Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lolita I.- surrealistická vidina

22. 07. 2013
0
10
590
Autor
kmarisler

Svět se jeví čím dál hektičtější, běh času se zrychluje a to, co před lety bylo pomalé a nevýrazně nudné se stává víc a více atraktivnějším ve své vyspělosti. V povaze světa je pohyb- "vše plyne " řekl kdysi Hérakleitos, ale netušil asi, že plynutí jednou nebude pouhým vánkem, ale zběsilým vichrem.

 

 

Při cestě od nikud nikam jsem přisednuvši do vlaku spatřil ono božské plynutí, jež časem nevyzrálo tak, aby nestihlo být bezvýrazným stvořením bez kapky smyslnosti. Přestože však nebylo již pouhým mládětem, to stvoření neztratilo ještě mnoho ze své živočišné nevinnosti a ve své bezelstnosti to dávalo okázale najevo svým chováním, které se projevo vlastně jen tím, že sedělo nehnutě a upřeně civělo do dáli. Nohu přes nohu a krátká sukýnka se při tom nechala lehce nadzvihovat větrem, který vytvářel vlak, rozrážející vzduchové polštáře před sebou.

V tu chvíli mi připadlo na mysl být tak tím větrem a nadzvihovat tu sukýnku a vyplavovat do celého prostoru tu opojnou vůni exotického parfému alá lolita. Vybavila se mi jedna sloka Mallarmého, sic:"Před nahým zděšením gazely vylekané, se válí na zádech, slonice zuřivá,čeká a těší se, a čelisti, z nichž kane, dychtivost, v nevinném chechotu odkrývá." Má čelist byla bezzubá a plná ocelových pilin, které jsem přežvykoval v úporné snaze zastřít tu pachuť touhy.

Ta svěžest se odrážela z každého záhybu toho stvoření, z každého milimetru té pružné elastické pokožky, z celé té krásy která spočívala v jediném, pouhém a nicotném- v mladosti. Neb člověk si jen tím připomíná svou pomíjivost- tím, že hledá pravý opak v sobě, a když ho nenachází, musí se rozhlížet po okolí.

To stvoření, bohužel, s trochu křivým chrupem- to byla jediná vada na kráse( která ale ještě více obnažovala tu zmiňovanou nevinnost), se rozhlíželo plaše okolo sebe a kynulo mi vyzývavě k pozdravu. A já si pomyslel, že tohle je anděl...

A tak jsem vzdal nějakou snahu o sblížení, která by byla stejně jen marnou snahou, neboť jsem si uvědomil, že je -li toto anděl, jak pak bych dopadl, až by se mně při soudném dnu Bůh otec zeptal:"Proč jsi mi svedl anděla?"

I vystoupil jsem z vlaku a šel si vydělávat na živobytí.


10 názorů

Tragicus
21. 08. 2013
Dát tip

Ta touha o extra-poetický jazyk ztroskotává na faktu, že autor si asi není úplně jistý, co některá slova znamenají (viz oxymoróny typu "živočisná nevinnost" apod), a že mu ani gramatika tohoto jazyka není zrovna blízká.

Btw., pokud máš zájem o to, aby tě někdo četl, zkus trochu jiný přístup, neurážet čtenáře (a tím spíše někoho, kdo si dá už nějakou práci něco napsat) je dobrý začátek. Tahle rada by se dala extrapolovat i do obecné roviny. Osobně už teď nemám zájem od tebe něco dalšího číst.


DavidPetrik
28. 07. 2013
Dát tip

Text se zmita v jazyku, ktery predstira anachronickou polohu, ackoliv tuhle pretvarku bori vlastnimi frazemi: napriklad "z kazdeho milimetru te pruzne elasticke pokozky" narusuje celistvost teto zpatecnicke polohy. Vzhledem ke kulturni konotaci (Nabokovova "Lolita") se nabizi spekulace, ze autor byl natolik uchvacen Nabokovovym jazykovym mistrovstvym, ktere v anglofonni literature 20. stoleti temer nezna paralel, az jej to prinutilo ke snaze o emulaci. Jenze autor, bez urazky, nevladne Nabokovovym talentem. Vysledkem je proto fragment, jemuz schazi nejen jazykova osobitost, ale i jakykoliv syzet nebo i struktura.


kmarisler
23. 07. 2013
Dát tip

A pak taky můžu psát jako Ty. Ale v tom je problém, že za tou hromadou sraček, potom nevidím žádný smysl. A buď budu říkat že jo, že dobrý, abych vypadal šíleně chytře..... A nebo to rovnou spláchnu do hajzlu, i když budu vypadat před partičkou vyvolených jako idiot.


..ok:)


kmarisler
22. 07. 2013
Dát tip

Fajn. Není mi kolem patnácti, ale smažu si na profilu věk a třeba se tu s nějakou patnáctkou seznámím... Co znamená civilněji? Psát jako idiot ,nebo psát jako pro idioty? V tom případě se neprosekávej tou džunglí. Povídku dělím, protože jde o dvě menší samostatné povídky, chytrému napověz... A uležet můžu nechávat syrečky v lednici...

 

Díky za názor, ale v tomhle případě se obejdu i bez něj. Jinak ostatní beru.


..radím psát civilněji..tvým textem se člověk prosekává jako džungli..myslela jsem..že máš kolem patnácti..

..taky nevím proč dělíš povídku na tak krátké úseky..

..raději ji napiš celou..nech nějakou dobu uležet v šuplíku a pak se k ní vrať..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru