Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvláštní světlo

08. 09. 2013
5
10
853

Opravdu mini text, který mne napadl při práci na zahradě. Jen nepatrné zamyšlení, bez rozuzlení.

Nic nechápu.
Skrčená v maličkém pokoji, jen uzounkou škvírou pozoruji svět, tenký proužek osudů. Míhají se v nich lidé, necelí. Někdy se jim tvář směje a než přejdou kolem mého okénka, záda se jim shrbí v pláči. Události nikdy neplynou, skáčou, schovávají se, jsou bez souvislostí.
A přitom kdesi v paměti chovám vzpomínky na hroudy země, hnědé, hemžící se malým životem, prorostlé kořínky. Na trávu vyrůstající z té hlíny, i na život vzcházející z ní. Na padlé stromy v poklidu práchnivějící, těla bez života v konečném rozkladu. Počátky i konce spojené v jedno.
Někdy vklouzne do mé cely teple žlutý paprsek slunce. Nastavím mu dlaň, bíle zazáří, prsty zrůžoví, ještě jimi protéká krev. Kdesi v ní je všechno uloženo. Základ všeho, hledaný a nenalezený, prostý a vždy přítomný. Jsem mu tak blízko.
A pak, paprsek zmizí a vrátí se tma. Těžce polknu, obejmu se dlaněmi ještě teplými od slunce a přitisknu tvář ke škvíře.
A stále nic nechápu.


10 názorů

Lakrov
09. 09. 2013
Dát tip

> ...Nepochopený text má smysl pro mne, ne pro ostatní...

Oceňuji tvůj přístup ke smyslu (čehokoli) zveřejňovaného, jsem téhož názoru. Tahle miniatura (ač se někteří z těch, co ji ocenili, nevyjádřili) myslím nezůstala nepochopená. Proč si tedy o jejím smyslu nepodiskutovat? Od toho tu přece jsme :-)


Taky nerada dovysvětluju. Ale nejsem na svá "díla" tak pyšná, abych je považovala za dokonalá. Nepochopený text má smysl pro mne, ne pro ostatní. Ne, že by to byl smysl nulový, ale pokud vložím dílo pro přečtení i pro ostatní, chci aby byl jasný. 

No, snad jse, ti svým dovysvětlením nezkazila dojem... 

 

 


oran
09. 09. 2013
Dát tip

:-) já nemám rád, když někdo text vysvětluje. Naopak mám rád, když textu nerozumím, ale dobře na mě působí, nerýpu se v něm, prostě si ho přečtu a když to se mnou něco udělá, je to fajn. Když text vysvětlíš, někdo třeba příjde o tu svou představu, která mu při četbě vyjela a někdo dokonce o iluze, které měl o autorovi. Věci fungují nebo nefungují samy o sobě, netřeba k tomu slov, stejně jako třeba k lásce. Buď je nebo není, buď byla nebo byla a už není.

Neber lidi jako zbytečné autority. Jsou to totiž většinou tupá hovada, nepodřizuj se  a zbytečně se jim nezavděčuj. Věci jsou hlavně o tobě a ne o nich.

Jinak tady lakrov je nezvykle milá, vypadá to na příznivé období? :-)


:-) To já se zase oblíknu. Aspoň budu otužilejší... Díky. 


Lakrov
09. 09. 2013
Dát tip

Kvůli mě ses (ji) nemusela takhle vysvléci do naha :-) První dvě nepřímo sdělované (později v komentáří přiznané) myšlenky jsou při čtení zřejmé. Ta třetí, ta mi splynula s tou druhou, přesněji řečeno mě ujistila, že tu si druhou vysvětluji správně. Ať nenastydne; ráno je dnes chladné... :-)

 


oran - děkuju :-)

 

Lakrov - mrzí mě, že to není srozumitelnější. Pokladám za chybu textu, musí-li být dovysvětlen. 

Přesto mě moc těší, že se ti i přes obtíže líbíl. A v něčem jsi se určitě trefil, uhodls :-)

Tak jak jsem to myslela:

první odstavec - nikdy nemůžu pochopit svět, smysl života, protože z něj znám jen nepatrnou část. 

Druhý odstavec, ten posedlý hlínou - ano, je to o i o žouželi i o nás, i o všem minulém, co v nás někde je, z hlíny se rodí život, ale taky tam skončí, vím to, ale stejně mi to nepomůže k pochopení. 

Třetí - občas přijde chvilka, kdy jsme "osvíceni", zdá se, že dosteneme odpověď, ale nepodaří se nám ji zachytit. 


Lakrov
09. 09. 2013
Dát tip

Nevím přesně, co si myslet o obsahu a smysu toho textíku. Chvíli v jako by z něj promlouvala v zemi žijící žoužel, chvíli zas jako hlas těch, co už tu byli. Předpokládám ovšem, že ta nejednoznačnost je záměrná (obě jmenované skupiny mají -- nebo aspoň mívaly -- společné působiště) a ať už chápu nebo ne, musím uznat, že se mi to   (ač nevím proč) docela líbí. Nebo se nechám podat :-)


oran
08. 09. 2013
Dát tip

není to špatné..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru