Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O lidech (a psech)

16. 05. 2013
13
13
1575
Autor
Marcela.K.

„Lidé? Je jich myslím šest nebo sedm. Je tomu mnoho let, co jsem je spatřila. Kdo ví, kde jsou. Vítr jimi povívá. Nemají kořeny a to jim velice vadí.“ Antoine de Saint-Exupéry

 
 
„Já to nechápu?!“
Matka zvedla oči od háčku, na nose brýle. Přes jejich horní okraj se zadívala na dceru: „Copak?“
Ta seděla vedle ní v křesle, před sebou otevřený notebook.
„No, tohle. Já Ti to  přečtu -  Bígl Barney hledá nový domov, kde by na něho měla nová rodina dostatek času a prostor jak na běhání, tak pro mazlení. Je mu cca 5 let, vzali jsme si ho z útulku, proto není upřesněn věk. Bohužel na něho nemáme dostatek času, jak jsme chtěli, tak se mu snažíme touto cestou najít novou milující rodinu, aby nemusel zpět do útulku do kotce …Měli jsme ho 2 roky, ale není moc vychován. Do nové rodiny dostane své věci…. Chápeš to?!“ otočila se k matce a natočila k ní notebook tak, aby si mohla prohlédnout fotku psa na monitoru.
„Někdo si pořídí bígla, pak ho omrzí, tak ho strčí do útulku, tam si ho vezmou další lidi, po dvou letech je přestane bavit…Copak tohle jde?! Ty lidi jsou blbí, nebo co?!!“
„Pokud vím, tak jsi včera vyhrožovala Mavině, že půjde taky do útulku.“
„Jo, protože mě naštvala, jak ti rozkousala ty sazenice keřů od tety. Ale to bylo, jen aby věděla, že zlobí! Nikdy bych ji tam přece nedala! Ty jo?“
 
Matka sundala brýle a položila ruce s háčkováním do klína: „ Ne, nedala. Když si člověk pořídí psa, musí počítat i s tím, že občas něco zničí. Je to někdy potvora rozmazlená, ale když se pak podívá těma očima…“
„No, vidíš. Já to nechápu, jak někdo může mít chvíli psa a pak ho klidně opustit?“
„ To je dobře, že tohle nechápeš,“ řekla matka a opět si nasadila brýle na nos.
Mezi očka pak vháčkovala několik úsměvů.
 
Zastavila se na chvíli a opět pohlédla na svoji dospělou dceru. Ta už zase, s notebookem na klíně, byla ve virtuálním světě.
„Jsi zodpovědný za to, co jsi k sobě připoutal…správně vidíme jen srdcem…“ ne nebylo to nadarmo, že čítávala své holčičce před spaním Exupéryho Malého prince.
Vydala se po cestě lemované vzpomínkami. Oblíbila si ruční práce už dávno v mládí. Vplétala do svých výtvorů své sny. I teď se vracela, aby se zastavila na půli cesty.
Opustit přítele?  Jaké to je? Na to musí být nějaký zmutovaný gen. Mít rád a pak „zapomenout“…
Tři roky, pět let… copak je možné takhle si“ hrát“?
Ne, ona by nikdy psa do útulku nedala...
 
 
 
 
...a od jisté doby si už dává hodně dobrý pozor i na lidi, které si pouští do svého života.
 

 

 


13 názorů

Kočkodan
19. 05. 2013
Dát tip
I já se rád stanu clenem fanklubu vety "Mezi očka pak vháčkovala několik úsměvů." A psíky miluji

Marcela.K.
17. 05. 2013
Dát tip

guy, budu se těšit - i když nevím o čem chceš polemizovat.

 

Jani, dík...taky se mi ta věta líbí a moc mě potěšilo, že i Tobě :-) Budu se snažit, už je načase...

rupe, divila bych se, kdyby sis nedokázal přečíst, co píšu a těší mě to, že rozumíš i nepsanému...dík

 hanko...dík :-)

Lakrov, ano, i já doufám, že lidí, kteří prominou svým zvířecím miláčkům ledacos, je většina, ale o nich tento text není. Možná bys měl číst pomaleji...


ruprecht
17. 05. 2013
Dát tip

Podle mého to není zamyšlení nad tím, jak se lidé chovají k domácím mazlíčkům. A Písmák taky není to pravé místo, kde to máme řešit. Tak tedy: podle mého názoru je dílko napsáno čtivě a obratně. Líbí se mi tvoje dialogy. Navíc tuším, kam (na koho) míříš závěrečným posláním.


Janina6
17. 05. 2013
Dát tip

"Mezi očka pak vháčkovala několik úsměvů." To je krásná věta! Víc takových vět... a úsměvů mezi očky :-)


guy
17. 05. 2013
Dát tip
Je to dílo vybízející k polemice, až budu mít k dispozici přiměřený časový prostor, tak se ještě vrátím. Teď akorát jeden osobní poznatek - čím více škod je psem napácháno, tím lépe se na něj vzpomíná, například při pohledu na ohlodané trnože a nohy stolů, lavic, židlí & spol. :-)

8hanka
17. 05. 2013
Dát tip

take velmi blizke citanie...aj komenty...


Marcela.K.
16. 05. 2013
Dát tip

Diano, ani takhle jsem to nemyslela :-) Šlo mi spíš o "přátele", než o rodinu a ten "útulek" měl být v uvozovkách...ale dík za úsměv.


Diana
16. 05. 2013
Dát tip
Kdyby mne rodina "strčila" do hospice Sv. Alžběty v Brně, ještě bych poděkovala. Znám to tam a je tam krásné prostředí. A ještě znám jedno takové požehnané zařízení v Rajhradě. Někde se to už naučili... :-)

Impresse
16. 05. 2013
Dát tip

*


Marcela.K.
16. 05. 2013
Dát tip

Diano, máš jistě pravdu, ale já tím svým dovětkem mířila jinam...pouštím si do života už jen takové lidi, co mě po pár letech nestrčí do útulku :-)

Díky za zastavení, komentář.

gabi, Tobě taky.

 

 

 


Lakrov
16. 05. 2013
Dát tip

I našim zvířátkům bylo občas vyhrožováno, někdy se dokonce ocitla na přechodnou dobu "ve výkonu trestu" -- obvykle za nekontrolovanou (nebo možná cílenou) činnost koncové (výstupní) části těla. Brzy to však pominulo a doufám, že podobně odpouštěníschopných lidí je většina; ačkoli si mnoho z nich neuvědomuje paralelu s růží nebo liškou, sepsanou před (téměř) sto lety.


srozumeni
16. 05. 2013
Dát tip
Krasne,a jeste se mi libi jak vhackovala usmev...,a i se mi libi,co napsala Diana,proste mate moc hezke postrehy...***

Diana
16. 05. 2013
Dát tip
Je to tak. Je snadnější mít rád psa, než některé lidi. Není problém postarat se dobře o psa až do jeho smrti - a je někdy velmi těžké snést člověka i jen několik hodin denně. Ale musíme se snažit ...:-)******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru