Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jakou zkušenost máte s poesií ve čtečkách?

20. 03. 2013
0
17
1125
Autor
Max Hutar

Často, když jezdím metrem, vidím lidi číst z matně mléčných displejů čteček. Zatím jsem si všiml jen prózy, sám čtečku nevlastním, ani jsem ji nikdy nedržel v ruce, ale možná vy ji máte?

Jestliže ano, četli jste už z jejího displeje poesii?

Čemu se to víc podobá, čtení básně na obrazovce, nebo papíře? Dá se to číst, nebo je to rušivé?

Dá se pro čtečku uzpůsobit typografie, odsazení atd., nebo tam prostě člověk text jen naleje?


17 názorů

JiKo
23. 04. 2013
Dát tip

si kupte tablet...tady to taky čtete z displeje a nevadí vám to :-)


Movsar
19. 04. 2013
Dát tip

úplně nejúžasnější jsou lidé, kteří mají čtečku s miniaturní lampičkou. prostě si vozí svůj malý čtenářský klub všude s sebou.

já bych ji nechtěl ani zadarmo.


jejdavilda
21. 03. 2013
Dát tip

Představa, že si v metru čtu poezii mě dojímá. Když čtu Zlatý výběr, skoro věřím, že v něm autoří píší


Háber
21. 03. 2013
Dát tip
nemám * nečítal som * ale keby som mal * čítal by som*

egil
21. 03. 2013
Dát tip

Jistě. "pdfka" (která plně zachovávají formátování konvertované předlohy - kupř. básní) umí všechny čtečky. Jinak jsou ale co do formátů mnohdy omezené - čtečky Kindle jsou např. výrazně zaměřené na formát mobi (to je dané s počáteční provázaností se serverem Amazon), čtečky Sony na formát epub. apod. Nejširší podporu formátů mají ( z těch lepších) čtečky Pocketbook, které umí přečíst i .doc nebo .rtf, a dokonce i dělit slova, což se pozitivně promítne do formátování řádků. 

Můžeš si velmi kvalitně zobrazit i scany originálních předloh, ale to má smysl u čteček s větším displayem.


Fruhling
21. 03. 2013
Dát tip

Mě to typografické rozházení dost vadí i v próze: takže ve čtečkách či mobilech čtu maximálně "užitnou literaturu" nebo kratší statě. 


čtečka? médium jako každé jiné...jaké formáty si do ní načteš, takové tam máš. Pro sdílení poezie mi to připadá jako dobrá cesta - pdf umí vyrobit skoro každý...rizikem je jen vítězství kvantity nad kvalitou, jako u všeho dostupného...


Max Hutar
21. 03. 2013
Dát tip

egil: Lze pdfko číst v té black&white čtečce, která nedráždí oči?

Talu ben Kohelet: Děkuji za pohled typografického snoba.

Dalo by se tedy vyvodit, že vzhledem k mnohačetnosti formátů nelze hovořit o hladké a jednoduché možnosti svůj veršovaný text distribuovat do čteček všech lidí?


Zdravím,jen bych chtěl upozornit, že některé čtečky (třeba Cybook Odyssey, kterou někdy používám) v některých případech nečlení text do veršů, poesie tedy může vypadat jako próza. Číst verše bez členění na verše a luštit z toho, co vypadá jako próza, rytmické kontury veršů, to je sama o sobě zajímavá zkušenost. Typ písma, velikost a podobné věci se nastavit dají, zalamování řádků záleží na formátu vloženého textu. Typografičtí snobové, k nimž patřím, musí vkládat text velmi opatrně a připravit jej předem na počítači tak, aby je aestheticky neurážel. Z čtečky čtu prosu i poesii, nepůsobí to na mne nijak rušivě. Ale mne vyruší máloco.Nějaká poesie byla spolu s jinými klasickými díly světové literatury do mé čtečky i vložena přímo výrobcem, tuším Květy zla a nějaký pradávný anglický, francouzský, německý, italský a španělský překlad Homéra. 


egil
20. 03. 2013
Dát tip

Vlastním čtečku od září 2011.

A čtení z displeje čtečky bych se čtením z monitoru počítače vůbec nesrovnával. Jsou to dvě zcela odlišné technologie... Na jedné straně podsvícené tranzistorové displeje monitorů (TFT), které jsou pro oči nestabilní a dráždivé, na straně druhé displeje s technologií e-ink, pracující s mikrokapslemi naplněnými černými a bílými částicemi (které se působením el. náboje přesouvají a touto cestou vznikají vzory - třeba text)...

Díky tomu, že je displej nepodsvícený a že čtečky pracují s jakousi elektronickou analogií pigmentu, výsledek je přesvědčivý a má jakost běžného tisku.

Ze čtečky čtu prakticky výlučně prózu. A pokud nějakou poezii, konvertuju do formátu pdf, protože tak je zdaleka nejlépe zachováno původní formátování textu...

Obecně - formátování textu je u e-čteček problém... Typografie apod. Alle to je na další/delší rozbor.


oran
20. 03. 2013
Dát tip

Polivka by nelhal.

 


hynajs
20. 03. 2013
Dát tip

"Mléčné displeje čteček lze v naší prodejně bezplatně vyměnit za prozřivé displeje počítaček!"

četl

dá se to číst a je to rušivé


Max Hutar
20. 03. 2013
Dát tip

To bylo v devadesátkách, dneska už je na to spešl zdířka.


oran
20. 03. 2013
Dát tip

mimon, kompjůtr nepodojíš vole :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru