Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úplněk

06. 01. 2013
15
13
2784
Autor
Oldjerry

Devětadvacátého září jsme měli zlatou svatbu. Po naší pokojné oslavě - už jen ve dvou, po odchodu  dětí a vnuků - jsme seděli skoro beze slova a pomalu dopíjeli láhev Chianti. Žena zatahovala závěs na okně, mrkla ven a řekla: "Měsíc je už skoro celý, zítra bude úplněk. Vstaneme dřív a pojedeme na houby." Já jsem vášnivý houbař od dětství, jistě jen proto to navrhla a já jsem nadšeně souhlasil.

Pak - normálně, že - koupel a jdeme spát, televize stejně vysílají už asi po desáté nějaké druhořadé filmy. Spíme odděleně - já mám nepevné měkké patro - jinými slovy: já chrápu a proto tedy spávám oddělen stěnou a šesti metry vlídného domácího ovzduší.

Spal jsem dobře po asi téměř litru vína (já piju červené - nakonec Chianti to už prozradilo). Asi někdy nad ránem jsem chodil po lese mezi stovkami krásných hřibů. Jen jsem se ale sehnul všechny zmizely. To asi ten zlomyslný měsíc... řekl jsem si a vzhlédl. Obrovský úplněk se smál  a hrál si kopanou s dlažební kostkou. Nevadilo mu, že nemá nohy, že hřiště není nalajnované a neviděl jsem ani žádnou branku. Měsíc stále dribloval a já se smál... "Co se směješ," zastavil se Měsíc, " už jsi mne viděl střílet?" S posledním uchechtnutím povídám: "Ježíšmarjá - to není žádný fotbal! To je, to je..." a znova jsem se smál. Les zmizel...

Měsíc jen chvíli zaváhal: "Tak koukej, ty řehtačko..." a znenadání ostře vystřelil a dlažební kostka letěla tak prudce, že jsem taktak stačil uhnout - a tím strachem, že mne trefí, jsem se probudil.

Pane - já zaspal, pomyslel jsem si, naházel na sebe připravené houbařské oblečení a vyrazil z domu. Na prahu domovních dveří ležela dlažební kostka - a na dveřích byla odřená barva - nepochybně od ní... Zaklel jsem a v tu chvíli vyšlo slunce - náhle a do plného jasu. Pomyslel jsem si: to už jsem měl být v lese... v tuhle chvíli...

"Vstávej...", promluvily na mne ženiným hlasem otevřené dveře od kuchyně, zářící do tmy v mém pokojíku, "...nezaspal jsi, že jedeme na houby?"

Vyskočil jsem jak tenisák a vytáhl žaluzie. Oknem se na mne šklebil na blednoucím nebi zapadající měsíc jak škodolibý satyr.


13 názorů

Oldjerry
20. 01. 2013
Dát tip

PetrII. - děkuji za vkuk

elfka - ahoj, pozdrav prarodiče od Jardy z Lovosic, že jim přeji, aby se ve zdraví dočkali  diamantové...


elfka_Sea
20. 01. 2013
Dát tip

2012...29. září slavila babička s dědou také zlatou svatbu. Určitě se jim nezdálo o měsíci. Ale možná že jo... v lese za naší chaloupkou rostou taky - spolu s měsícem. :). /* (krásné vzpomínky, děkuji za ně).


Petr.II
09. 01. 2013
Dát tip

*


Oldjerry
08. 01. 2013
Dát tip

Juno - pravda - i když není  k zahození když sen se stane realitou - aspoň velice občas... díky

Háber - a to kedy?  treba len nevel'a - iba päť mesiačikov počkať a možno, že už aj porastú. Ďakujem....

 


Háber
07. 01. 2013
Dát tip
pekné * tiež by som šiel hneď na huby :) *

Oldjerry
07. 01. 2013
Dát tip

Dádulko - to ti povím - však jsem také kókal jak péro z fotela

Vaude - sem s fotkou - třá mne zas k něčemu bude inspirovat - že by Vaudovi ptáci IV. ? Ještě, že ti neukradli foťák i s ptákem...

Romane - děkan, rád tě vidím...


Vaud
06. 01. 2013
Dát tip

Ted se mi stala skoro 'nadprirozena' vec...  Mel jsem hodne blby obdobi, nic se mi nedarilo a ve finale mi uletelo letadlo do Hong Kongu (protoze jsem mel poskozeny auto, kdyz na me spadly predtim nejaky stavebni bloky).

Dorazil jsem tam se zpozdenim  a vecer sel na gin tonic do baru pres cestu s kolegama. V jednu chvili ke me prisel budhisticky mnich - sel rovnou za mnou. Rekl, ze mam spatny obdobi a budha mi posila korale pro stesti. Ale pry se nemam divit, ze se mnou v nejblizsich dnech parkrat zazertuje.

Druhy den rano me okradla banda na ulici cestou na prednasku. A myslel jsem, ze mi vzali muj novy fotak (mimochodem mam pro Tebe nove foto ptaka).

A pak jsem nasel fotak zpatky v hotelu. Prisahal bych, ze jsem ho mel s sebou...


dadíková
06. 01. 2013
Dát tip

.:)

to só věci


Oldjerry
06. 01. 2013
Dát tip

Dia - sny!! - to je moje ... dík

Potomku - vidíš a já si myslil, že to nemá dost tajemna. Snažil jsem se o ztvárnění faktu, že jsem se  nejprve budil z jednoho snu do druhého a že ty upovídané dveře mne probudily načisto (:-D   do realiry


Diana
06. 01. 2013
Dát tip

Jó, za úplňku se dějí věci - a zdají sny! :-)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru