Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve stínu sněženek poslední vločka bledne

16. 01. 2013
7
15
1343
Autor
Zamila

Ve stínu sněženek poslední vločka bledne

 

Ve stínu sněženek poslední vločka bledne

Tráva se zelená a zima sílu ztrácí

Měsíc už zhasnul jarní odpoledne

V paprscích ze slunce zpívaj první ptáci

 

Do vzduchu z jehličí vpíjí se vůně země

Voňavým vánkem srdce poskočí

Proč jaro vždycky přichází tak jemně

Zatímco se zima těžce plahočí?

 

Až z lásky vyrostou první jarní květy

Tvůj vděčný úsměv je něhou políbí

Pak snáze vejdou do veršů tvé věty

barevné a jemné jak křídla motýlí


15 názorů

Miroslawek
05. 03. 2013
Dát tip

Spíš než na text samotný si dovolím zareagovat na věci, které zazněly v diskuzi pod ním.

Vypsat se z pravých pocitů do básně, to nemá s klišé nic společnýho.

To se hluboce mýlíš. Stránky zdejšího serveru jsou protkány pohnutými lidskými zažitky, osudy a tragédiemi. A přitom přinejmenším 90% z nich nestojí za čtení. Tedy jako poezie.

Báseň přece není pouhý emoční výlev a kvalita textu se automaticky nezakládá na faktické autenticitě osobních pocitů, nýbrž na vnitřní pravdivosti a zákonnosti, kterou se podaří ve slovech zachytit a ukotvit. Zde se to nedaří a proto je báseň slabá - s přihlédnutím i bez ohledu na řemeslné nedostatky. A to není záležitostí názoru mého nebo někoho jiného, to je prostý fakt, se kterým, řečeno s klasikem, můžeš třeba i nesouhlasit, ale je to tak to jediné, co proti tomu můžeš dělat.

Přes všechny možné výhrady je vidět určitá vůle k uměleckému tvaru a potřebný vnitřní nepokoj, který to pohání. Takže máš z čeho vycházet, jen je třeba odvést (sama sobě - nám to může být jedno) potřebnou práci, která povede ke zlepšení. Jestli bys poté dokázala psát dobré básně si tvrdit netroufám, ale mám důvod mít alespoň naději.

 

Já jen nechápu, jak mi vázaný verše může kritizovat někdo, kdo je sám nepíše.

K pochopení kritiky: když to řeknu bez servítků, člověk nemusí být slepice, aby poznal pukavec. Může tedy docela dobře rozebírat a kritizovat třeba Holana, Seiferta nebo Šiktance a přitom to zcela pochopitelně neumět tak jako oni. Např. fakulty bohemistiky jsou plné takových lidí. Umění číst a věcem rozumět není vcelku odvislé od umění psát, tvořit.

Každopádně jako člověk, který vázané verše píše, a troufám si říct, že minimálně řemeslné, technické stránce věci docela dost rozumím, ti mohu potvrdit, že dotyční mají dobrý důvod tvrdit, co napsali.

 

Co se týče formy, jde mi o závěrečný dojem z psaní, poezii do přehnaných pravidel nešněruji.

Není dobré zaměňovat prostředek za cíl. Účelem není verše šněrovat, ale využít technických možnosti daných jazykovými zákonitostmi k dosažení estetického účinu. Pokud tvrdíš, že na formální prostředky nedbáš, pak úplně nerozumím tomu, proč tak bazíruješ na vázanosti svého verše v těch svých výpadech proti verši volnému a jeho původcům. Vždyť si tím protiřečíš. A když na ně tedy tolik nedbáš - čím tu šněrovačku nahrazuješ, čemu ustupuje, dává prostor, co se tlačí na její místo? Dovolil bych si tvrdit, že nic. Protože neustupují pravidla, ale ty jim.


srozumeni
19. 01. 2013
Dát tip
***

Petr.II
17. 01. 2013
Dát tip

*


Zamila
16. 01. 2013
Dát tip

Takže už se lepšim :-D Děkuju :-) A co by se taky nedalo napsat zajímavější, že jo ;-) Já jen nechápu, jak mi vázaný verše může kritizovat někdo, kdo je sám nepíše :-) Já bych si to třeba nedovolila ... Ale tak stane se :-)


gringoo
16. 01. 2013
Dát tip
Líbí se mi rýmování první sloky, kromě slova "zpívaj" Jak píší ostatní, dalo by se to napsat zajímavější, ale i tak se mi to líbí. Správně -nedej se zlákat do volných, vázané jsou mnohem krásnější!

oran
16. 01. 2013
Dát tip

ja uz bych to dal NEOMÝLAL :-)))


Zamila
16. 01. 2013
Dát tip

To je věc názoru. Vypsat se z pravých pocitů do básně, to nemá s klišé nic společnýho.


Elvien
16. 01. 2013
Dát tip

Já bych to označila za klišé. O všem se dá psát nově, tak aby to zaujalo. I stovky let omýlané téma se dá zpracovat ještě líp, ale tady se to určitě nepovedlo.


Zamila
16. 01. 2013
Dát tip

Samozřejmě chápu, že se zde zavděčím hlavně romantikům. Co se týče "naivního psaní", moje psaní je odrazem pocitů, které právě prožívám - a nemyslím si, že moje realita je nyní naivní, spíš šťastná způsobem, jak ji jiní dosud nepoznali, proto se někomu může zdát naivní ...

Co se týče formy, jde mi o závěrečný dojem z psaní, poezii do přehnaných pravidel nešněruji. A celkově je vše otázkou vkusu - někomu se nelíbí mé psaní, já zas nevidím nic lahodně čtivého na mnohých volných verších. Za kritiku ale děkuji :-)


Trochu naivní psaní, forma banální, nic, co by mne zaujalo. Velký důraz na hodnocení, velké ego. Dalo by se to vyjádřit celé jemněji, nechat na čtenáři, ať si sám doplní obrazy. Možná za deset let, až se trochu pročistíte. Do vázaných veršů bych se zatím nepouštěl. Jinak zde určitě najdete hodně tzv. romantiků, které to třeba osloví. Zdar a sílu v další tvorbě.OA.


Zamila
16. 01. 2013
Dát tip

Jsem ráda, že se líbí, já už prostě takhle nenásilně píšu :-) A Tvůj nick se sem hezky hodí :-)


Sněžka
16. 01. 2013
Dát tip

Taková jemná, krásně plynoucí... Mám sice radši drsnější pojetí, ale tohle je vážně moc milé.


Zamila
16. 01. 2013
Dát tip

Děkuju, tahle je jen pár dní stará, tak snad je na ní pokrok vidět :-)


Jé, krásný. Moc pěkně popsáno. Tip:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru