dát tip
Ctení pro mne muka nebyla... spís skoro bozí poctenícko. :-)

jéje :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru