Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MEZINÁRODNÍ DEN AUTISMU

04. 04. 2013
20
22
2206
Autor
srozumeni
V roce dvatisíceosm vyhlásila OSN druhý duben Mezinárodním dnem autismu. Oblékla ho celý do modré, symbolické barvy porozumění. A od té doby ho my všichni, co se okolo autistů a autismu motáme, slavíme. Jen doufám, že zvolený datum nemá žádnou záludnou i nezáludnou souvislost s předcházejícím aprílem. (Možná bych neměla být tak paranoidní). Chci se s vámi podělit o tento den a o slávu, které jsem měla možnost se zúčastnit. Celostátní organizace APLA (asociace pomáhající lidem s autismem) vyhlásila ,,soutěž o cenu APLAUS." Bylo možné nominovat kohokoliv, kdo se zasadil o osvětu autismu. Moje milé kolegyně dostaly šílený nápad nominovat právě mě. Chvíli jsem se rděla a říkala: ,,Ale né, co vás to napadlo...?" Poté jsem odkopla falešnou skromnost někam do kouta a došlo mi, že to vlastně tak šílené není. Jejich aktivitu v tomto ohledu jsem ocenila kladně. Vždyť například působením zde na písmáku, který vydatně ,,krmím" svým autistickým životem, plním bod osvěty do puntíku. Byla jsem porotou vybraná do finále. (Mám podezření, že se do finále probojovali všichni nominovaní). Měla jsem tak zajištěnou účast na akci spojené s vyhlášením vítězů v Praze. Ne, nevyhrála jsem. Ale ,,Čestné uznání za dlouhodobou pomoc lidem s autismem" a pár drobných věcných darů si našlo cestu i ke mně. Mám sice ze své podstaty a výchovy tendenci tento malý úspěch schazovat a bagatelizovat, ale vlastně je to jen o tom, jak neumím přijímat nějaké pochvaly. Pilně se tomu léty učím. Občas tak někdy někde z hloubi mé duše vyjukne již zmiňovaná falešná skromnost, která umí z člověka udělat docela slušného prapodiva. Ve skutečnosti si velmi vážím jak samotného ocenění, tak i nominace od mých kolegyň. Nemalé úctě se u mě těší i celá organizace APLA, která takovéto projekty vymýšlí a realizuje, čímž pomáhá nejen nám rodičům autistických dětí, ale i nám profesionálům, pohybujícím se ve světě bizardnosti pojící se ke všem poruchám autistického spektra. Vím, že sebechvála smrdí, ale právě proto, že mé ocenění je výsledkem celého kolektivu lidí, s kterými se denně setkávám, měla jsem potřebu se zde zmínit.

22 názorů

srozumeni
15. 04. 2013
Dát tip
Dekuji Ti kolousku.

koloušek
15. 04. 2013
Dát tip

Zasloužené ocenění a přidávám se ke gratulantům.T*



srozumeni
08. 04. 2013
Dát tip
Petře díky.

srozumeni
06. 04. 2013
Dát tip
Jejdo,dekuji moc.

jejdavilda
06. 04. 2013
Dát tip

***


srozumeni
05. 04. 2013
Dát tip
Panenko,jsi hodna,moc dekuji.

Jsem ráda, že jsi se zmínila! Podle mě si ho nikdo více nezasloužil a i když jsi nevyhrála - u mě jsi jednička. Děkuji ti za to. ***


srozumeni
05. 04. 2013
Dát tip
Petre a gabinko,moc a moc dekuji. Hezky den.

gabi
05. 04. 2013
Dát tip

Stavák to napísal presne, tak ja už len *


Petr.II
05. 04. 2013
Dát tip

jo, .. co bych řekl, už bylo řečeno .. *  :)


srozumeni
05. 04. 2013
Dát tip
Vašku díky, Tvoje slova mě moc těší. Romane a Evženie, i vám moc děkuji za uznání.

Pokud si někdo zaslouží uznání, pak jsi to ty. *


Stavák
04. 04. 2013
Dát tip

Jirčo, já si tě též cením, ale především si tě vážím.

Vážím si všech lidí, jako jsi ty, ale hlavně si vážím toho, že ještě zde dokážeš po práci a "starostech v rodině" ..o autismu psát.

Poznal jsem tady opravdu hodně milých lidí.

Ty jsi z těch lidí mně nejmilejší*.

Tvé ocenění je zasloužené a na správném místě! A já ze srdce ti ho přeju a gratuluji!!  (a myslím si, že hlavní cena je pro vás pro všechny, kteří se staráte o tak nemocné lidi.. protože takových lidí moc není)

Tip***


srozumeni
04. 04. 2013
Dát tip
Alexko moc dekuji.

Alexka
04. 04. 2013
Dát tip

Jsem rádá, že jsi měla potřebu se zmínit  a já ti tak můžu gratulovat :)


srozumeni
04. 04. 2013
Dát tip
Petre diky.

Vampirelord
04. 04. 2013
Dát tip

Je pravdou, že díky Tobě jsem se trochu k autismu přiblížil, neboť vždy to pro mne bylo tak vzdálené jak počasí na ostrovech v Tichém oceánu. Za to děkuji, Ty jsi tím dalekohledem, který mi vše přiblížil. Takže je dobře, že Tě ocenili....já si Tě za to co píšeš cením již dlouho....:-)***T


srozumeni
04. 04. 2013
Dát tip
Mooc dekuji Alegno.

Alegna
04. 04. 2013
Dát tip

ocenění je zasloužené, ano, přiblížila jsi nám život autistů a hlavně jejich blízkých a já Ti gratuluju*************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru