Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Režim

18. 03. 2013
1
8
946
Autor
Lucida

Náhled do mého psaní aneb školní sloh se mírně zvrtl.

Dosedl jsem na gauč a rozložil na stolku před sebou noviny. „Zrádci byli odsouzeni k trestu smrti,“ hlásal jeden z titulů přede mnou. „Usvědčily je záznamy z všechnovize,“ pokračoval druhý. Sáhl jsem po hrnku na stole a napil se studeného čaje. Už třetí rok, z celkových pěti let vlády, používali tajní všechnovize, důmyslné kamery skryté v domovech domnělých odpůrců režimu. Každý podezřelý byl sledován. Neudělali byste krok, aniž bychom to nevěděli.

Proč mluvím o nás? Dostal jsem se k tajným jen omylem, ale zaručilo mi to podstatnou výhodu. Tajní jsou naše policie, jsou to zmije, plazící se po ulicích, hledající svoje oběti, jsou nelítostní a krutí. Je pár vyjímek jako jsem já, sedíme v centrech, prohledáváme záznamy, pátráme po známkách odboje. Díky téhle práci můžeme podporovat naše. Děláme to tak od doby, co se všechnovize zavedly. Bylo to po prvním útoku na Vůdce. První roky byl relativně klid, ale po 27. říjnu už si nikdo nemůže být ničím jistý. Všichni teď žijeme ve strachu. Mocní rozpoutali krutý teror, a veřejná poprava je ještě to nejlepší, co vás může potkat. Vetšinou však skončíte v NVZOČ, nápravně výchovnému zařízení pro odbojově činné, nebo jak říkáme my, Smrťáku. Jejich úkol je vlastně jednoduchý, mají donutit vězně říct to, co po nich mocní chtějí.

Koukl jsem na hodinky, byl čas vyrazit. Odložil jsem tedy noviny a vstal. V předsíni jsem si vzal z věšáku kabát a klíče, otevřel dveře a vykročil na ulici. Bylo ještě šero a venku samozřejmě nikdo nebyl, takže jsem do práce dorazil přesně ve chvíli, kdy se střídaly směny. „Ahoj Franku,“ pozdravil mě kolega a zvednul se ze židle „jdeš tak akorát včas, právě odcházím.“ „Tak už zmiz,“ rýpl jsem si „rodina čeká.“ Rychle se sbalil, rozloučil se se mnou a nechal mě ve sledovně samotného. Sedl jsem si na svoje místo a zapnul obrazovku monitoru. Moje směna začala.


8 názorů

Lucida
21. 03. 2013
Dát tip

Alissa: To já jen tak...Spíš "pro zasmání"... :D

Tony.cs: Díky...  :) Já se asi rozvíjím o žánr vedle, ale tohle stejně byl spíš takový testovací kousek, jestli je, lidem obecně, příjemný to, jak píšu...

 


Tony.cs
19. 03. 2013
Dát tip

Já bych to rozhodně do kytek neposílal. Jako námět by to mělo svou hodnotu. Rozvinou se to může vždy. A mě se to celkem líbí *


Oldrich
19. 03. 2013
Dát tip

Taky to vnímám jako otřepaná. Velmi klasický motiv.

Tvoje zpracování pro mě nemá na víc nic.

Takže nic.


Alissa
18. 03. 2013
Dát tip

Á, tak to to celkem vysvětluje :-) A to se mi ani nezdá, že by se to zvrtlo. My jednou třeba psali popis na téma "Krajina, kterou jsem slyšel", byla to myslím Novosvětská a mě z toho, jako ostatně ze všeho, vylezlo vyprávění, takže já o zvrhávání školních slohů vím své :-)


Lucida
18. 03. 2013
Dát tip

Alissa: Opraveno... Jó na gramatiku jsem levá.. Moc jí neřeším prostě píšu a pak doufám, že mi to word opraví... (Jinak...K tomu tématu...Profesorka nám prostě rozdala obrázek postavy čučícído telky... Brali jsme George Orwella...)

 

Tangens_Omega36: Taky opraveno... S tématem počítám...Nehodlám o tom rozepisovat román... Prostě jsem se snažila držet se původní myšlenky... (viz odpoveď pro Alissu)


Alissa
18. 03. 2013
Dát tip

Pěkná momentka, naznačuje pár zajímavých věcí.

Dej si pozor na gramatiku - Tajní jsou naše policie (bez čárky), rychle se sbalil.

Jestli to byl školní sloh, docela by mě zajímalo, jaké měl téma :-) Je to pěkné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru