Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výsada králů

18. 02. 2013
9
19
2571
Autor
Zordon

"Zítra ráno se mám hlásit v léčebně u doktora Vágnera," oznámil jsem lakonicky rodičům, že jejich čerstvě s červeným diplomem promovaný syn se bude nadále věnovat psychiatrii.

Soudě podle pohledů, které na mě obrátili, byli asi trochu zaskočení, nicméně mohli být rádi, že se mi podařilo sehnat práci v našem městě a že nezůstanou sami. To, že se jedná zatím o zaškolení, v jehož rámci se postupně podívám na všechna pracoviště, jsem si už nechal pro sebe.

 

"Hlavně buď, Jeníku, na lidi hodný," nabádala mě starostlivě maminka.

Táta, ten mě vybavil třemi praktickými radami: "Moc nemluv. Nedělej, že všechno víš, nikdo to od tebe nečeká. A hlavně choď včas. Včasnost je výsada králů. Vždycky raději o hodinu dřív než o minutu později."

 

Tátovy rady jsem si vzal k srdci.

Když jsem večer jel s kamarády trochu oslavit své i jejich úspěchy, zařekl jsem se, že musím hlavně brzo domů, abych ráno nezaspal. Jenomže šest let poctivého studia medicíny vás nepřipraví na úskalí nočního života. Láhev kolovala, bylo veselo a stalo se, že jsem popil víc, než jsem měl v úmyslu a zdržel se déle, než jsem měl v úmyslu.

V hodině spíše ranní než noční jsem zázrakem chytil balanc na bicyklu a vydal se na klikatý kilometr cesty domů. Silnice byla prázdná a mně se na ní jakž takž dařilo držet. Dokonce i osamělý automobil měl dost místa na to, aby mě předjel. Zvolna přibrzdil u krajnice. Vystoupili z něj dva rozesmátí muži a šli ke mně. Ten, co neřídil, něco prohodil a natáhl ke mně ruku, stejným gestem jako toho večera už pár mých kamarádů. Převzal jsem od něj štafetu a mocně si přihnul.

"Tohle není na pití, mladej," zasmál se. "Budeme dělat dechovku."

"A já mám jako hrát na klarinet, nebo co?" zeptal jsem se ho nechápavě.

"Koukám, že ty ani do ničeho foukat nemusíš, je jasný, že takhle dál jet nemůžeš," řekl rozhodně ten, co řídil. "Nechcem z toho dělat vědu, nasedni a řekni, kam chceš hodit, a jakože se nic nestalo. Co ty na to?"

Strážníci vypadali, že by nad tím přestupkem skutečně zavřeli oči, tedy že by to, jak se říká, řešili domluvou. Mně v hlavě znělo tátovo raději o hodinu dřív než o minutu později, a protože na hodinky jsem pořádně nedokázal zaostřit, požádal jsem, zda by mě neodvezli na mé budoucí pracoviště. Chvíli mi to rozmlouvali, ale já jsem trval na svém. Co měli chudáci dělat. Vždyť ono to nakonec bylo v souladu s jejich předpisy. Naložili mě a jelo se.
 

***

 

"Dobré ráno pane kolego!" zahlaholil doktor Vágner přednosta protialkoholní záchytné stanice. Než jsem si stačil uvědomit, proč jsem se probudil v erárním pyžamu, abych se mohl začít náležitě stydět, dodal dobrácky: "Nějak jste si nám do té práce pospíšil, co?" A bez dalšího komentáře mi podal aspirin a sklenici vody.

Oblékal jsem se s pocitem, že to nejhorší mám už za sebou, a ať udělám cokoli, můžu si jen vylepšit renomé. O mém nepovedeném entrée se chvíli vykládalo, ale všichni to vzali, tak, že jsem holt „mladej a blbej“, což by se mělo časem srovnat.

"No a měli pravdu. Inu posuďte sami. Mladej už moc nejsem," usmál se primář Švehla na překvapené mladé kolegy.

"Tak teď možná tušíte, co mi pomáhá dívat se na těžce intoxikované pacienti jako na lidské bytosti v celé jejich důstojnosti. Vždycky si říkám, že možná jen někdo přišel dřív do práce."

 


19 názorů

MKbaby
25. 03. 2013
Dát tip

Úúúžasné :)


Zordon
26. 02. 2013
Dát tip

Oldrichu, díky. Překlep sem si opravil. Ty přímé řeči trochu nesedí, to mi bylo jasné, ale spolehl jsem se, na to, že to každý pochopí.


Oldrich
26. 02. 2013
Dát tip

O hodinu dřív - překlep

 

A ten závěrečnej střih, kdy celé to vyprávění dáš najednou do úst tomu přimáři, tak jaksi mi nesedí ty různý přímý řeči.

Aspoň to oddělit nějak formálně - kurzíva, nebo tak. No.

Jinak docela dobře napsáno a příběh, co stál za to zapsat!


Edvin1
21. 02. 2013
Dát tip

Zordon, re. "...s lidmi do kontaktu příliš nepřicházím, ale s lékaři ano." Nádhera! To mi připomíná starý vtip ze Slezska:

Paní se ptá řidiče autobusu: "Berete i lidi, nebo jenom havíře?"

Pokud se jedná o profesní žargony: Pokládám za přípustné používat v textu výrazy nespisovné, původem z dialektů, žargonů, regionalismy, dokonce vlastní novotvary atp., pokud je jejich význam všeobecné znám nebo ihned pochopitelný. To text obohacuje, autorovi dává možnost vyslovitt nuance, pro něž ve spisovném jazyce neexistuje vyjadřovací prostředek. (Toto jsou nuceni dělat i překladatelé, kteří pro nějaký cizí výraz ve spisovné češtině nenacházejí ekvivalent.) Nedávno jsem v textu použil výraz "bulka" (neomluvená absence) v domění, že je to český hovorový výraz. Byl jsem však upozorněn, že Čech tomu nerozumí. Slezský regionalismus. ÚJČ mne však informoval, že regionalismy jsou o.k., protože S.K. Neumann a bratři Mrštíkové to tak dělali. Takže jsem text opravil na "zapsali mu bulku, čili neomluvenou absenci, a tím měl dva dny z dovolené fuč, a hlavně mu sebrali prémie."

Měj se fajn, a piš! Umíš to!

 

Ed :-)

 


Podle mne dobré. Tip*


Zordon
19. 02. 2013
Dát tip

no to jsem tomu dal :)


tarijensis
19. 02. 2013
Dát tip

to skoro vyznělo že lékaři nejsou lidi...:-)


Zordon
19. 02. 2013
Dát tip

Edvine, velice díky za důkladné přečtení a za komentář.

Chyby jsem snad už opravil.

Jinak s lidmi do kontaktu příliš nepřicházím, ale s lékaři ano. Všiml jsem si, že zatímco v běžné řeči řeknou "ten se teda opil", když mluví o pacientovi, tak ten bývá "v ebrietě". Je to jakási profesní korektnost či co. Chtěl jsem to zachytit, ale máš pravdu, že asi nikdo netouží číst povídku se slovníkem v ruce (či prohlížeči).


tarijensis
19. 02. 2013
Dát tip

pro Edvina -mrkni na vikipedii, Abz.cz  slovník cizích slov výraz též zná.

Co se týče chybek, máš dobrý postřeh. Mně úplně unikly-asi je to tím, že se povídka dobře čte.


Edvin1
19. 02. 2013
Dát tip

Bad news first:

Máš tam školácké chybky - skloňování osobního zájmena já, namátkou: mně se na ní jakž takž dařilo..., mně v hlavě znělo..., zda by neodvezli...,

Interpunkce taky kulhá:

, a protože...

všichni to vzali tak, že...

...to nejhorší mám už za sebou, a ať udělám cokoli...

...dívat se na pacienty v těžké ebrietě(,) jako na lidské bytosti ...

Toto jsou ovšem snadno odstranitelné prkotiny.

Good news: Dle mého vkusu a literárních preferencí perfektní povídka. Pokud skutečně jsi lékař, nebo prostě řemeslník jakéhokoliv druhu z těch, jež vyžadují častý styk s lidmi a poznávání jejich extrémních osudů, máš před sebou zajímavou budoucnost. Nebyl bys prvním, kdo ze svého povolání čerpal témata pro své spisovatelské ambice.  Jen si vzpomeň, jak Kafka zúročil své každodenní pročítání spisů v pojišťovně...

Ed :-)

P.S. Co je to "ebrieta"? To si musím, jako laik, ke čtení Tvých děl pořídit lékařský slovník? V mém slovníku cizích slov se ebrieta nevyskytuje. Mezi námi: Odbornými výrazy uděláš dojem jen na hlupáčkovi - všechny ostatní to dráždí.

 


tarijensis
19. 02. 2013
Dát tip

zajímavý nápad-povídka mě pobavila:-)


Toscana
19. 02. 2013
Dát tip

Super - přímo ze života! :-))) *t


Chockl
18. 02. 2013
Dát tip

Perfektniííí !!! :-))))


Skvělá, taková až "VAUDovská" historka. Jsem mocně pobaven.


Kočkodan
18. 02. 2013
Dát tip
Dobre ze sebou tenkrat na kole Svehla nesvihnul. :-)

Kapsa
18. 02. 2013
Dát tip

: )))

 

Kdyby předešlý večer a druh konzumovaných věcí souvisel s místem nátupu do zaměstnání, tak ještě že nedělal na stanici Drop In.


pěkné...ještě při odchodu do penze se tato historka jistě vzpomene :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru