Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Formátování textu

12. 05. 2013
0
35
1914
Autor
lenkak

Mám jediná problém s formátováním? Jestli ano, mohl by mi někdo poradit, jak docílit odsazení odstavce při vkládání textu a jak zmizet velké mezery po použití enteru?
Stejně tak při vkládání komentářů, tam zase netřeba enter používat, neboť je pak text stejně slitý v jeden celek.
Díky! :)


35 názorů

lenkak
26. 05. 2013
Dát tip

A příspěvky si budeme posílat poštou, hej? :)


Lakrov
17. 05. 2013
Dát tip

Čím déle si hraju se vstupním rozhraním Písmáku, tím více zjišťuji, jakej je to bastl. Zas aná java, zas a nej pokrok :-)


Lakrov
15. 05. 2013
Dát tip

>...původním povoláním ajťák...

I současným (nebo spíš současným, protože dříve, v minulém století, se používalo jiné názvosloví -- výpočetní technika, programátoři, hromadné zpracování dat...). V současnosti jsem DBA a to, co se "kolem počítačů" děje na povrchu, mě spíš nezajímá nebo dokonce obtěžuje :-)

Pro případné zájemce o tento způsob vkládání textů (vhodné především pro delší prózu) přidávám ještě další dva odkazy.

V prvním z nich http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=428538 je výsledná podoba html textu (z mého předchozího odkazu), vložného přes vstupní rozhraní Písmáku jako "Source" a "Neaplikovat výchozí formátování". Tj. takhle by měl na Písmáku vypadat výsledek, pokud ten můj vzorový HTML-text správně vložíš.

Ve druhém http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=428539 odkazu je pak shell-script (fungující na většině operačních systémů typu UNIX -- též Linux), jímž byl "plain-text" zkonvertován do (mého vzorového) HTML. Jako "příznak" odsazení nového odstavce od levého okraje byly v tom plain-textu použity 2 mezery na začátku řádku zamýšleného odstavce. Viz (druhý) "ed" příkaz:

1,$ s/^  /<P>  /

(On toho ten shell script dělá podstatně víc, než jen odstavcování)


lenkak
14. 05. 2013
Dát tip

Jé, paráda, děkuju, nějak se s tím zkusím poprat!Ale původním povoláním jsi ajťák, že? :)


Lakrov
14. 05. 2013
Dát tip

Text, ležící na následujícím odkazu, je HTML textem, který můžeš nabrat do clipboardu (tj. označit myší), uložit jako soubor lokálně na svém PC a otevřít v prohlížeči, aby bylo zřejmé, jak bude prohlížečem interpretován.

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=428478


Lakrov
14. 05. 2013
Dát tip

Zkouším sem vložit krátkou ukázku HTML-textu s CSS, ale vstupní rozhraní pro komentáře (kritiky) jej taky nějak mrší (spolyká některé HTML-tagy).

Zlusím ještě, jak by to vypadalo poslané jako soukromá zpráva.

Nebo to uložím jako samostatné dílo a sem pak dám odkaz.


lenkak
13. 05. 2013
Dát tip

Lakrov, moc děkuju- HTML si musím ještě nastudovat, to je zatím pro mě španělská vesnice, ten jeden tag na vložení odkazu mám napsaný v taháku :) Ale manžel mi pomůže. Díky!


StvN
13. 05. 2013
Dát tip

hynajs, ty nepatris nikam. 


hynajs
13. 05. 2013
Dát tip

stvn: asi nepatřím mezi všechny, páč já tento problém nemám


Lakrov
13. 05. 2013
Dát tip

Chceš-li mít text upravený tak, jak uvádíš,  tedy jako je tomu zvykem v tištěných knihách (zkus nahlédnout do některé z mých povídek), dosáhneš toho tak, že grafickou úpravu textu odladíš už lokálně "na svém prohlížeči" a do Písmáku vkládáš až hotový HTML text. Ve vstupním rozhraní Písmáku pak Označíš:-- "Source" (vlevo nad vstupním polem) a  -- "Neaplikovat výchozí formátování Písmáka na toto dílo" (vlevo pod vstupním polem).

K vlastnímu zformátování HTML textu tak, aby byly odstavce (nebo třeba přímé řeči) uvozeny "dstavcovou zarážkou" ( tj. odsazením od levého okraje) lze úspěšně využít CSS ("CaScade Style"). Dřívější verze Písmáku umožňovala vkládat také hovové (zformátované) texty z MS-Wordu nebo OpenOffice (LibreOffice). Současná verze tohle sice nabízí také, ale sloveso, vyjadřující co vstupní rozhraní Písmáku s takto sofistikovaně formátovaným textem provede, je nepublikovatelné.


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Jsem si vzpomněla na pana Mrázka, teda Rádži Kamila, v Obecné škole- ale ten uměl oběma nohama jen jedno slovo, to nebylo ono. A jde to nohama líp než rukama, psát každou něco jiného?Peťo, třeba bude o ten čásek lepší, pěkně uleželá :)


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

No já si říkala, že by to byl dost kumšt! :)

Pojďme dolovat- můzu myslíš?


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Já si píšu nejvíc do sešitu, ty jo, rovnou sem, to si u sebe neumim představit :)Snad zas na mě můza sedne, abych to mohla brzo vyzkoušet. Ještě jednou děkuju :)


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Ahoj :) Aha, děkuju moc- to mi uniklo- červenou čáru vím, zkoušela jsem všechno, ale kliknout na ní pravým mě nenapadlo. Jsi dobrá duše Písmáka :)


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Zatím ne, díky za optání.


StvN
12. 05. 2013
Dát tip

Euthanasii jsi zkusila?


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

To byla řečnická :-)


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Díky! Nebyla jsem si jistá, jestli jsem vyčerpala všechny možnosti.


StvN
12. 05. 2013
Dát tip

Ostatně zajímala by mě úvaha, která vede autorku tohoto textu k domněnce, že je jediná, kdo má tento problém. 


StvN
12. 05. 2013
Dát tip

Všichni mají tehle problém. Stejně jako rts i nedostatkem inteligence. Klasický Písmák.


lenkak
12. 05. 2013
Dát tip

Zkus začít nohama psát, to je taky velmi bohulibé, a můžeš třeba trénovat na tom, jak mi poradit ;)    (Básně jsou šumák, jde mi o prózu)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru