Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězda Třetí galaxie

03. 06. 2013
5
10
2208
Autor
Movsar

Ač nejsem odborník přes populární hudbu, dovoluji si odhadnout, že prvním hitmakerem usilujícím o ekologickou osvětu byl Michal David. Kdo se zaposlouchal do jeho písně Třetí galaxie, pozorně, neomámen skepsi kolou (z Johnova Mementa víme, že jde o směs coca-coly a podomácky vyráběného opiátu, oblíbenou na pražských diskotékách období normalizace), musel registrovat řadu radikálních prohlášení: David v několika minutách a větách odsoudí automobilismus, smog, spěch, zamoření řek i oceánů a macešský vztah k živé přírodě vůbec. A jako řešení nabídne příklad hvězdy z Třetí galaxie. Hvězdy jasné jak den, jak úsměv dívek a žen.   

Kromě ekologického apelu je ovšem Davidova píseň zajímavá i tím, že kód populární hudby prolamuje i hlubokým filosofickým postojem. Citujme ale samotného interpreta: Hmmm jsijsijsijsijsijsi v moři aut holé nic. Ano Michal David jako první populární zpěvák sáhnul k negativnímu existencialismu a skepticky konstatoval, že člověk je pouhé nic.

Ovšem ani to by ještě nebylo tak zajímavé, nebýt melodie, která celou píseň nese. Michal David se projevil jako poučený čtenář Nietzscheho, když zvolil afirmativní tón, tón naprostého přitakání životu, tón dionýské slavnosti. Videoklip nás nenechá na pochybách: muž nevelkého vzrůstu, ale obří duše a radosti tluče do kláves, koupe se v paprscích stroboskopu a dává jasně najevo: je třeba žít! je třeba přijmout úděl! je třeba přijmout i to, že hvězda jasná jak den, jak úsměv dívek a žen je prostě příliš daleko! Ale ona tam někde je.

A komu by to nestačilo, ten si může dát skepsi kolu.   


10 názorů

Zuleyka
14. 11. 2013
Dát tip

Souhlas.

Ano myslím, že by si ženy na této planetě opravdu měly uvědomit, že jsou nositelky kultury a zemské energie(jelikož pracují se všemi živly právě v kuchyni), a jakou mají zodpovědnost vůči celé planetě.

Jsme učitelky lásky, a to je obrovská zodovědnost umět Milovat .

A pomoci těm kteří se nemají rádi, aby se neposuzovli, a nesoudili, a měli se rádi takoví jací jsouprávě pro to jací jsou. Když má k sobě člověk úctu, a má se rád tak jak je miluje, nepotřebuje nikomu ubližovat.

Svou upřímností a pokorou k sobě, přítomností a tvořivostí inspiruje a vybízí k tvořivosti všechny kolem sebe:-)

Láska Láska Láska !!!!!!


Lucie-at
03. 08. 2013
Dát tip

 pobavilo))


pampelin
23. 07. 2013
Dát tip

Domnívám se, že to je jen kreativní zkratka postoje k MD a nic nekrofobního se dít nebude.

 

We shall see, said Zen master


Movsar
22. 07. 2013
Dát tip

není nad lidovou tvořivost. ale zase, pokud vím, tak takhle skutečně, nejen recesisticky, zhanobili mrtvolu václava iv husité na zbraslavi. provází to legendy, mezi nimi i tato: prý ho vykopali a, již sami řádně podroušení, lili mu do úst víno se slovy: měl jsi ho rád za života, dej si i nyní. co plánue spolek symbolického s nebohým michalem učiniti? souhlasit s takovými akcemi ovšem nemohu.


pampelin
22. 07. 2013
Dát tip

To mi připomnělo, že na Hlučínsku existuje Spolek za zhanobení mrtvoly Michala Davida

 

Tož tak.


Žůžo průžo!

Movsar
24. 06. 2013
Dát tip

je to možné. už je to nějakých 20 let, co jsem ty knížky četl.


Lasy
20. 06. 2013
Dát tip

skepsi kola neni z mementa ale z deti ze stanice zoo


a proto je autor oblíben i dnes, kdy jiné laciné šlágry minulých dob už dávno odvál čas :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru