Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pasodoble po kysucky

08. 07. 2013
2
5
924
Autor
les lilas

K samotnému príbehu netreba, dúfam, dávať vysvetlivky. Len chcem podotknúť, že súvislosť nadpisu a textu sa snáď bude niekomu zdať podprahová, preto to trochu rozpitvem. Po prečítaní človek získa celkový dojem, ktorý vyvolá obraz súperenia, či boja, tak trochu corrida či pasodoble, ktoré vlastne znázorňuje hudobne jej ducha. Ženské postavy sa ocitajú v antagonizme, i keď jemnom, no na konci ani tak nie jemnom, z čoho možno vyvodiť aj poučenie do života. Poviedka má okrem iných vecí znázorniť aj kultúrny rozdiel medzi vidiekom a mestom a psychologický skrat jednej z nich, ktorý s tým ladí.


5 názorů

Zuzulinka
15. 07. 2013
Dát tip

avi


Zuzulinka
15. 07. 2013
Dát tip

ano, ten vnitřní boj je důležitý, dokud se člověk nesrovná s minulostí, nemůže dál.. četlo se mi to celé velmi dobře, narozdíl od Lakrov naopak, možná o něco lépe jsem se cítila v té střední části, v jeakémsi vnitřním monologu oné ženy... která tady "na pokraji světa" hledá nový počátek*


les lilas
09. 07. 2013
Dát tip

:) Ďakujem za kritiku. Pasodoble má pripomínať skôr určitú beznádej, ako sa všetko točí do kruhu v tomto príbehu, je to súboj dvoch osôb, Oliny a žanety, zároveň aj stret dvoch kultúr, mestskej a vidieckej, už na prvý pohľad veľmi rozdielnych. Žaneta v tejto corride utŕžila porážku, no vo svojom vnútornom boji vyhrala.


Lakrov
09. 07. 2013
Dát tip

Úvodní a závěrečná "třetina" se čte lépe, než střední pasáž, ilustrující prostřednictvím retrospektivního děje Žanetiny myšlenkové pochody a povahové rysy. Střední pasáž by mohla čtenáře trochu nudit. Předpokládám však, že právě ona (střední pasáž) byla hlavní pohnutkou k sepsání téhle povídky. Ocěňuji úsměvné momenty (nová kuchyň a stará kamna) v úvodní "sondě do duší" obou protagonistek. A líbí se mi ten pomyslný kruh, který děj tohoto příběhu uzavírá. Končí právě tam, kde začal; snad aby se trochu podobal tanečnímu názvu, jenž zřejmě souvisí i s náznakem koridy v oné úvodní akční scéně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru