Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton bramborový

09. 05. 2013
2
3
1524
Autor
kuča

A dojídat!

 

   Tak dlouho jsem remcal nad kvalitou sobotního oběda, až jsem spolu s kuchařkou zřejmě neodvolatelně urazil i všechny poživatiny předložené na talíři; jen tak si dovedu vysvětlit následující chvíle, ve kterých se mi jeden z promaštěných bramborů rozhodl pomstít a s očividným souhlasem celé jídelní porce nekompromisně přistál v mém klíně. Jelikož se mi rozvařený atentátník drze rozsypal mezi prsty, byla způsobená škoda vskutku nepřehlédnutelná - šklebící se mastnou skvrnu v oblasti pravého třísla rozhodně nebylo možno ignorovat. Setřásl jsem vyskočivší součást okopaniny z kalhot a vzteky bez sebe ji zadupal do podlahy…

   Aby nedošlo k mýlce, já brambory rád, já brambory můžu. Jen těžko si lze představit českou kuchyni bez tohoto zástupce lilkovitých. Brambory jsou totiž univerzální potravinou - placky, kaše, škubánky, šišky; možno je konzumovat zapečené, osmažené, vařené, jak je libo. Pocházejí z Jižní Ameriky a už pro staré Inky měly zcela nezastupitelnou úlohu; bez nich by tato civilizace zřejmě vůbec nevznikla. Indiáni uměli z brambor vyrábět všechno možné, včetně piva, naši předkové zašli ještě dál a již tak pestrou nabídku rozšířili o užitečný škrob a zejména blahodárný rum. Pašáci!

   Je zajímavé, že proslulý léčitel páter Ferda tuto plodinu příliš nedoporučoval. Tvrdil, že pojídání brambor vede k postupnému ucpávání žil a cév, neboť hlízy obsahují jed solanin. Dobrou zprávou je, že nežádoucím účinkům solaninu lze čelit zvýšeným přísunem česneku a zejména kmínu. Tož, hospodyňky, s kmínem nešetřete a na množství nehleďte!

   Nejstarší zmínka o bramborech v českých zemích je už z roku 1623 a hovoří o jejich podávání na stole pana Viléma Slavaty. (Ano, to byl jeden z mužů, kteří se v roce 1618 zúčastnili tehdejší šlechtické adrenalinové kratochvíle s názvem "Třetí pražská defenestrace".  Bohužel, právě on, pan Jaroslav Bořita a písař Fabricius, se tehdy ocitli v rolích nedobrovolných průkopníků parašutismu bez padáků, nicméně všichni patnáctimetrový pád z oken Pražského hradu bez větší úhony přežili.) Ve velkém se začaly brambory v Čechách pěstovat a používat jako potravina teprve v druhé polovině 18. století v souvislosti s pruskými (braniborskými) válkami. A odtud pak i postupným zkomolováním dospěli Češi k názvu této pro ně nové plodiny - brambory.

   Právě jedna z výše zmíněných válek je i dnešními historiky běžně nazývána jako "Bramborová", což jen potvrzuje významné postavení této plodiny v měřítku téměř celosvětovém. Pomíjivá letní okurková sezóna? Pchá! Je tu přece celý bramborový věk! Vzpomeňme ještě sportovního termínu "bramborová medaile" a už raději dost. Nebo z toho všeho budeme mít v hlavách úplnou bramboračku!


3 názory

kuča
09. 05. 2013
Dát tip

Já cizí ženy nekontaktuji. Žena mi to zatrhla.


Kočkodan
09. 05. 2013
Dát tip
Poslal jsi avízo Evzenii Bramburkové?

uplatnily se i v bižuterii, viz slavná pohádka:...postavil je před krále: nesu vám ty korále!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru