Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ehre heißt 11:55

16. 08. 2013
1
10
623

Strachy slezme ze stromu,
pro kameny a klacky.
Naivní s iluzemi,
že balast nás pustí zpět.

Na uhrančivost ledové Matky!
Bestie vrčí v duších,
kde slyšíme slova chladu,
šeptající ozvěny lží.

Děsivost jednoty,
či dojem řádu?
Vedle pruhů na žerdi,
stojících ocelových draků.

Zástup čeká v bahně,
teskné písně na Volze.
Slyš tedy slova, bratře:

"Krev je jenom voda
a ctí je pouze věrnost".


10 názorů

Ah, školní hru "co tím chtěl básník říci" jsem nikdy neměl rád. Připadala mi efektivní, jako věštění z čajových lísítků. Ale dobrá... překonám odpor.

 

Stromy jsou viděny jako život, či příroda. Kdys jsme byli opi, žili jsme v "míru". Pro svou bezpečnost jsme se začali ozbrojovat a to eskalovalo v jistou nemožnost se vrátit zpět na stromy. Balast je tam opravdu bráno jako "přítěž" - mentální a třebas i jen ve formě zbraní.

Pokud vysvětetlení první sloky evokuje nenávaznost k dalšímu obsahu básně, není tomu tak. Je to úvod do podstaty konfliktu. Velmi svévolně přiznávám, leč je to tak myšleno.


Prosecký
18. 08. 2013
Dát tip

Dobře: tak třeba první sloka: kdo má strachy slézt ze stromu? To je pro mě metafora polidštění. Ale ta nemá se strachem nic společného, ne?

Kdo je naivní? Lidé, když si myslí, že se polidštěním z opic stali jaksi lepšími?

A verši "balast nás pustí zpět" nerozumím vůbec? Jako že Rusové jsou balast? Nebo wehrmacht? Lépeřečeno esesáci - ale kam by nás pouštěli zpět?   


Není smutné, mít prázdné pohledy? Ale chápu. :)


Málokdo. Trefné. Neberte to nějak egoisticky či onak, ale jak jsem psal. Kdo bude chtít porozumět, porozumí. :)


Diana
18. 08. 2013
Dát tip
Škoda, jako by jsi nenapsal nic. Tedy z mého pohledu :-(

Prosecký
18. 08. 2013
Dát tip

Vysvětlovat to jistě nemusíš, ale myslím si, že tomu bude málokdo rozumět. 


Jak jsem psal výše. Vysvětlení je snad zbytečné. Co tam vidím já je mé. Co vidí ostaní je jejich. :) Nemám potřebu spoutávat lidskou představivost do mantinelů profesních předsudků. :-D


Ah, pointa. Jak nedostatkové zboží v dnešní dostatkové době. Kdo chce pochopí... básník nemusí vysvětlovat svoují báseň. Březina, etc. a ani třeba Kohout to nikdy nedělali. :-D Nemám nastudované jen nápisy na opasku, leč za pět minut dvanáct to jistě bylo. Záleží přeci na úhlu pohledu. :)


Diana
18. 08. 2013
Dát tip
Já tomu, bohužel, nerozumím. Ani název Ehre heißt (čest velí) jen naznačuje, že jde asi o fašismus? To chtělo pár slov vysvětlení do prologu... Ty víš, o co jde, Richarde?

Prosecký
17. 08. 2013
Dát tip

Tady si někdo nastudoval nápisy na opasku. Nevím, jestli je to ale pro většinu srozumitelné. Také si to odporuje se skutečností. 1943 ještě nebylo 11:55. A nakonec to nejdůležitější: nevím, jestli se povedlo vyjádřit pointu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru