Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příliš pálivá paprika

10. 09. 2013
2
2
863
Autor
Parsifal

Nejpálivější paprika v Americe

"Američtí vědci vypěstovali dosud nejpálivější papričku na světě. Papričky zvané prostě burn and die (shoř a zemři) překonaly dosud nejpálivější papričku téměř dvakrát. Na Scovilleho stupnici pálivosti tak mají 2 017 210 bodů. Oblíbené papričky jalapeno za těmito zaostávají; jejich pálivost se pohybuje na škále 2500 – 5000 bodů. Pro srovnání je rovněž zajímavé, že nová paprička je stejně pálivá, jako pepřový sprej. Možnosti jejího dalšího využití vědci neuvedli, není ale vyloučeno, že své místo najde jak v kuchyni, tak na bojišti."

-lou-

 

Soňa zavřela okno prohližeče a ani si nepřečetla diskusi pod článkem. Taková paprička, to by bylo něco! Kde ji ale sehnat? Hádala, že v Bille ani v Lidlu ji asi mít nebudou. Pak ji to napadlo: proč by ji kupovala, když ji může sama vypěstovat doma v květináči? Pro ni to jistě nebude problém, vždyť už vypěstovala spoustu věcí. Brnkla Martě, která pracovala v zahradnictví.

"Marto, prosím tě," začala zhurta, "tady Soňa, sháním semínka co nejvíce pálivé papričky, co máš, chci si je pěstovat do guláše."

"No mám toto tady spoustu, Soňo, ale vážně chceš tu nejpálivější?" Marta byla starostlivá. "Ona totiž doopravdy docela pálí."

"No proto ji chci, ty hloupá. Stavím se odpoledne, díky moc!" Soňa nikdy nebyla na dlouhé telefonáty.

Samotné semínko ale nebude stačit. Nechce přece obyčejnou papriku. Nevěděla, jak se nejpálivější papriky pěstují a ani si to nenašla, a tak si vystačila s vlastním rozumem. Její otec, vždy, když byli na dovolené, vozil domů lahve s místní vodou a půdou. Měli tak všude hromady hlíny a litry dávno zkažené vody. Normálně se tomu zvyku divila, teď za to ale byla ráda, protože před sedmi lety byli v Itálii a její otec nabral dvě láhve země od Etny. Z toho panečku bude pálivá paprika! A čím ji zalévat?

Soňa na sebe hodila kabát a vyrazila do krámu. Prošmejdila oddělení pálivých potravin a sebrala množství dle jejího názoru nejpálivějších omáček. Ještě si na cestu koupila nanuka, bylo jí z toho všeho trochu vedro. Cestou domů ještě skočila k Martě a vzala si semínko, květináč měla doma. A jakmile byla doma, začala s pěstitelskými pracemi.

Nejprve zapálila starou plynovou troubu a nechala ji pořádně rozpálit. Přichystala květináč, naplnila ho zemí z Etny, kterou provlhčila omáčkou Mad Dog 357 Silver Edition. V tu dobu byla trouba pořádně rozpálená, tak do ní na chvíli strčila to semínko od Marty, když v tom zvonek! Kdo to může být?

Ukázalo se, že to je Milan, Sonin milenec, což se ukázalo být příhodné, neboť vášnivý a rozpálený polibek milence bylo přesně to, co Soňa pro svou papriku potřebovala. Milan měl od žhavého semínka popálené rty, tak mu Soňa dala mast a semínko rychle dala do květináče a lehce zakryla hlínou. A pak už jen čekala a zalévala omáčkami.

Bylo to zrovna v týdnu největších veder, kdy se objevily první lístky. Pak už rostlina rostla jako z vody, Soňa na ni pilně lila omáčky a když se na vrcholku rostliny objevil jediný plod, každý den v pravé poledne jej pálila letlampou. Až konečně jednoho dne dostal plod zářivě rudou barvu a Soňa usoudila, že je na čase jej sklidit. Chvíli na papričku jen tak koukala a vnímala intenzivní teplo, které z ní sálalo. Pak už neodolala a holou rukou na ni sáhla.

Ó, jak se Soňa popálila! Paprička jí sežehla celou ruku. Upustila ji na zem a ta hned byla v plamenech! Soňa bolestí nevěděla, co se děje, a než se vzpamatovala, bylo pozdě: celý svět byl v plamenech a uprostřed zkázy ležela rudá, příliš pálivá paprička.


2 názory

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru