Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STRACH MÁ VELKÉ ZUBY

18. 07. 2013
24
29
2336
Autor
srozumeni
Po několika dnech svíravého pocitu okolo žaludku z nadcházející zubní prohlídky, mohla jsem si dnes zase oddechnout a těšit se na chvíle a dny příští. Kdykoliv se totiž objednám k zubaři, přestávám s blížícím se termínem žít a jen živořím a vegetuji. Den před dnem ,,D“ dostávám obvykle žaludeční a střevní problémy a zvažuji, zda tento zdravotní problém nepřehluší objednanou zubní prohlídku, kterou přeci mohu přeobjednat na jindy. Tentokrát si mé tělo vyrobilo ještě zajímavější únikový problém. Začal mě bolet jakýsi úpon v třísle, o jehož existenci jsem neměla doposud ani ponětí. Dokázal mi chůzi zkomplikovat tak, že jsem samozřejmě začala přemýšlet, zda bych raději neměla objednaného zubaře vyměnit za akutního ortopeda. Ráno moudřejší večera. S těmito slovy jsem uléhala a doufala, že ráno nebudu moc ani vstát z postele. A manžel mě bude muset odvézt na ortopedii. Nastal den ,,D“, vstala jsem z postele a po bolesti v třísle nebyla ani památka. Pro jistotu jsem zkoušela pár zatěžkávacích pozic a prvků, od banálního pokrčení nohy až k provazu a rozštěpu, a stále nic. Bylo mi jasné, že zubař vyhrál. Vzala jsem si peníze, kapesníček a kartičku od pojišťovny, kterou stejně nikdy nepotřebuji, jelikož mě za ta léta v zubní ordinaci dobře znají. Zpravidla místo pozdravu se mě rovnou paní doktorka ptá, jestli budu chtít injekci. Myslím, že kromě dětí a mě tam nikdo nepředvádí tak vystrašené divadýlko. Fakt si nemůžu pomoci. Po usednutí do křesla se snažím s paní doktorkou komunikovat, někdy i rádoby vtipně, ve snaze maskovat abnormální strach. Tím myslím ještě větší, než o kterém ona ví. Vtípky typu, že si nechávám dát injekci i na samotnou prohlídku už dávno ztratily své kouzlo. Stejně si ho neodpustím. Každé prodloužení času od usednutí až k otevření úst se hodí. Dnes jsem se paní doktorky zeptala, jestli by mi rovnou raději místo prohlídky nemohla udělat rentgen, že tam přeci stejně vidí všechno přesněji. Jelikož jsem měla rentgen před rokem a pojišťovna ho proplácí až po dvou letech, nezbylo mi než se podvolit osudu. Pevně jsem sevřela madlo křesla jednou rukou, druhou rukou jsem pevným stiskem téměř vyždímala již dostatečně potem promáčený kapesník. Otevřela jsem ústa a zavřela oči. ,,Foukátko, drátek a zrcátko“ se pomalu šinuly od jednoho zubu k dalšímu. Po každém zkontrolovaném jsem si odfoukla i já. V momentě, kde se všechna tahleta udělátka zastavila na delší dobu, polil mě horký pot. Naštěstí se vždy zase rozeběhla po mé ústní dutině dál. ,,Tak ženská, co plašíte?“- pravila paní doktorka na závěr. ,,Nic tam není, dásně v pořádku, žádný kaz, dobře čištěné... Tak zase za půl roku.“ Strašně se mi ulevilo, poděkovala jsem, zaplatila poplatek třicet korun a odcházela jsem sice jako vždy tak trochu s ostudou, ale vzhledem k tomu, že už se z toho stal běžný rituál, stydím se už daleko méně. Hlavně jsem ráda, že mám zase na půl roku pokoj.

29 názorů

srozumeni
25. 07. 2013
Dát tip
Koloušku, to máš pravdu, že takhle to funguje. Já zase nechápu, že to má někdo tak jako Ty a jiní, a vlastně vám závidím.

koloušek
24. 07. 2013
Dát tip
Zajímavé, že největší strach ze zubaře mívají ti, kterým toho moc nedělá. Já už mám strach jenom z toho, aby mi to spravil dobře. Dobrý pokus. T*

srozumeni
22. 07. 2013
Dát tip
Panenko díky.

:)) ***


srozumeni
21. 07. 2013
Dát tip
Evženie a verulindo, moc děkuji. Kočkodane, leckdy k tomu nemám moc daleko. Dík za zastavení.

Kočkodan
20. 07. 2013
Dát tip
Je dobre, ze jsi to ráno pred prohlídkou nechtela zkusit úplne jiný provaz...

verulinda
20. 07. 2013
Dát tip

pěkný*  ... a provaz  a rozštěp mne moc pobavil...


Upřeně zírám, s hubou otevřenou, na vybraný bod kdesi v dáli a přeříkávám si mantru: Jednou to zkončí, jednou.......*


srozumeni
19. 07. 2013
Dát tip
Alegno děkuji. petře, já jsem vychovaná tak nějak blbě, jako že Ti doktoři jsou ty správné autority, takže o nějakém reverzu nemůže obecně u mě být ani řeč. To bych si na svou zodpovědnost nevzala-zodpovědnost za své zdraví-hi. Romane, Petře, díky. Květoni, Ty jsi ale šťoura, s tím poplatkem. Já byla náhodou takovej hrdina, že jsem si nechala zabrousit kousek plomby nebo zubu, který se mi trošičku ukousal až do hrotu, který mi rozdíral tvář zevnitř. Slíbila mi, že to nebude bolet a fakt to nebolelo. Jen jsem se o tom nerozepsala. Ale vlastně je to divné, proč by to stálo zrovna 30 korun, to je pravda. Já odtamtad vždy odcházím v tak rozechvělém stavu, že kdyby po mě chtěla nevím co, asi bych jí kejvla na všechno. Díky za návštěvu. šepotko děkuji. To máš pravdu, to šťourátko je děsivé. A to že se tam vždy objednávám, to je taková moje masochistická libůstka, která je ve výsledku naštěstí pozitivní.

..jééé..ty jsi vzorná:)))

..hned jsem si vzpomněla..že jsem se měla dávno objednat k zubaři..ale zapomněla jsem si napsat šichty na srpen..tak to zas odsouvám na neurčito:)

..ten drátek je strašidelný nástroj..ani mi nemluv!


Já se ordinacím vyhýbám jako smrti, ale asi před rokem jsem musel taky se zubem. Nejsem si jistý, zda bylo nejmoudřejší, vybrat si zubního lékaře podle toho, že měl zcela prázdnou čekárnu. Neodradilo mě ani, že se jmenoval Kovář. Když jsem zjistil, že při práci dělá čest svému jménu, ne však profesi stomatologa, bylo už pozdě. Jedno však vím jistě:

V případě, že lékař provádí preventivní prohlídku, regulační poplatek ve výši 30 Kč se neplatí.


Petr.II
18. 07. 2013
Dát tip

jako Marcela.K. :-)  *


Alegna
18. 07. 2013
Dát tip

***


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
S tou poslední větou máš naprosto pravdu. V podstatě jsem nevěděla, jak to zakončit. S první větou jsem prozatím jakžtakž spokojená, při vší skromnosti-hi. Ale i přesto, že tuto hodnocení není zrovna z těch pozitivnějších (oprávněně), o to víc si vážím Tvého motivačního típku. Děkuji.

Lakrov
18. 07. 2013
Dát tip

Tak tahle je skutečně o tobě (ne jako ta minulá :-) ). Je v ní kus sebeironie, což jeden z nejméně nebezpečných způsobů humoru. Takhe samostatně působí text možná nevýrazně -- tón poslední věty v podstatě zabíjí jakýkoli máznak výraznějšího závěru. První věta by také potřebovala doladit. Předpokládám ale (z komunikace u některého ze tvých předešlých miniatur), že ten text nečteš naposled. Příště (třeba po příští návštěvě zubaře :-) ) uvidíš víc.


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
Na tom něco bude, to je asi pravda.

Vampirelord
18. 07. 2013
Dát tip

Holky, vy to máte dobrý, to já si řeknu o injekci a zubař mi řekne, takovej kus chlapa, neblázněte, to vydržíte.....a tak to teda vydržím, abych vypadal jako hrdina, ale jsem hotovej....:-):-)


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
Petře, to máš pravdu, výstižné. A já kvůli tomu popsala málem celou stránku-hi,hi. Díky.

Vampirelord
18. 07. 2013
Dát tip

Přesně...zubař to je děs....***T


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
Marcelo, to jsou ta traumata z dětství. Když jsem byla malá, tak mě jednou jeden starý nevrlý zubař pleskl, kvůli tomu že jsem kníkala bolestí při vrtání hlubšího kazu a ještě navíc zastaralou vzduchem chlazenou vrtačkou. A pak se to se mnou vezlo. Nějak jsem se zablokovala. Ale naštěstí tam chodím a snažím se o zuby tak nějak normálně pečovat. A ta moje doktorka je taky hodná. Dík za návštěvu s příběhem.

Marcela.K.
18. 07. 2013
Dát tip

Tak to tě fakt lituju.

Já se často na křesle směju, mám totiž moc milou, hodnou a hlavně vtipnou zubařku. Bere si nás do ordinace s manželem najednou a pak se se sestřičkou baví na náš účet :-) fakt je ale ten, že jsem s ní kdysi pracovala a tak je to spíš přátelská návštěva. Jezdíme za ní 40 km, ale vždycky se tam s manželem těšíme, já ho dokonce podezřívám, že tam jezdí rád proto, že se mu paní doktorka moc líbí :-)

Takže fakt nechápu, jak někdo může trpět takovým strachem ze zubaře.


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
Tomu se to snadno říkalo, nějaká vtipná pořekadla, když k žádnýmu nemusel ve skutečnosti.

Diana
18. 07. 2013
Dát tip
Už Jára Cimrman napsal: "Zuby-pohroma huby"

srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
To mi povídej. A to jsem ještě nezažila takový ty historky s vytrháváním nervů, broušením a kdoví co. Já si vystačím zatím s obyčejnýma plombama a s šíleným strachem...

Petr333
18. 07. 2013
Dát tip

ty zubaři ty nám dávají zabrat***


srozumeni
18. 07. 2013
Dát tip
Diano, moc děkuji. I já jsem ráda, že je nás více. Ale stejně nám to nepomůže. Naštěstí mám paní doktorku hodnou a vždy mi tu injekci dá, před každým vrtáním.

Diana
18. 07. 2013
Dát tip
Přesně můj případ! To jsem ráda, že nejsem sama s tou hrůzou ze zubaře :-)))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru