Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztraceno na slunci

12. 07. 2013
13
16
2596
Autor
Movsar

Cestáři

Chlapům s tílky a fortelnou náladou šumí tranzistor. Chystají se shrabávat tér, cestáři. Raději by se viděli na břehu moře, kde to šumí docela jinak a jinak i voní. Pili by barevné koktajly a nechali se pálit do nahých pytlíků. Sluncem přirozeně. Tady nemohou, co by tomu řekli motoristé. Chlapi s pytlíky od téru.

 

Mayflower

Ta tramvaj se kymácela jak Mayflower za štěstím. Po levoboku hlubočepské kopce, paleolitická stopa v krajině města, za zády brázda zvlněných kolejí. V podpalubí tucet puritánů a jedna dívka v krátkém triku. Že by narušitel? Ne, vystouplé kyčle ji prozrazují: i ona jede psát dějiny askeze a píle v odpolední směně. Už vidím břehy nástupiště.

 

Vegetarián Mike

V bezmasé jídelně Beas pracují samé těhotné. Život tu cirkuluje bez vraždění. V podobné jídelně, někde pod kalifornským sluncem, sedí i Mike Tyson. Po tom, co přestal jíst kilo syrového masa denně, došel prý zvláštního klidu. Chlapům v ringu už nevyráží zuby, namísto toho uzavřel smlouvu s Gaiou. A smlouvy se mají dodržovat, pacta sunt servanda.

 

Jan z Podolí

V Podolí křtí Jan. Jan je plavčík, má kožené sandály, široká ramena a živí se medem a brouky. Chtěl do ústraní, ale lidé si k němu našli cestu. Teď v létě se zástupy bosých ještě rozrůstají. Sycení přítomností proroka a chutí žlutých limonád, začínají tu nové životy. Tam někde v kopcích na druhém břehu možná už ale tančí dívka...

 

Strýček Josif

Je tu louka s květy. Na podobnou louku, doprostřed kopretin a zvonků, uléhal i soudruh Stalin s dětmi. Pro fotografy a malíře, říkají škarohlídi. Třeba ale děti miloval, a spolu s kobylkami těm maličkým ržál píseň léta. Malíři nemalíři. Dějiny nedějiny.

 

 


16 názorů

Max Hutar
24. 07. 2013
Dát tip

Poslední tři mi přišly jako levné travestie... žádný přesah, není z toho cítit potřeba o tom napsat.

Mayflower a cestáři už jsou lepší, ale stále to ještě není ono. Chybí vyhrocení. Méně barvotisku a více kritiky života by to chtělo.


Movsar
18. 07. 2013
Dát tip

ale já jsem za takový pohle rád, i za to dovysvětlení nyní. přemýšlím o tom, je rozhodně dobře se nějak se vzájemně inspirovat k přemítání, což jsi učinil a já, přiznávám, jsem to odsunul argumentem ad personam trochu příliš brzy.


StvN
18. 07. 2013
Dát tip

Za prve bych rad zduraznil, ze nehodnotim tebe jako autora, takze v tobe pokora byt klidne muze, ale rikam, jak na me pusobi ten text, a jaky mam dojem ze cteni. Urcite nejsem jediny, kdo to tak citi, jenze lidi, kteri to tak citi, te proste nectou, cimz padem tady pod dilem vidis vicemene pozitivni ohlasy, coz je v poradku. Mas sve ctenare, kteri ti to sem pisi. Nedava obycejne smysl, aby lide cetli neco, co jim vadi, aby to cetli opakovane a opakovane se k tomu vyjadrovali. Ty ses prece celkem chytrej kluk, tak ti tohle musi byt jasne. Ja ti sem obcas napisu proto, abys mel moznost svuj text nahlednout z jineho uhlu. Ale nakonec mne osobne nezalezi na tom, jestli ma muj komentar nejaky efekt na tvoje psani. To je na tobe. Zalezi mi ale na tom, kdyz uz sem v dobre vire neco napisi, aby to nebylo dezinterpretovano. Ty ses rozhodl, ze muj komentar budes soudit tou optikou, ze jsem jediny exot, ja to naopak beru tak, ze mam trochu jiny cit pro jazyk nez bezna ctenarska populace a ze ti tim mohu treba i trochu pomoci. 


Janina6
17. 07. 2013
Dát tip

Zabrousila jsem sem náhodou, ale musím říct, že StvN není jediný, na koho z tvých textů vane póza. Někteří, jako já, to neřeknou, ale přestávají je číst.


Movsar
16. 07. 2013
Dát tip

díky přátelé za čtení a vzkazy. stvn: tak příště přidáme víc pokory. :-) ba ne, nemyslím si, že by ve mně nebyla, a už vůbec mi nejde o to někoho urazit. a ti cestáři? vše bylo myšleno v dobrém. zdá seale, že jsi jediný, kdo ty texty čte právě takto, s jakýmsi mravoučným předporozuměním.


e.eucrow
14. 07. 2013
Dát tip

jo. velmi dobre*


Kočkodan
13. 07. 2013
Dát tip
Bud si jist, ze jsem po prectení tvého dílka pranic nezalitoval casu takto stráveného.

HedaN
13. 07. 2013
Dát tip

Život tu cirkuluje bez vraždění. :-)) ale i Josif to určitě myslel dobře, proto ho doteď ještě polovina Gruzínců zbožňuje - jen, že razil tezi - Když se ti nelíbí v ráji na zemi, tak tě k tomu donutíme nebooo ... StvN je vůl!


Kapsa
13. 07. 2013
Dát tip

Líbí...


StvN
13. 07. 2013
Dát tip

Prestylizovany. Pozersky. Schazi tomu prirozenost a rekl bych cosi jako pokora. Prijdes mi jako clovek, co chodi po svete odstreluje lidi na potkani a pak ukazuje tyhle zarezy na pazbe. 


Agibail
12. 07. 2013
Dát tip

úžasný, jak dokážeš několika řádky čtenáře zaujmout ...*


Čudla
12. 07. 2013
Dát tip

Aleš to řekl i za mě. *


... na druhém břehu možná už ale tančí dívka...

Skvělé.


nejvíc Jan... ale všechny parádní, jako by se při čtení zastavil čas.


srozumeni
12. 07. 2013
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru