Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osudy bludných hvězd

11. 02. 2002
5
0
2538
Autor
Toxman

Zamyšlení...

Osudy bludných hvězd
 

 

 Otvírám ruku. Co se Ti nezdá ?
 Že na dlani leží malinká hvězda ?
 Hřeje i tepe jako srdce
 v němž je snad celé nebe.
 Má láska obsáhne vesmír -přece-
                             tak proč ne Tebe ?

 

 Kdyby snad hvězda má pohasla jednou,
 jsi to přece Ty, kdo jí vrátí krásu.
 Starci se ukloní, k ohni si sednou.
 Jen duše na věky putují - hledají spásu.

 

 Kdo jednou na lásku uvěří,
 musí jí žít.
 Nemůže nehlásat příměří,
 stín v duši mít !

 

 Snad proto ten náš svět tak krutý je.
 Kdo na lásku nevěří, Ti z poháru upije.
 Neumí rozdávat ! Umí jen brát ?
 Proč vůbec Člověče svůj osud chceš znát ?!

 

 Starci již povstali a ruce pozvedli.
 Vypit je i pohár vína.
 Zástupy siluet při ohni pobledly.
 Na koho padne jich vina ?

 

 A hledí na Tebe !
 Křičíš: "Ach, proč jenom já !?"
 Ten pohled zazebe.
 Neklesnout kdo sílu má ?

 

 Pak dají Ti vybrat,
 leč máš jen dvě cesty !
 K záhubě věčné,
 či k věčnému štěstí...


Cirilla
04. 07. 2003
Dát tip
:) co dodat? život není ani béžovostělesvítivofialovej natožpak modrej s červenejma tečkama! ***

Toxman
08. 07. 2002
Dát tip
Za Tvůj zájem posílám :o)

Krel
01. 07. 2002
Dát tip
za ten text v diskuzi..!*

Čolito
28. 04. 2002
Dát tip
máš to promyšlený........a to se mi líbí!

Viky_tori
11. 02. 2002
Dát tip
nechci znát svůj osud......protože co kdyby mě čekala ta první cesta (která vede k záhubě)? rozdílná délka veršů mi při potichém čtení trochu vadila, leč asi stejně tip...

Toxman
11. 02. 2002
Dát tip
Styl HREBEN (teoretikove prominou :) snad trosku lepe (v tomto pripade) vystihuje naznaceny kontrast. Netvrdim, ze by to neslo napsat jinak. Ovsem chtel jsem take prave timto zduraznit onen spor (protipol) obou cest.

Toxman
11. 02. 2002
Dát tip
Ano svet skutecne NENI jednoduchy ! Receno jinak svet neni CERNO-BILY. Pokud ovsem chceme, alespon pomyslne, pracovat se slozitejsimi pojmy, je NUTNE jiste ZJEDNODUSENI, urcita substituce slozitych vyrazovych struktur jedussimi, znamymi ZASTUPNYMI SYMBOLY (napr. uz samotne POUZITI SLOV je SUBSTITUCE). Takto lze i pomoci pomerne maleho poctu elementu vytvorit POMERNE bohaty ODPOVIDAJICI OBRAZ skutecnosti (reality, fantazie nebo co nas jen napadne). Zaroven se jedna o jisty druh KOMPRESE. Jisteze NE absolutne VSECHNO lze takto vyjadrit, nebot P-I-S-M-E-N-A (potazmo slova) maji svou vlastni rec. Ovsem je prave na nas, ABYCHOM SE o toto vyjadreni alespon (vice ci mene zdarile) POKOUSELI. Byl bych velmi smutny, kdyby ze symbolicky zjednoduseneho CERNO-BILEHO sveta vysel prave basnikum obraz slozity, presto vsak POUZE neurcity (az prilis realisticky) SEDIVY a ZPRUMEROVANY (potom by stacilo napsat jednu SLOZITOU PRACI, prumerne ZASTUPUJICI VSECHNY - ten PRUMER je v dusledku vlastne take jen ZJEDNODUSENI). A vira ? Je o vnitrnim presvedceni ! A v jistem smyslu kazdy clovek veri "TROSKU" rozdilnym vecem a vecem stejnym "trosku" JINAK. Jde o ruzne NAHLIZENI stejne REALITY ruznymi LIDMI. Kazdy je totiz JEDINECNY a izolovane (v priblizeni) TVORIME pestrou MOZAIKU barev. V dostatecne VZDALENOSTI ovsem se barvy (nazory a presvedceni - ani viru nevyjimaje) slevaji do neurcite sedi. Je jen na nas na TVURCICH MOZAIKY, abychom barvy (samozrejme opet s nutnym zjednodusenim) USPORADALI tak, aby i z vetsi dalky tvorily SMYSLUPLNY RELIEF. Nepovazuju se za proroka, takze svuj osud muzu snad jen tusit, muzu v nej snad i verit, ale rozhodne NEMUZU VEDET, ze BUDE zrovna takovy a takovy - nebot NEZALEZI jen NA MNE (mluvim za sebe, ale myslim, ze to plati i obecne). K basnim a pojmum muzu jen dodat: "Z ceho je tvorena basen ?" - Ze slov ! "Neni uz primo SLOVO pojem (vyjadrujici stav mysli) ?" - Myslim, ze ano ! Potom nevim, proc by mely byt basne omezovany takovym limitujicim faktorem (neuchopitelnost pojmu basni), ktery v sobe v podstate neobsahuji ? Ovsem mozna jsem ten komentar jen spatne pochopil. I to se obcas stava.... :-)) Alespon jsem si trosku usporadal myslenky. Za nazor ovsem v kazdem pripade dekuji !

Wopi
11. 02. 2002
Dát tip
No, tahle úvaha mě zaujala o mnoho víc než báseň, jejíž styl je na můj vkus příliš vznosný a patetický.

Brunhilda
11. 02. 2002
Dát tip
líbí se mi asi jenom první sloka :( mozna moje chyba :(

Toxman
11. 02. 2002
Dát tip
Brun: Proc by to mela byt chyba ? Prvni sloka je skutecne jina (ukazuje nelasku "autora" - a snad i proto ma blizko k lasce). Dalsi sloky nejsou tak asymetricke, ale hlavne nuti k zamysleni nad svetem a hlavne nad "autorem" z nehoz se v dalsich slokach stavas TY (prosim NEBRAT OSOBNE !). Verim, ze zamysleni se nad sebou zdaleka neni tak prijemne, aby se treba zrovna mi dvakrat libilo. Mozna (take) proto dalsi sloky nejsou jiz tak "libive". Za kritiku dekuji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru