Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tralala

Výběr: vk
14. 04. 2013
14
22
3780
Autor
dajakbol

Aj o mňa sa už pokúša tá droga:
navštevovať a živiť psychológa,
nepripúšťať si zdravý rozum
ani len ako milé kuriózum.

Milujem country, farbu hnedú.
Inak už, myslím, nemám žiadny neduh.
Mám len sny plné zadkov, pŕs a vagín.
A do všetkého trepem Maggi.

Hrbím sa. Dumám, čo je vôľa Božia
(niečo by o tom vedel Juraj Dóža)...
Utriem si sopeľ. Vonia obed. Kto je v cieli,
je teraz nevyhnutne osamelý.


22 názorů

nenapadnuteľný rým bez pointy = 0 bodov,rým svojský s pointou = prelet nad všetkým...vďaka

srozumeni
02. 05. 2015
Dát tip
Líbí se mi. Jen váhám, jestli Ti dát tip, protože poruším to krásné číslo 1000 tipů. Co se dá dělat...***

dajakbol
03. 08. 2013
Dát tip

Whispe, sú básnici, ktorí ma väčšinou svojej tvorby míňajú, akokoľvek otvorený im idem oproti, ale zase sú schopní aj básní (hoci ich je len zopár), kvôli ktorým by som prisahal na ich genialitu a ktoré nepokryte milujem. To je asi prípad Wernisch a ešte Miroslav Holub. Tak to len tak naokraj, že mi to prišlo na um:)


mně naopak taková série jmen může přijít zajímavá. - když se nijak nebude zastírat, že je to záměrný prvek, například, vmontovat do básně nějaké jméno s odkazem rozšiřujícím význam básně, přesunuje se zajímavost právě i na ten soubor jmen. - to opakování, přiznané a očekáváné, získá jiný smysl. - vzpomínám, jak různé jmenné aluze využívá I. Wernisch. tam by se také mohlo na první pohled mluvit o manýře, ale ve výsledku to míří dál. - je to významový i stylistický nebo kompoziční prostředek.

v případě Tvého textu je to moje neznalost, podívám se na to. 


dajakbol
03. 08. 2013
Dát tip

 Whispe, Juraj Dóža je historická postava, ktorej smť nestavia Boha do najlepšieho svetla,  tak sa nádejám, že ani potreba rýmovať nápadito, nemala za následok vyprázdnený ornament, samoúčelný rým. Na druhej strane je pravda, že práve v básničkách z tejto série mám v rýmových pozíciách dajaký zvýšený výskyt mien. Už je to celkom pestrá kolekcia osobností (Zane Grey, Benny Goodman, Martin Vlado, Pavol Hudák, Juraj Dóža...); azda ich pripomínam odôvodnene a funkčne, ale sľubujem, že sa budem trochu krotiť, než sa z toho stane maniera a prehľadný trik.

Ten Dóža:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_D%C3%B3%C5%BEa


závěr mě rytmicky vykolejil, snad záměrně, nevím. - jinak ovšem tvoje klasická poloha, jak jsem ji poznal. - lze to číst s potěšením i se zvědavostí. - maggi se mi líbí. - první dvě strofy se mi zdají být nápaditější, pokud by bylo třeba srovnávat, ale na věci to nic nemění. - "Juraj Dóža" je konkrétní aluze, nebo jakékoliv jméno? (v prvním případě mi nejspíš unikl kus významu básně)


vlčice
27. 04. 2013
Dát tip

tralala palko :-)


Háber
24. 04. 2013
Dát tip
veselé predsTavy *

dajakbol
20. 04. 2013
Dát tip

Safián, mám asi tak tri kratochvíle, ktorým sa oddávam, keď sa potrebujem presústrediť, odpútať od problémov s holou existenciou: čeština, kravatové uzly a teoretické príručky o poézii. Pri tom poslednom mávam na pamäti Skácelov výrok: „A kdo podceňuje teorii, je hlupák. Kdo ji nadřazuje citu a instinktu, je dvojnásobný hlupák. “ Na tom sa asi zhodneme:)


dajakbol
20. 04. 2013
Dát tip

Vk, no... to urbanovské gesto tam asi je, vlastne už po prvej zbierke som trochu tŕpol, či mi ho kritika nebude vyčítať, na počudovanie, nestalo sa, azda prevážili iné tóny, odtiene a tiene. Ono ak dnes niekto cíti istú duševnú spriaznenosť s Urbanom a tiež chce viazaným veršom referovať o prežívaní svojej skutočnosti, má celkom slušný problém niečim to urbanovské gesto... hm, substituovať. Alebo ho nejako prekonať. Urban sa javý ako epigónsky atraktívny. Mňa azda zachránilo len to, že som nikdy nežil v Bratislave  ani žiadnom inom väčšom meste a moje trampoty boli predsa len (aj) inej povahy. To taký Miro Mališ (Budeme si musieť zvyknúť... jazdiť na kolotoči) ten dostal za svoje prehľadné inšpirácie Urbanom od Šranka v ktoromsi staršom RAK-u riadne vyžrať. A to roky po tom, čo aj samotný Urban musel stráviť mimoriadne nepriaznivé recenzie na svoju poslednú zbierku http://www.dotyky.net/?p=6332


Safián
19. 04. 2013
Dát tip

Všechno, co říkáš, beru. Osobně tolik nevěřím na poetiky od renomovaných profesorů.  Často mi připadají jako vůz zapřežený před koněm. Že je poslední rým funkční atd,atd, je jasné. Mně se nezdá jeho zvuková stránka. Jako by mi s ní najednou utíkala celá báseň.


dajakbol
18. 04. 2013
Dát tip

Adien, Safián... hm, proti pocitom ťažko dajako účinne argumentovať.  Metrické vzorce, poučky, normatívy  sotva báseň v očiach (ušiach) čitateľa vylepšia... Nechce sa mi veriť, že by nebolo jasné, o čo mi ide,  že by nebola citeľná „intence k vyrovnání rytmického slovníku verše a neveršované řeči, intence v žádném jiném metrickém útvaru, než je neortodoxní jamb s volnými incipity, prostě nedosažitelná“ (Červenka). Na posilnenie tohto zámeru v básňach z tejto série ešte upúšťam od izosylabizmu. Do kontrastu k tomu zasa staviam primitívnu rýmovú schému, lebo ma proste dráždi jej ľudová bezprostrednosť, prostota, až „bezelstnost“ povedal by som po vašom.

Ten posledný rým je, aký je. Ak by som vôbec neveril, že je použitý funkčne, že má svoj obsah navzdory druhovej obyčajnosti, neťahal by som ho do básničky.

Býval som mladší a vyskúšal som si pri tom i disciplinovanejšie jamby, tradičnej, bezpríznakovej dĺžky – úplne klasický háv. A myslím si, že to nedopadlo najhoršie http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=327957&pg=5& a vedel by som sa k tomu vrátiť, no ale nechcem, zatiaľ.


Safián
18. 04. 2013
Dát tip

Připomněl bych naši debatu o jambu.

Zdá se mi, že ti přece jen nesedí tak, jako trochej. Možná je to délkou verše.

Nelíbí se mi závěrečný rým.


verulinda
17. 04. 2013
Dát tip

mně se to líbí a ty chutě spolu s chutí Maggi, to mne pobavilo *


vk
16. 04. 2013
Dát tip

som to zahmlil, myslel som to takto:

dobrá ako vždy (až na ten rým s Maggi, nejako sa mi včera nepozdával - ale dnes sa mi už zdá v pohode, nejako sa mi prepojilo s obedom pre jedného)

(ďalšia myšlienka)

okrem toho som si pri čítaní spomenul na Urbana, také podobné gesto, výraz


dajakbol
15. 04. 2013
Dát tip

...A vlastne to Maggi nemuselo byť v rýme. A potom teda kde? Vyklop to!:)


dajakbol
15. 04. 2013
Dát tip

Vk: ajaj, to je dosť výrazný rým, šlohol som ho Urbanovi? Ak áno, určite to prepracujem, i keď mi za ním (tým rýmom) bude ľúto.  Priznám sa, že od Urbana dosť dobre poznám len jeho rané zbierky Dnes nie je Mikuláša a Malý zúrivý Robinson, tie sú podľa mňa skvelé a v tých sa ten rým nevyskytuje, hoci ruku do ohňa za to predsa len nedám, minimálne, kým si to neoverím. Azda Snežienky & biblie, tam sa Urban dosť rozrýmoval, ak si dobre spomínam, ale na samotné rýmy si už nespomeniem, k tej knihe som sa už nevrátil, niečo ma po prvom čítaní odradilo (možno by stálo za to zistiť čo, a či to tam ešte je:)).


Vampirelord
15. 04. 2013
Dát tip

Sny mám rovnaké.......***T


vk
15. 04. 2013
Dát tip

dobrá ako vždy (až na to Maggi), spomenul som si na Urbana


Čudla
15. 04. 2013
Dát tip

Mě se to líbí. *


Zbora
15. 04. 2013
Dát tip

*


Adien
15. 04. 2013
Dát tip

Abych byla trochu kritická - zdá se mi, že není tak dobrá jako meruňky a Príprava na zimu, a navíc mám trochu tendence některá slova číst jakoby česky a proto mi ze začátku neseděl rytmus, a pořád se mi trochu nezdají ty dlouhý slova v první sloce, ale jako vždycky je celková kvalita tvojí tvorby schovaná v pointě na konci, proto tip a vzdech a do Prahy přijedu .-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru