Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zbytečný pláč

06. 02. 2013
1
8
1544
Autor
helgard

Opět jedna z klasických poezijních básní jež pustoší naše myšlení.....

Báseň : Zbytečný pláč...
Básnická sbírka : Všechno je jinak
Autor : Petr kysela

Při dešti neplač - to zapiš si do diáře
neb slzy se za deště vytrácí z tváře
tvůj make-up trpí a není už perfektní
v dešti ženy nepláčí - není to efektní

Griluješ svůj život se smutkem na víně
ochoten jsem přiznat že nejsi na vině
přesto však stalo se jen díky kravině
že čelíš obrovské problémů lavině
cítíš jen stres a tlak v srdeční krajině

k čemu je království bez božích dětí
k čemu je úklidu když není smetí
co může pomoci když slyšet jen kletí
vzdor strach a svévole čekáš na stětí

na zadním sedadle vezeš své zplodiny
iluze stěstí a iluze rodiny
přemýšlíš o čase i celé hodiny
dál a dál projíždíš neznámé dědiny

dopisy úřední, škrtance v nich
finanční celibát a ty jak mnich
složenky na stole tiše se vrší
a venku za oknem už zase prší

dej svému životu konečně pravidla
otevři srdce jak rybníku stavidla
čekání na lásku bolívá zpravidla
nač hledat Titanic - jsou jiná plavidla

Dříve než plamínek začne tě hřát
jak oheň zapálit je třeba znát
myšlenka na tvůj krb začala zrát
prosil jsem za ni už několikrát
v očích máš slzy a každý hned tuší
že venku hnusně je a zřejmě i prší.....

© Helgard 2012


8 názorů

helgard
09. 03. 2013
Dát tip

Snejku celý problém je v tom, že já poslední hledisko které hodnotím je jazykové....na prvním místě je u mně smysl a obsah prostě dílo musí mít na vrcholu nějakou snahu o sdělení....to je rozdíl mezi mnou a 999 pisateli z tisíce zde...Čtu tady destíky a desítky děl, u kterých autor nedokáže sám identifikovat o čem píše a je vychvalován přiblblými redaktory a dalšími autory hledajícími -  v ničem - poklad....

Za druhé je pak fonetika a znělost a hravost. Tady už někdy musím ustoupit pointě a není to o tom, že to nejde napsat lépe, já jen nemám tu potřebnou slovní zásobu a nebo trpělivost daný výraz najít. A občas mám ten rým prostě rád. :-)

A teprve potom nastupuje takové to oblékání rýmů do dokonalostí čárky mezi slovy kde mají být a podobně.....

Rozhodně bych toto téma nezařadil mezi blbůstky, neboť je to popis mé bývalé přítelkyně řešící velmi velmi závažné problémy osobnosti a opravdu vycházej z toho co je obsahem....a to rozhodně není blbůstka.

A proč mám zapotřebí využívat korektora ?  Nezlob se to je prostě profesionální deformace. napíšu anechám korekturně opravit než to jde do vydání. a je jedno jestli novin a nebo sbírky.

 

jinak děkuji za obsáhlou a logickou kritiku.

 


snake_01
09. 03. 2013
Dát tip

Zaměřím se na konkrétní argumenty podporující správnost závěrů Aleše Nováka, a to v prvních několika slokách:

v prvním a druhém verši je narušen rytmus, ve druhém verši je totiž o slabiku méně: vzniká tek jednak gramatický rým (tj. rým nejobyčejnější mezi obyčejnými) diáře/tváře - gramatický proto, že se jedná o dvě substantiva, jednak proto, že jsou ve stejném pádu (zde genitiv). Navíc se tato slova ve skutečnosti příliš nerýmují, právě například kvůli odlišné dikci.

Rým perfektní/efektní je téhožražení, včetně nedodržení rytmu. Zde ale ještě více do očí bijící, neboť se navíc jedná o dvě cizí slova. Skoro jako bychom se tak zhlediska rýmu vraceli k Dalimilově kronice, kdy rým lovieše/bieše býval běžný. Nutno ale dodat, že tu zřejmě gramatické rýmy jen podporovaly umělecky ztvárněný obsah, než aby se snažily být samy výraznou estetickou hodnotou.

Nejvíc ale vystupuje "umělost" vyjádření na povrch v 7. a 8. verši, kde je autor nucen použít naprosto nepřirozenou a v kontextu začátku básně do do očí bijící inverzi, která v tomto případě naznačuje snad jen zoufalou snahu autora nalézt rým.

O ohledem na zbytek textu musím uznat, že v druhé polovině se kvalita sice zvedne (i když nijak výrazně), ale stále platí, že bychom mohli text básně označit přinejmenším za nevyrovnaný, každopádně však první část básně za umělecky prapodivně ztvárněnou - s ohledem na důvody uveené výše.

Osobně bych tento text zařadil do kategorie BLBŮSTKY a vyhnul se tak kritikám podobného rázu.

Taky mi ale zůstává utajeno, proč má spisovatel a publicista zapotřebí využívat bezplatné nabídky korektora k opravě textů. Publicista by podle mě měl být schopen své texty korigovat sám a možnost korektury ponechat méně zkušeným autorům serveru.


Zamila
04. 03. 2013
Dát tip

Líbí se mi moc a oceňuju skvěle a nenásilně zvládnutou náročnost formy ...


helgard
07. 02. 2013
Dát tip

Aleši je mi 38 jsem spisovatel a novinář, textař a pokud chceš profil tvorby, zde jemožnost  www.lide.cz  profil Helgard  moc jsi mne potěšil že jsi moje rýmy odhadl na dvacet a chválil bys je jako šestnáctiletému....jsem rád že se udržuji v kondici kdy je IQ nejvýkonější....beru každou kritiku, která nebude jen z nouze ctností a jinak věřte mi, že mně nikdo nenadchne rýmem, který neviděl rým ani z rychlíku....ta jednoduchost to je to v čem je síla.....moc děkuji za příspěvky a názory

 


slovní zásobu máš asi dobrou, škoda, že ji utrácíš v gramatických rýmech "stavidla/plavidla" ...nevím kolik ti je, vzhledem k tomu, žes argumentoval studiem žurnalistiky, tak tipuju minimálně kolem dvacítky. Kdybys tohle psal v šestnácti, ještě by se dalo přimhouřit oko a říct, abys to nechal v šuplíku pár měsíců odležet a pak se k tomu vrátil...


helgard
06. 02. 2013
Dát tip

Ne richarde neurazil, ani omylem já jsem prostý autor z lidu jako přemysl oráč se stal králem opustivši pluh na poli....hele já miluji jednoduch rýmy které v dostatečném prostoru udělají efektní výsledek a samozřejmě nepopírám, že může být, že je pak dojem o básni jako že je dětinská....Mám mnoho básní které jsou podstatně složitější ale já jsem především textař a hudební autor a tohle psaní básní je pro mne rozcvička....nicméně tvou kritiku beru....hlavu si sice nepředělám protože mám už uvažování a slovní zásobu a styl daný věkem, takže se ti některé mé básně holt nebudou líbit a v některých si pochutnáš...:-) ale díky


No, tohle bych trošku rozebral. Myslím, že téma dílka není špatné je to takové věčné, ale řekl bych zbytečně zdlouhavé než se dojde k pointě. Chápu, že ty jsi to tak asi chtěl, ale na mě je to zbytečně dlouhé, dokonce bych řekl až nudné. Co se veršů týká, chtělo by zapracovat na lepších rýmech,tohle jsou rýmy jako z říkanek a básniček pro děti. Snad jsem tě ničím neurazil ale tohle mne ničím nezaujalo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru