Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ROZSUDEK

27. 07. 2013
3
1
584
Autor
rainman

 

   Obyvatelé Planety Země, VSTAŇTE ! Přichází Nejvyšší soud. Vyslechněte rozsudek.

   Jménem Planety Země a všech živých bytostí s výjimkou obžalovaného a v zájmu zachování důstojného života rozhodl Nejvyšší soud ve věci žaloby na živočicha jménem Člověk takto :

   Živočich jménem Člověk byl shledán vinným ve všech bodech obžaloby, konkrétně :

     - za přímou odpovědnost za rozsáhlé a vědomé vyhlazování, vraždění a svévolné zacházení s ostatními živými bytostmi včetně rostlin;

     - za poškozování celé planety a vytváření podmínek nevhodných pro živé organismy;

     - za hlásání nadřazenosti vůči ostatním obyvatelům planety.

   Soud přihlédl k závěrečné řeči advokáta a přiznal polehčující okolnost ve smyslu zakódované genetické informace, kterou je obdařen každý z nás, totiž zákon zachování vlastní existence. To však nemůže být omluvou pro hanebné chování, jehož se Člověk opakovaně dopouštěl v minulosti a navzdory řadě varování se stále dopouští. Vzhledem ke stupni inteligence by se dokonce dalo uvažovat o rozšíření obžaloby o další bod, a to za vědomé zneužití vrozených i získaných schopností a tzv. „techniky“ k ještě masivnějšímu vybíjení našich přátel v celoplanetárním měřítku. Ticho v soudní síni, prosím !

   Z těchto důvodů se bytost jménem Člověk odsuzuje k vyhynutí. Rozsudek nabývá platnosti dnem vyhlášení. Jeho vykonáním se pověřuje sám Člověk, a to z těchto důvodů :

     - nikdo v živočišné ani rostlinné říši nedisponuje tak mocnými a ničivými prostředky, aby tuto činnost vykonal v plném rozsahu,

     - žádný ze zástupců obyvatel planety neprojevil o vykonání rozsudku zájem, naopak převládl názor, že nejsme schopni napodobit chování, které vedlo k současnému neudržitelnému stavu.

   Doba pro vykonání rozsudku byla stanovena maximálně v rozsahu jedné generace Člověka, vzhledem k současnému stavu věcí však předpokládáme její zkrácení.

   Proti tomuto rozsudku není odvolání.

   Navzdory všem okolnostem, které zde zazněly, dovolte krátké rozloučení.

   Sbohem, člověče. 

 


1 názor

Robinia
25. 04. 2014
Dát tip

No... co s ním taky


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru