Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

mimikry

Výběr: hermit, Print
31. 01. 2002
5
0
1320
Autor
vyo

mimikry

 

krikľúni okolo

vyčmuchali majstra

spútaní jeho nábojom

revolučne lomcujú

 

časom reakcie utíchnu

a zabalia kúzelníka

do ochranného plášťa

vyupratujú priestor v ňom

kam sa zmestí osvietenie


Print
11. 02. 2002
Dát tip
!!!! *!

boto
07. 02. 2002
Dát tip
áno....velľmi dobré... t v

hermit
31. 01. 2002
Dát tip
...pohádka jak vod herbéna.... .-) tip výběr!!

Naso
31. 01. 2002
Dát tip
zaujímavá je výmena slov osvietenie namiesto očakávaného osvetlenie. je to zámer alebo iba náhoda? osvietenie totiž má oveľa širší kontext... A v tomto duchu podaná báseň pripomína Mňačkove postrehy z knihy Ako chutí moc, keď revolúcia požiera svoje deti - nazančuješ to aspoň tými vášňami, ich predstaviteľmi a ich činmi... Sociálna poetika. O niečom! T

Pája
31. 01. 2002
Dát tip
*

vyo
31. 01. 2002
Dát tip
Uvedomujem si, že je to veľmi otvorená báseň. Záleží na pozícíí, do ktorej sa čitateľ situuje. Ak je zvyknutý narábať s pocitmi a má sklony vhupnúť do prostredia textu, bude báseň vnímať skôr ako intímnu lyriku pohľadu jednotlivca (majstra či kúzelníka z textu). Ak je však náchylný hladať viac rozumové stanovisko bude sa mu báseň javiť v symbolickej podobe, trebárs ako sociálna lyrika. Ja osobne som introvert a báseň som písal z pozície človeka, ktorý cíti dotyk okolia a na zhodnotenie tohto vplyvu potrebuje odstup. Keď takýto odstup získavam, zdá sa mi, že vidím veci, ktoré bývajú obyčajne skryté a ukazujú sa až po akomsi intímnom čase. Som si zároveň vedomý, že pocity takéhoto druhu nie sú individuálne, ale máme ich všetci. Čo mi prináša obrovskú radosť a pudilo ma k tomu vyniesť "túto kožu na trh". Slovo "osvietenie" je dvojtvar, vyjadruje moju radosť z týchto veselých nití medzi ľudskými intimitami. A osvietenie je metafora vysvetlenia. Samovysvetlenia básne. Je to pre mňa osobne veľmi čarovné, neuveriteľné vlastne akoby to bola rozprávka. Preto ten majster a kúzelník..... Naso ďakujem za túto kritiku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru