Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příroda v ohrožení

10. 02. 2002
0
0
621
Autor
sheva

Předkládám Vám úvahu o které jsi nejsem zcela jist jestli to má všechny literarní prvky úvahy, psal jsem ji totiž asi před 7-8 lety, tenkrát jsem kladl důraz na obsah, i ten bych dnes trochu opravil, ale promiňte mi že tak neudělám, má to pro mě význam v mém literárním vývoji. Přesto si myslím že by vás to mohlo oslovit. Jsem si vědom že je tam určita naivita.

 

    Děkuji Bohu, že v něho věřím, protože díky němu jsem aspoň trochu pochopil okolní svět a hlavně přírodu.

     Nepochopím lidi, kteří chtějí aby příroda chápala je. Oni si totiž mé pochopení nikdy nezaslouží, protože mé pochopení by vedlo k další destrukci tohoto světa. Dnes je doba kdy stačí jeden jediný pokyn ke zvýšení této aktivity, která prohlubuje ekologickou a jiné tím spojené společenské krize. A to je proto, že jsme mi lidi nenasytní a stále toužíme po větším a větším materiálním bohatství. Ale proč? Proč máme doma dva a více televizorů - dvě a více ledniček natřískány tak že nejdou zavřít - dva baráky a v garážích několik nejnovějších aut.

     Příroda nás vytvořila. A do slova nás přijala do svého srdce, bez ní bychom nebyli nic. A ona se dnes, v dnešní době musí proti nám bránit. Proč si myslíte že se stalo slunce pro nás nebezpečné, no protože jsme zničili ochranný obal Země. Proč se řeky vylévají ze „svých“ břehů, oni to totiž u mnoha řek jejich břehy nebyly. To mi lidé jsme je do nich nahnali. Jen protože jsme nenasytní a chceme čím dál víc a víc a jdeme za tím jak se říká přes mrtvoly.

     Proč se občas nezastavíš človíčku, aby jsi se koukl v jaké kráse to vlastně žiješ?: “Ono není na co, vždyť je zde samý asfalt a beton občas nějaký ten keřík. A z něho nám být nadšen? Neotravuj svědomí, já musím do práce, letos musíme dostavět barák, soused vedle nás už nás o dva měsíce předstihl.“

     Proč se úspěšný podnikatel - politik - a vlastně všichni nezastavíme a neřekneme si: „Díky přírodě jsem - žiji, měl bych jí to nějak vrátit, ale jak?“ Človíčku není to tak těžké stačí, když se vyvarujeme jednoho zlo zvyku a to bezohledně ničit své okolí. Budeš se možná smát, ale stačí tu a tam zvednout pohozený papír, láhev či jiný člověku libý nedopatřením odložený odpadeček a hlavně už ho tam nikdy neopomenouti-že.

     Stále a dnes zvláště se málo staráme o lidi kolem nás, přitom tolikrát stačí tak málo - úsměv - podat ruku. Svým nejbližším se nebát vyjádřit svou blízkost slovy Mám tě rád - mám tě ráda - jsem rád že jsi dnes se mou. Z vlastní zkušenosti vím, že to má sto procentní účinnost. Právě dnes mi to řekl jeden můj dlouholetý přítel, kterého mám moc rád, ale právě dnes bych to od něj vůbec nečekal. Človíčku snad víš tak moc mě to potěšilo, zahnalo všechny všední starosti a den se mi rozjasnil a stal se krásným.

     K pochopení přírody a vůbec sama sebe je potřeba přistoupit na existenci Boha - Budhu - Alláha je jedno jak kdo koho nazve. Pro mě je to Bůh. Spousta „odpadlých“ věřících se devastací přírody podvědomě mstí Bohu, protože se nechali zlákat tou druhou stranou Satanem, který je teď drtí ve své moci.

     Na závěr bych rád svůj názor upřesnil. Je-li vaše rodina velká a potřebujete dvě ledničky, mějte je. Jste-li rodina, která potřebuje z jakých koliv důvodu několik aut mějte je. Mé zamyšlení stojí na otázce. Musím mít vše co chci mít? Ať je mi deset nebo padesát. Nestačí mi to co už mám? Potřebuji toho ke svému životu opravdu tolik. Vždyť nejsem na tomto světě sám a snad také nikdy nebudu.

 

 

Vždyť svět kolem nás je tak krásný

a záleží jen na nás,

Vždyť je to tak prostý

Bože, prosíme: Veď nás.


Stepca
12. 02. 2002
Dát tip
Jen víc takové "najivity". Díky pánu Bohu jsi našel přírodu - já díky přírodě pána Boha :-). Těší mě, když potkám nějakého Nelhostejníka. P.S. Jestli chceš, přečti si moji "Divokou" - třeba tě taky potěší. Hezký den.

Popelucha
12. 02. 2002
Dát tip
Mno, literárně je to chudé, zdá se mi jako bych to už tisíckrát četla. Jediné, co mi na tom nepřipadá důvěrně známé je ochrana přírody pomocí vyznání lásky, to je pro mě novinka. Bohužel se mi to zdá příliš padlé na hlavu, než aby to mohlo fungovat. Pak je tam taky spousta chyb, což je škoda. To co píšu, snad moc nesouvisí s tím, že s tímhle názorem nesouhlasím, a beru v potaz, že je to staré dílo. Měj se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru