Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stíny horkého města

Výběr: Max Hutar
27. 06. 2013
13
9
1817
Autor
Movsar

Pražské Trinity

Hlavní nádraží je zóna neklidu. Vypadá to tu líně, ale to pod kloboukem atomového hřibu taky. Slunce se opírá do laviček, nenápadně, ale pak se stane něco a ze slunce je náhle "tisíc sluncí". Je čas vyklidit bitevní pole.

 

Výtah

Výtah sytila vůně ženy a čerstvých malin. Nadechoval jsem se jako potápěč při dekompresi. V tom divokém pohybu plic se mísila chuť žít a milovat s naprostou beznadějí. Stoupám, blíží se mé patro. Tak ještě naposledy.

 

Žíznící vojín

Do vagónu metra vpochodovala prsatá žena. Odkojila by klidně všechny cestující, a nepochybně si je svých možností vědomá: křivka jejího úsměvu i podprsenky, jež jak Atlas drží tíhu nebes, je plná pýchy. Ne, nejen ubohých cestujících vagón, ta žena by nakojila celou Rudou armádu. Vystupuje na Vítězném náměstí, jde vstříc soše žíznícího vojína.

 

Staroměstské náměstí o polednách

Sochu Jana Husa na Staroměstském náměstí lemují lidé. Nejde však o zástup věrných, kteří urazili tisíce mil, aby ulehli k nohám mistrovým. Jejich cesty určují bedekry, a ne touhy. Ach, ty věčné příručky k žití, kde je vše na dosah další stránky.

 

Braník o půlnoci

I Braník má svou midnight lady. Nejspíš nevešla a nevejde do žádného rádiového hitu, ale to nevadí, protože rytmu má sama v těle víc než dost. Chceš-li si dobře zatančit, tahle čtvrť je druhá Kuba: něco jako Salsa, spousta rumu a bezpečnost bez záruky. Ani se ti nebude chtít domů.

 


9 názorů

Max Hutar
02. 07. 2013
Dát tip

masakrosní skepse***


Movsar
28. 06. 2013
Dát tip

díky za čtení a povzbuzující komentáře.

l: obvykle hned, naťukám to do mobilu a odesílám pár přátelům. na truc všem těm strohým sms, které tak oklešťují komunikaci. nejinspirativnější jsou tramvaje a vlaky, to je takový exil pro básníky a bezdomovce, říkám si, o co se člověk ochuzuje, když ve městě jezdí autem.


Kapsa
28. 06. 2013
Dát tip

Tohle patří mezi ty nejlepší miniatury, co jsem od tebe četl


Lakrov
28. 06. 2013
Dát tip

Výstižné krátké postřehy z procházky (napadá mě, píšeš-li si každý hned na místě, nebo až všechny najednou, někde v klidu...). Zvláště oceňuji Žíznivého vojína a Braník.


Agibail
27. 06. 2013
Dát tip

moc fajn, ráda tě čtu ...*


Petr.II
27. 06. 2013
Dát tip

jo, ... *


srozumeni
27. 06. 2013
Dát tip
Jako lenkak...***

lenkak
26. 06. 2013
Dát tip

Výtah, Vojín, Náměstí...  Vždycky znova se obdivuju tvému umu!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru